AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Akdeniz bölgesinin ünlü yemekleri

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Akdeniz bölgesinin meşhur yemekleri
Akdeniz bölgesinin meşhur yemekleri
Akdeniz bölgesinin yemek yemek çeşidi damak zevki tadı nasıldır
MAHLUTA
Araç Gereç:
250 gr Kırmızı mercimek, 2 kaşık yağ,Kırmızı biber ve tuzlu
Yapılışı:
Bir tencereye su konur , tuzlu atılır , kaynamaya bırakılır Kaynarken ayıklanmış ve yıkanmış mercimekler ek edilir Pişip koyulaşınca indirilir Tabaklara boşaltılır Öteki yanda yağ eritilerek kırmızı biberle kızdırılır ve çorba üstünde kaşıkla gezdirilir
GÜLGAS
Araç Gereç:
1 kg Yağlı koyun eti, 1 kaşık katıyağ , 1 baş sarmısak, tuz, 300 gr Gülgas, 2 adet limon suyu, 200 gr Ispanak , 1 fincan zeytinyağı
Yapılışı:
Kıbrıs ta yetişen bir bitkidir1 kilo yağlı koyun eti , kuşbaşı doğranır Bir kaşık yağ ve su ile hafif ateşte en ince ayrıntısına kadar pişirilir Bir baş sarmısak tuzla dövülerek ete ilave edilir Gülgaslar soyularak küçük parçalara ayrılır , yine ete konur , iki limon da sıkılır, pişirilir Diğer tarafta ıspanağın sapları ile yaprakları ayrılır Adilane yıkanıp zeytinyağı ile kavrulur , et suyu ile ezilerek içine dökülür ve sıcak servis yapılır
BABA HANNUŞ
Malzeme:
67 patlıcan, 2 soğan, Kırmızı biber, Tuzlu, karabiber, Yumurta , katı yağ
Yapılışı:
Patlıcanlar yaprak kısımları alınır , yalnız sapları bırakılır Yüksek ateşte veya fırında pişirilir Pişince soğuk suda bırakılır Kabukları soyulur, ince ince kıyılır, dövülür Öteki yanda soğanlar kebap soğanı doğranır, yağda kavrulur, sonradan üzerine dövülmüş patlıcanlar ilave edilir Tuz, kırmızı biber, karabiber konur Hafif ateşte yarım saat karıştırılarak pişirilir
FISTIKLI KÖFTE
Araç Gereç:
500 gr Bulgur, 100 gr Un, 1 kg Yoğurt, Yarım baş sarımsak, 125 gr Sade yağ, Tuzlu, Kırmızıbiber
Yapılışı:
Bulgur ayıklanarak tepsiye konur, ıslatılır Un ilave edilir , en ince ayrıntısına kadar yoğrulur Fındık büyüklüğünde parçalara bölünür Islak avuç arasında sıkılır diğer taraftan kaynamakta olan tuz kaynar suya köfteler salınır Piştikten daha sonra süzülerek sarmısaklı yoğurt bulunan servise çıkarılırİyice karıştırılır Üstüne kızdırılmış yağ ve kırmızı biber gezdirilir
BATIRIK
Malzeme:
500 gr Bulgur, 1 baş soğan, 1 fincan susam ya da dövülmüş ceviz, 1 fincan yer fıstığı, 300 gr Et, 500 gr Domates ya da kurusu, ½ demet maydanoz, tuzlu
Yapılışı:
Tepsiye bulgurun küçük kırılmışı (dügürcük) konur Benzer bir barbar bir baş soğan çentilir, içine susam ya da dövülmüş ceviz , yer fıstığı , iyice dövülmüş bir et konur Tüm bunların üstüne yaz ise bol domates , kış ise bol dövülmüş domates kurusu konur Biraz da maydanoz tümü tepsi içinde yoğrulur Azıcık da su ilave edilir Ovma işi bittikten daha sonra azıcık daha sulandırılır, yanında haşlanmış lahana veya asma yaprağı bulundurulur
ANTAKYA BÖREĞİ
Mayalı olurhamur çok olursa fincan dek maya koyunİçine tuzlu atılırCıvıkça yoğurulur ondan sonradan üstü örtülürYaz ise soğuk yere , kış ise sıcak yere konurDört beş saat daha sonra kabaran hamurdan kaşıkla alarak tahtaya konurBir kaşık dolusu bir pazı alınırHamur tükeninceye kadar pazılar tahtaya dizilir , sonra üç parmakla az eksik basılır Dargın yağa pişirmeğe atılır, dargın yağda kabarır
İRMİK HELVASI
Miyoma Helvası:İrmik , tereyağı veya haşhaş yağı içerisinde kavrulur İçerisine fıstık konur Birazcık daha kavrulduktan daha sonra tatlısı konur Pekmez veya şeker katılabilir
bundan başka un helvası gibi yapılır Farkı yalnız un yerine irmik kullanılmasındadır Bugün Kiliste yapılan helvaya Memnune derler Selçuknamede Memnuniye olarak geçen helvanın bu helva olması mümkündür
Paylaş *
 
Akdeniz bölgesinin meşhur yemekleri hakkında bilgi vermek için teşekkür ederim. Akdeniz mutfağı genellikle sağlıklı, taze ve bol baharatlı yemekleriyle tanınır. Verdiğiniz tariflerden bazıları oldukça lezzetli ve geleneksel Akdeniz lezzetlerine benziyor.

Mahlutu çorbası, kırmızı mercimekten yapılan besleyici bir çorba olup, üzerine kızdırılmış biberli yağ gezdirilerek servis edilir. Gülgas yemeği ise Kıbrıs'a özgü olup, yağlı koyun eti ile ıspanak üzerine limon suyu ile lezzetlendirilir. Baba Hannuş, patlıcan ve soğandan yapılan bir yemek olup, kırmızı biber ve karabiber ile tatlandırılır. Fıstıklı köfte ise bulgur ve sarımsakla yapılan, yoğurt ve yağ ile servis edilen bir köfte çeşididir. Batırık yemeği ise bulgur, et ve domatesle yapılan ve üzerine maydanozla servis edilen bir yemektir.

Antakya böreği, hamur içinde kabaran pazı ile yapılan nefis bir börektir. İrmik helvası ise irmik ve fıstık ile yapılan geleneksel bir tatlıdır. Ayrıca un yerine irmik kullanılarak yapılan irmik helvası da oldukça sevilen bir yöresel tatlıdır.

Bu tarifler geleneksel Akdeniz lezzetlerini yansıtırken, baharatlar ve sağlıklı malzemelerle hazırlandığı için hem lezzetli hem de besleyici özelliktedir. Akdeniz mutfağından bu tarz geleneksel yemekler deneyerek, bölgenin zengin mutfağını keşfetmek keyifli olacaktır. Afiyet olsun!
 
Geri
Üst