- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 257.638
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Akciğer bağışı nasıl yapılır?
Donör akciğer geldiğinde hasta ameliyathaneye alınır. Tek taraflı yapılacaksa yan kesi, çift taraflı yapılacaksa meme altı hizasında ortadan tam kesi yapılır. Tek taraflı nakil 4-8sa, çift taraflı nakil 6-12 sa sürebilir. Donör(bağışlanan) akciğeri ameliyathaneye ulaşınca senin akciğerlerin sırayla çıkarılır.Akciğerler görevini yapmazsa ne olur?
Akciğerler yeterli kapasitede çalışamadığı, kişinin dakika solunum sayısı veya kalitesi düştüğü zaman en çok görülen sorun nefes darlığı oluyor. Öksürük, dudaklarda, parmaklarda morarma (siyanoz), hızlı nefes alma, boğulma hissi ve bilinç bulanıklığı da nefes darlığına eşlik edebiliyor.Akciğer nakli olan hasta kaç yıl yaşar?
Bu nedenle hastalar nakil merkezinde, eşlik eden ek hastalıklar ve nakil yapılmasına engel durumlar açısından ayrıntılı değerlendirilmelidir. Ve 65 Yaş altı hastalar akciğer naklinden yararlanabiliyorlar. Ülkemizde 65 yaş ve üzerine organ verilmiyor.
Akciğer nakli için nereye başvurulur?
Alıcı için uygun donör çıkarsa akciğer nakli merkezi ulusal nakil koordinasyon merkezi (UKM/Sağlık Bakanlığı) tarafından bilgilendirilmektedir. Yapılan eşleştirmede temin edilen organ için uygun bir alıcı var ise nakil işlemi gerçekleştirilir.
Akciğer nakli neden Yapilmiyor?
Enfeksiyon geçirmekte olan. Kanser hastası olan. Böbrek, kalp, karaciğer hastalıkları gibi ciddi bir rahatsızlığı bulunan. Nakil sonrası sağlıklı bir yaşam için gerekli olan sigara kullanmama, alkol tüketmeme gibi yaşam tarzı değişikliklerini uygulamak istemeyen hastalar; akciğer nakli için uygun görülmeyebilir.Akciğer nakli kimlere yapılmaz?
AKCİĞER NAKLİ: Kime yapılır? Kime yapılamaz?Tek akciğer yeterli mi?
Vücut tek akciğer ile yaşamaya farklı şekillerde uyum sağlar. Bazı durumlarda vücutta kalan akciğer, alınan akciğerin alanını dolduracak kadar genişleyebilir ve kapasitesini arttırabilir. Bu şekilde şişen akciğer vücuttaki oksijen eksikliğini telafi etme alışkanlığı kazanır.