AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Akcigere tup takilmasi sonrasi nelere dikkat edilmeli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Akciğere tüp takılması sonrası nelere dikkat edilmeli?​

Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir?
- *Sigara kesinlikle bir daha hiç kullanılmamalı
- Sigara içilen ortamda dahi durulmamalı (sigarada akciğerin ve diğer organların dahil elastin ve kollajen liflerini parçalayan maddeler hızla ciltten nüfuz ederek kana karışırlar)
- Verilen ilaçlar düzenli kullanılmalı

Pnömotoraks nasıl tedavi edilir?​

Daha şiddetli veya açık pnömotoraks durumlarında, hastanın bulguları stabil hale getirilerek, kaburgaların arasından göğüs kafesi içerisine göğüs tüpü takılır ve su altı drenajı yapılır. Burada amaç, göğüs kafesine sızan havanın boşaltılması ve sönen akciğerin tekrar hava ile dolmasına izin verilmesidir.

Göğüs drenajı ne demek?​

Göğüs drenajı ne demek?
Göğüs drenaj sistemleri, çeşitli etiyolojik nedenlere bağlı olarak plevral boşlukta biriken serbest hava ve/veya sıvıyı tek yönlü olarak drene ederler. Tüp torakostomi basit bir işlem olmakla birlikte, acil durumlarda hayat kurtarıcıdır.

Göğüs tüpü ne zaman çıkar?​

Tüp, hava kaçağı sonlandığında ve 24 saatlik drenaj miktarı kabul edilebilir bir seviyeye gerilediğinde çıkarılabilir. Tarihsel olarak, çoğu cerrah, 24 saatlik drenaj miktarının 150ml altında olmasını göğüs tüpünün yeniden mayi birikme riskinin minimalize edilerek çekilebilmesi için bir önkoşul olarak kabul etmiştir.

Göğüs drenaj seti ne işe yarar?​

Kapalı göğüs drenajı 1800’lü yıllarda uygulanmaya başlamış ve prensiplerinde fazla bir değişiklik olmadan, klinik önemini koruyarak günümüze kadar ulaşmıştır. Göğüs drenaj sistemleri, çeşitli etiyolojik nedenlere bağ- lı olarak plevral boşlukta biriken serbest hava ve/veya sıvıyı tek yönlü olarak drene ederler.

Torasentez nereye yapılır?​

Torasentez nereye yapılır?
GÖĞÜS İÇİ SIVI BOŞALTILMASI (TORASENTEZ) Torasentez akciğerlerin çevresinde bulunan sıvı veya havayı kaldırmak amacıyla gerçekleştirilen bir prosedürdür. Göğüs duvarından plevral alana bir iğne yerleştirilmektedir.
Pnömotoraks tüpü nereden takılır?​
Göğüs tüpü açıklıktan içeri sokulur, tüpün dışarıda kalan kısmı havanın/sıvının boşalacağı özel sete bağlanır. Tüp etrafına dikiş atılarak göğse sabitlenir, tüp yerini kontrol etmek için akciğer filmi çekilir. Akciğer zarları arasındaki hava/sıvı tamamen boşalıncaya kadar tüp takılı kalır.
 
**Akciğere tüp takılması sonrası nelere dikkat edilmeli?**

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar şunlardır:

1. **Sigara Kesinlikle Kullanılmamalı:** Sigara, akciğerin iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir ve komplikasyon riskini artırabilir. Kesinlikle sigara içilmemelidir.

2. **Sigara İçilen Ortamlardan Uzak Durulmalı:** Hem sigara içilmemeli hem de sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır. Sigara dumanı, akciğerleri negatif yönde etkileyebilir.

3. **Verilen İlaçlar Düzenli Kullanılmalı:** Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalı, hekimin tavsiyelerine uyulmalıdır.

**Pnömotoraks nasıl tedavi edilir?**

Daha şiddetli veya açık pnömotoraks durumlarında, hastanın durumu stabilize edilir ve göğüs kafesi içerisine göğüs tüpü takılarak su altı drenajı yapılır. Bu işlem, göğüs kafesine sızan havanın boşaltılmasını ve akciğerin tekrar hava ile dolmasına izin verilmesini amaçlar.

**Göğüs drenajı ne demek?**

Göğüs drenajı, plevral boşlukta biriken serbest hava ve/veya sıvının tek yönlü olarak drene edilmesini sağlayan sistemlerdir. Göğüs tüpü takma işlemi, acil durumlarda hayati önem taşıyabilir ve akciğer sağlığı için önemlidir.

**Göğüs tüpü ne zaman çıkar?**

Göğüs tüpü, hava kaçağı durduğunda ve 24 saatlik drenaj miktarı kabul edilebilir seviyeye geldiğinde çıkarılabilir. Tüpün çıkarılması genellikle drenaj miktarının belirli bir seviyenin altına düşmesiyle sağlanır.

**Göğüs drenaj seti ne işe yarar?**

Göğüs drenaj sistemleri, plevral boşlukta biriken serbest hava ve/veya sıvının tek yönlü olarak drene edilmesini sağlar. Bu sistemler, çeşitli sebeplere bağlı olarak oluşan göğüs boşluğundaki sıvı veya hava birikimini kontrol altına alır.

**Torasentez nereye yapılır?**

Torasentez işlemi, göğüs duvarına yerleştirilen bir iğne aracılığıyla akciğerlerin çevresinde bulunan sıvının veya havanın boşaltılması amacıyla gerçekleştirilir. Bu prosedürle, plevral alanda biriken sıvı veya hava tahliye edilir.

**Pnömotoraks tüpü nereden takılır?**

Pnömotoraks tüpü, göğüs açıklığından içeri sokularak zede durduğunda ve hava/sıvı tamamen boşalana kadar belirli bir sete bağlanır. Göğüs tüpü, akciğer zarları arasındaki hava veya sıvının tahliyesini sağlar ve iyileşme sürecine destek olur.
 
Geri
Üst