Akcigerde bronsektazi nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Akciğerde bronşektazi nedir?​

Soru: Bronşektazi (hava yollarının kalıcı genişlemesi) nedir ve neden oluşur? Cevap: Bronşektazi, akciğer içindeki hava yollarında (bronş) oluşan harabiyet sonucunda bronşların kalıcı olarak genişlemesidir.

Astım bronşektazi yapar mı?​

Astım hastalarının alt hava yollarından izole edilen mikroorganizmalar bronşektazi alevlenmesine rol oynayabilir.
Bronşektazi neden kaynaklanır?
Bronşektaziye Ne Sebep Olur? Genellikle bronş hasarı çocukluk çağında geçirilen enfeksiyonlara (kızamık ve boğmaca gibi) bağlı olarak ortaya çıkar. Bazı nadir iyi huylu bronş tümörleri (karsinoid tümörler gibi) de bronşektaziye sebep olabilir. Bir çok hastada ise belirgin bir sebep bulunamaz.
Bronşektazi bulaşır mı?
Bronşektazi, bronşiyal tüplerin kronik olarak kapandığı ve kalın sekresyonların biriktiği bir tür akciğer hastalığıdır. Bu hastalığa ikincil enfeksiyon sıklıkla görülür. Tüberküloz eşlik etmedikçe bulaşıcı bir hastalık değildir.

Bronşektazi tedavi edilmezse ne olur?​

Bu durum sık sık enfeksiyon ve solunum yollarının tıkanması ile sonuçlanır. Bronşektazi için tedavi yoktur, ancak yönetilebilir. Tedavi ile normal bir hayat yaşayabilirsiniz. Ancak, alevlenmeler vücudunuzun geri kalan kısmına oksijen akışını sağlamak ve daha fazla akciğer hasarı önlemek için tedavi edilmelidir.

Akciğerde genişleme neden olur?​

Bronşektazi hastalığı akciğerdeki bronşlarda yani hava yollarında yaşanan problemlerin, bronşları genişletmesiyle ortaya çıkmaktadır. Akciğerdeki bronşların hasar görmesi iltihap gibi sebeplerden kaynaklı olarak gerçekleşebilir ve bu durum bronşlarda geri dönüşü olmayan bir genişlemeye neden olmaktadır.
Bronşektazi ilerlerse ne olur?
Çok ilerlerse hasta sürekli öksürdüğünde balgam çıkarır. Nefes darlığı eklenir. Akciğerin belli bir kısmını kaplarsa akciğer fonksiyonunu da yitirir. Gençlerde de çocuklarda da görülebilir.
Astım KOAH a çevirir mı?
Nefes darlığı, hırıltı ve öksürük belirtileriyle ortaya çıkan astım hastalığı, düzenli takipler ve yaşam tarzına düzenlemeleri ile kontrol altına alınabiliyor. Ancak tedavi edilmeyen astım, benzer belirtiler gösteren ama çok daha tehlikeli bir solunum yolu hastalığı olan KOAH’a dönüşebiliyor.

Bronşektazi ameliyatı nasıl yapılır?​

Açık yöntemde 5. ve 6. kaburgalar arasından yapılan yaklaşık 7cm bir kesi ile akciğerlere ulaşılır. Hasta olan lob veya akciğer segmenti damarları ve bronşu kesilip dikilerek kapatıldıktan sonra çıkartılır. Kalan akciğer dokusundan hava kaçağı olursa bunlar onarılır ve 1 adet dren konularak işlem sonlandırılır.

Bronşektazi için hangi antibiyotik?​

e. Bronşektazili hastalarda azitromisin ve eritromisini kullan.
Bronşektazi kronik bir hastalık mı?
Bronşektazi, enfeksiyon veya inflamasyona bağlı olarak, bronş duvarlarındaki elastik doku ve kassal içeriğin yıkımının sonucunda oluşan, kalıcı genişleme ve harabiyet ile karakterize kronik bir akciğer hastalığıdır.
Bronşektazi nasıl anlaşılır?
Bronşektazide hikaye Öksürük, pürülan balgam çıkarma ensık şikayetlerdir. Hastalık yaygınsa nefes darlığı şikayeti olabilir. Hemoptizi, tekrarlayan göğüs ağrısı ve ateş daha nadirdir. Özellikle sabahları artan bol pürülanlı balgam vardır.

Geri