AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Akciger kanseri olanlarin yuzde kaci sigara iciyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
107.073
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Akciğer kanseri olanların yüzde kaçı sigara içiyor?​

Dr. Göker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Akciğer kanseri vakalarının yüzde 95’inden çoğu sigara bağımlısı. Sigarayı 20 yıl kullandığınızda bir risk oluşuyor, sonra bıraktınız, 30 yıldır da sigara içmiyorsunuz ama akciğer kanseri olma riskiniz hiçbir zaman sıfıra inmiyor.

Sigara kanser riskini yüzde kaç arttırır?​

“Sigara içen bir bireyin tüm yaşamı boyunca sigara içmemiş bireye oranla akciğer kanseri geliştirme oranı 10-30 kat fazla. Ağır sigara içen bir bireyin riski yüzde 30’lara çıkarken, hiç sigara içmeyen bir bireyin akciğer kanserine yakalanma riski yüzde 1’den daha düşük.
Akciğer kanserinin ’ı sigara nedeniyle meydana gelirken, ayrıca larinks kanseri, ağız boşluğu, farinks, özofagus, mide, kolon, pankreas, böbrek, mesane, meme ve serviks kanserlerinin oluşumunda da sigaranın etkin rolü vardır. İnsanlardaki bütün kanserlerin yaklaşık olarak üçte birinden sigara sorumlu tutulmaktadır.

Akciğer kanseri sigara içerse ne olur?​

Akciğer kanseri sigara içerse ne olur?
Günde 10 veya daha az sigara içenlerde akciğer kanser riski 20 kat, günde 4’ten az sigara içenlerde bile 5 kat artıyor. Sigara içme adedi ve süresiyle birlikte akciğer kanseri riski de yükseliyor. Akciğer kanseri ile sigara kullanımı arasındaki ilişkinin ortaya çıkması 1912’lere dayanıyor.

Kaç yıl sigara içen akciğer kanseri olur?​

Kaç yıl sigara içen akciğer kanseri olur?
Heidelberg’de bulunan Alman Kanser Araştırma Merkezi’nin açıkladığı rakamlara göre sigara içen her 10 kişiden biri yaşamının ileri bir döneminde akciğer kanserine yakalanıyor. Kanser, sigaraya başladıktan sonraki 30 ile 40 yıl arasında ortaya çıkıyor.

Kanser hastası sigara içerse ne olur?​

Kemoterapiden daha iyi sonuç alma. Sigara içmek, tümör bölgesine kan akışını azaltarak kemoterapinin etkinliğini de azaltabilir. Sigaranın vazokonstriktif etkisi vardır, bu da kan damarlarının daralmasına ve kanser hücrelerine ulaşabilecek ilaç miktarının azalmasına neden olur.

Pasif içicilerde akciğer kanseri riski Kaç kat?​

Akciğer kanseri vakalarının %85’i doğrudan sigarayla ilişkili ve sigara içme oranı yüksek ülkelerde akciğer kanseri daha sık görülüyor. Pasif içicilik bile akciğer kanseri riskini yüzde 20-30 oranında artırıyor.

Sigara hangi kansere neden olur?​

Sigara hangi kansere neden olur?
Dumanı soluduğunuzda, bu kimyasallar akciğerlerinize girer ve vücudunuzun kalanına yayılır. Bilim adamları bu kimyasalların DNA’ya zarar verdiğini ve önemli genlerde değişikliğe neden olduğunu göstermiştir. Bu durum ise hücrelerinizin gelişmesi ve kontrol dışı çoğalması sonucu kansere neden olmaktadır.

Pasif içicilerde akciğer kanseri riski tütün ürünlerine maruz kalmayanlara kıyasla kaç kat?​

Pasif içicilerde akciğer kanseri riski tütün ürünlerine maruz kalmayanlara kıyasla kaç kat?
Dünyada her yıl sigara içmeyen 600.000 den fazla kişi pasif etkilenim nedeniyle ölmektedir. Sigara Dumanından pasif etkilenim riski ile karşı karşıya kalan adolesanlar/çocuklar bu risk ile karşı karşıya kalmayanlara göre 1,5-2 kat daha fazla sigaraya başlamaktadırlar.

Pasif sigara içiciliği bağımlılık yapar mı?​

Pasif içicilik kişilerin sigara ile temas etmesini hızlandırabilir ve bu şekilde bağımlılık oluşumunu tetikleyebilir. Yapılan çalışmalar sigara dumanına pasif içici olarak maruz kalan çocuklar ve gençlerin bu duruma maruz kalmayanlara göre 1.5-2 kat daha fazla sigaraya başlama riskinin bulunduğunu göstermektedir.

20 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen birinin akciğer kanseri olma ihtimali içmeyen birine göre kaç kat daha fazladır?​

Her sigara içen akciğer kanseri olur mu?​

Her sigara içen akciğer kanseri olur mu?
Hiç sigara içmemiş ve sigara dumanına maruz kalmamış kişilerin bütün akciğer kanseri vakaları arasındaki oranı yüzde 5-7 arasında. Bunlar nedeni bilinmeyen kanser türleri. Bu grup dışındakilerin neredeyse tamamında akciğer kanserinden doğrudan doğruya sigara sorumlu.”
Sigara kullanımının akciğer kanseri riskini yaklaşık 50 kat artırdığını hatırlatan Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, “Akciğer kanserinden korunmada en önemli nokta sigaradan uzak durulmasıdır. Bu nedenle akciğer kanseri teşhisi konulan tüm hastalarımıza eğer kullanıyorlarsa derhal sigarayı bırakmalarını öneriyoruz” dedi.

Ne kadar sigara kanser yapar?​

Ne kadar sigara kanser yapar?
 
Sigara kullanımı ile akciğer kanseri arasındaki ilişki oldukça güçlüdür. Dr. Göker'e göre, akciğer kanseri vakalarının yüzde 95'inden fazlası sigara bağımlılığına dayanmaktadır. Sigara içmeye başladıktan sonra 20 yıl boyunca sigara kullanan bireylerde risk başlar ve sigarayı bıraksalar bile akciğer kanseri riski hiçbir zaman sıfıra inmez.

Sigara içen bir bireyin tüm yaşamı boyunca sigara içmemiş birine göre akciğer kanseri geliştirme riski 10-30 kat daha fazladır. Ağır sigara içenlerde bu risk yüzde 30'lara kadar çıkarken, hiç sigara içmeyen birinin akciğer kanserine yakalanma riski yüzde 1'den daha düşüktür.

Ayrıca sigara, sadece akciğer kanseri değil, aynı zamanda larinks, ağız boşluğu, farinks, özofagus, mide, kolon, pankreas, böbrek, mesane, meme ve serviks gibi diğer kanser türlerinin oluşumunda da etkili bir rol oynar. Sigara nedeniyle meydana gelen bütün kanser vakalarının yaklaşık üçte birinden sorumlu tutulmaktadır.

Sigara içme alışkanlığı ve süresi arttıkça akciğer kanseri riski de artar. Örneğin, günde 10 veya daha az sigara içenlerde akciğer kanseri riski 20 kat, günde 4'ten az sigara içenlerde ise 5 kat daha fazladır. 1912'ye kadar uzanan geçmişte de sigara kullanımı ile akciğer kanseri arasındaki ilişki belirlenmiştir.

Heidelberg'de bulunan Alman Kanser Araştırma Merkezi'nin verilerine göre sigara içen her 10 kişiden biri hayatlarının ileri dönemlerinde akciğer kanserine yakalanmaktadır. Kanser, genellikle sigaraya başladıktan sonraki 30 ila 40 yıl arasında ortaya çıkmaktadır.

Sigara içmenin akciğer kanseri üzerindeki etkileri kemoterapi tedavisini de olumsuz yönde etkileyebilir. Sigara içmek, tümör bölgesine kan akışını azaltarak kemoterapinin etkinliğini azaltabilir.

Pasif içicilerde akciğer kanseri riski de önemlidir. Sigara içmeyenlerin bile akciğer kanserine yakalanma riski yüzde 20-30 oranında artabilir. Sigara dumanıyla maruz kalmanın akciğer kanseri gelişme ihtimalini artırdığı bilinmektedir.

Sonuç olarak, sigara kullanımının akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünü tetikleyebileceği ve bu nedenle sigaradan uzak durmanın en iyi korunma yöntemi olduğu vurgulanmaktadır.
 
Geri
Üst