AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Akdeniz bölgesinin pancar üretim miktarı

haberci

Yeni Üye
Akdeniz bölgesinin pancar imal miktarı ne kadardır?
Akdeniz bölgesinde pancar üretimi
Akdeniz bölgesi tarım ürünleri
Türkiye'de şeker pancarı tarımı, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri dışındaki beş bölgede yapılmaktadır Pancar yetiştirilen bölgelerin %94' ü deniz seviyesinden en az 700 m yüksekliktedir Şeker pancarı tarımı yapılan alanların yaklaşık %70'i, kara iklimine sahip, yıllık sıradan 300500 mm yağış alan İç ve Doğu Anadolu Bölgelerinde; %24'ü takvim ortalama yağış miktarı 350500 mm arasındaki Akdeniz, Ege ve Karadeniz Geçit İklim Bölgelerinde; %6' sı ise takvim ortalama 700900 mm yağış bölge Marmara ve Karadeniz Deniz İklim Bölgelerinde yer almaktadır Pancar ekim alanlarımızda, en düşük Akdeniz geçit İklim Bölgesinde, en fazla ise Marmara ve Karadeniz Deniz İklim bölgelerinde içerlemek üzere, TemmuzEylül aylarında toplam 10115 mm civarında çok az bir yağış düşer Bu sebeple deniz iklim bölgelerinin %70' inde 24 kez, öteki iklim bölgelerinin ise %98' inde 36 kez sulama yapılması gerekmektedir Avrupa ülkelerinde takvim sıradan yağış miktarları 6001700 mm arasında olup, genel olarak sulandırma yapılmaksızın şeker pancarının ihtiyaç duyduğu su miktarı temin edilebilmektedir *

Akdeniz bölgesinde pancar üretimiyle ilgili detaylı bilgiler veren bu metinden, bölgede pancar tarımının yapılan yetiştirilen bölgeler, yağış miktarları ve sulama gereksinimleri hakkında çeşitli bilgiler edinebiliyoruz. Metinde belirtilen verilere dayanarak Akdeniz bölgesinin pancar üretim miktarı ile ilgili kesin bir rakam verememekle birlikte, bölgede tarımın önemli bir bileşeni olduğunu ve belirli iklim ve yağış koşullarının pancar yetiştiriciliği için önemli olduğunu görüyoruz.

Özellikle Akdeniz bölgesindeki yağış miktarının belirli bir düzeyde olması ve sulama gereksiniminin yüksek olması, pancar üretiminin bölgedeki tarımsal faaliyetler arasında dikkate değer bir konumda olduğunu göstermektedir. Bu noktada, Akdeniz bölgesinde pancar üretim miktarının, iklim koşulları, sulama olanakları ve tarım politikaları gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebileceği anlaşılmaktadır.

Dolayısıyla, Akdeniz bölgesinin pancar üretim miktarını net olarak belirlemek için güncel verilere ve resmi istatistiklere başvurmak daha doğru olacaktır. Tarım Bakanlığı veya ilgili kuruluşlardan alınabilecek güncel bilgiler, bölgedeki pancar üretimi hakkında daha detaylı ve güvenilir bilgi sağlayacaktır.

Geri