Akciger kanseri PET taramasi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Akciğer kanseri PET taraması nasıl yapılır?​

Radyoaktif maddeler çeşitli olmakla birlikte en fazla kullanılanı F-18 Florodeoksiglikoz dur. Bu madde Flor-18 isimi radyoaktif maddeye bağlanmış bir şeker molekülüdür. Enjeksiyonu takiben hasta bir saat kadar ilacın kanserli dokuda yeterli miktarda tutulması için bekletilir. Ardından PET/CT cihazında çekime alınır.

MR’da kanser nasıl anlaşılır?​

Tüm Vücut MR taraması ile hastalık bulguları oluşmadan ve tümör yayılmadan bilgi alınması amaçlanır. Ailesel tümör riski bulunan kişiler bu incelemeyi yaptırabilir. Meme, akciğer, prostat ve gastrointestinal tümörlerin erken evrede saptanabilmesi için klasik tarama yöntemleri ile birlikte kullanılması önerilmektedir.
PET-CT, tümör hakkında verdiği detaylı bilgiler sayesinde görüntülemede çok önemli bir yere sahip. PET ile dokuların metabolizması görülebilmekte; dolayısıyla anatomik olarak bir lezyonun varlığı belirlendikten sonra, bunun malignite (kötü huylu olması) açısından aktif olup olmadığı da anlaşılabiliyor.
MR ile hangi hastalıklar teşhis edilir?
Beyin Emarı (MR): Beyin tümörleri, felçler, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını saptamak için en duyarlı yöntemdir. Ayrıca hipofiz bezi, beyin damarları, göz, iç kulak organlarının hastalıklarını değerlendirmede en duyarlı yöntem olarak kullanılmaktadır.
Onkoloji hangi testleri yapar?
Meme kanserinin tanısı için kullanılan yöntemler, mamografi, dijital mamografi, ultrasonografi, MR görüntüleme (Klasik MR ya da Tüm Vücut MR), biyopsi yöntemleri, Duktoskopi ve PET-CT.

MR nasıl incelenir?​

Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) dokuların ve organların detaylı incelenmesini sağlayan bir tıbbi görüntüleme tekniğidir. MRG’de hasta güçlü bir manyetik alan oluşturan büyük bir mıknatıs içerisine yerleştirilir ve incelenecek vücut bölgesine radyofrekans (RF) dalgaları gönderilir.
 
Geri
Üst