Akcigerde sivi birikmesi nasil anlasilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
245.777
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Akciğerde sıvı birikmesi nasıl anlaşılır?​

Akciğer su toplaması belirtileri arasında en sık görülen unsur, göğüs kafesinin yan kısmında meydana gelen şiddetli ağrıdır. Plevral boşlukta biriken fazla sıvı, miktarına göre bir süre sonra göğüs kafesine baskı yapmaya başlar. Bu da özellikle hareket esnasında hastayı rahatsız etmektedir.

Akciğer su toplanmasının solunum hareketini kısıtladığını ve bası altından kaldığından çeşitli belirtilerin ortaya çıkmasına neden olduğunu söyleyen Dr. Has, “Nefes darlığı, öksürük, göğüs ağrısı, ateş, eforla çabuk yorulma ve balgam çıkarma önemli belirtileridir” dedi.
Ciğerlerin su toplaması neden olur?
Plörezi; biri akciğerin dış yüzünü, diğeri ise göğüs duvarının iç yüzünü saran 2 akciğer zarı (plevra) arasında kalan boşlukta sıvı birikmesi olarak tanımlanır. Birçok akciğer ve akciğer dışı hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Akciğerdeki su nasıl temizlenir?
Örnek alınacak taraf hekimce belirlendikten sonra steril gazlı bez ve antiseptik solüsyonla silinir. Sıvı alınacak tarafa iğne ile lokal anestezi uygulandıktan sonra , yine steril bir iğne ile sıvı alınır. Hasta bu sırada hafif bir ağrı duyabilir. Bu işlem 10-15dk kadar sürer.

Akciğerde su toplanması hangi bölüme gidilir?​

Buna dahiliye ve göğüs hastalıkları birimi bakmaktadır. Akciğer kanseri su toplama nedeni ise onkoloji birimi ile birlikte tedavi uygulanır. Eğer hastalığın ileri boyutlara geldi ise cerrahi müdahale ile akciğer duvarında bulunan su tahliye edilir.
Akciğer hastalığı nasıl belli olur?
Solunum sistemini tutan herhangi bir hastalık akciğer fonksiyonlarını bozarak, hırıltılı solunum, horlama, öksürük, balgam, ağızdan öksürükle kan gelmesi, göğüs ve yan ağrısı, sırt ve omuz ağrısı, kilo kaybı, halsizlik, iştahsızlık, gece terlemesi ve ateş gibi şikâyetlere sebep olabilmektedir.
Su toplamasına ne iyi gelir?
Su toplamasının geçmesi için su toplayan yeri gazlı bez ile sarmak ve sonrasında gazlı bezi çıkararak bölgeyi havalandırmak gerekir. Bir diğer iyi gelen yöntem ise vazelin sürmektedir. Vazelini su toplayan bölgeye sürerek kısa sürede derinin yumuşaması ve suyun patlayarak derinin yumuşamasına sebep olur.

Akciğer ödemi hangi bölüm bakar?​

Bunun dışında herhangi bir hastalığa bağlı olsun ya da olmasın, vücudunuzun herhangi bir noktasında meydana gelen ödem için hastanelerin Dâhiliye ya da Nefroloji polikliniklerine başvurabilirsiniz.
Akciğerin ağrısı nereye vurur?
Belirtisi göğsün bir tarafında ağrıdır. Ama bu ağrı kola ve mideye yayılabilir. Hiperventilasyon derin ve hızlı bir şekilde solunumu ifade eder. Bu durum genellikle kaygılı ve panik durumlarında ortaya çıkar.
 
Geri
Üst