AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Akdeniz anemisi hastalarinin cocugu olur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Akdeniz anemisi hastalarının çocuğu olur mu?​

· Akdeniz anemisi hastası olan bir birey, sağlıklı bir kişi ile evlenirse doğacak çocuklar sağlıklı taşıyıcılar olur. · İki talasemi taşıyıcı evlenirse, doğacak çocuklar yüzde 50 ihtimalle taşıyıcısı, yüzde 25 ihtimalle hasta, yüzde 25 ihtimalle sağlıklı olur.

Akdeniz anemisi ne kadar yaşar?​

Akdeniz anemisinde önceki yıllarda ortalama yaşam süresi 18-20 yıl iken günümüzde 45 yaş civarındadır. Talasemi taşıyıcılığı kuşaktan kuşağa geçebiliyor, talasemi taşıyıcısı oldukları önceden bilinmeyen ailelerde talasemili çocuk olduğunda ailenin öyküsü ortaya çıkıyor.

Talasemi kan testi kaç günde çıkar?​

Talasemi kan testi kaç günde çıkar?
Akdeniz Anemisi diğer adıyla Beta Talasemi anne ve babadan çocuklara kalıtsal olarak geçen, dünyada ve Türkiye’nin de içinde olduğu Akdeniz ülkelerinde en sık görülen, önlenebilir bir anemi yani kansızlık hastalığıdır.

Akdeniz anemisi babadan çocuğa geçer mi?​

Akdeniz anemisi babadan çocuğa geçer mi?
Akdeniz anemisinin kalıtsal olarak çocuğa geçtiğini fakat tedavi ile önlenebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Şeker, “Akdeniz anemisinin diğer adı ‘beta talasemi’dir. Akdeniz anemisi, anne ve babadan kalıtsal olarak çocuklara geçen ve tedavisi ile önlenebilen bir hastalıktır.

Akdeniz anemisi erkeğin çocuğu olur mu?​

Beta talasemilerin taşıyıcıları vardır. Türkiye’de 1 milyon 300 bin civarında beta talasemi taşıyıcısı vardır. Bu hastalık kalıtsal olarak geçen bir hastalıktır. Erkek ve kadın taşıyıcı olur ve taşıyıcılar evlendiği zaman çocuklarda talasemi olma oranı yüzde 25’tir.

Akdeniz anemisi kanda çıkar mı?​

Akdeniz anemisi (beta talasemi), kana kırmızılığını veren hemoglobin maddesinin beta-globin zincirlerinin sentezinde genetik eksiklik ile karakterize bir grup kalıtsal bozukluktur. Homozigot durumda, beta talasemi (yani talasemi major) ciddi, sürekli kan transfüzyonu gerektiren anemiye neden olur.

Talasemi testi sağlık ocaklarında yapılır mı?​

Talasemi testi sağlık ocaklarında yapılır mı?
Talasemi taşıyıcılığı kalıtsal bir özelliktir. Talasemi testi yaptırmak için, Aile Sağlığı Merkezlerine müracaat ediniz.
 
Akdeniz anemisi hastalarının çocuk sahibi olma durumuyla ilgili bilgi vermek gerekirse, Akdeniz anemisi hastası olan bir birey, sağlıklı bir kişi ile evlendiğinde doğacak çocukların genellikle sağlıklı taşıyıcılar olacağı belirtilmektedir. Ancak iki talasemi taşıyıcısının evlenmesi durumunda, doğacak çocukların yüzde 50'sinin taşıyıcı, yüzde 25'inin hastalık taşıyıcısı ve yüzde 25'inin sağlıklı olma olasılığı bulunmaktadır.

Akdeniz anemisinin yaşam süresi konusunda ise, önceki yıllarda ortalama yaşam süresinin 18-20 yıl olduğu ancak günümüzde bu sürenin yaklaşık 45 yaş civarına çıktığı belirtilmektedir. Ayrıca talasemi taşıyıcılığının kuşaktan kuşağa geçebildiği ve ailelerde önceden bilinmeyen bir durum olduğunda talasemili çocuğun doğumuyla ailedeki durumun ortaya çıktığı ifade edilmektedir.

Akdeniz anemisi, beta talasemi olarak da bilinen bir hastalıktır ve anne ve babadan çocuklara kalıtsal olarak geçen bir kansızlık hastalığıdır. Hastalık tedavi edilebilir niteliktedir ve erkeklerde ve kadınlarda taşıyıcı olabilme olasılığı bulunmaktadır.

Talasemi testi içinse sağlık ocaklarına başvurulması gerektiği belirtilmektedir. Talasemi testi, kalıtsal bir özellik olan talasemi taşıyıcılığını belirlemek için yapılan bir tarama testidir ve Aile Sağlığı Merkezlerine başvurarak bu testi yaptırabilirsiniz.
 
Geri
Üst