AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Akbıyık Sultan .

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38
mutasavvıf
Sultan İkinci Murad Han ile Fatih Sultan Mehmed devrinde yaşayan evliyanın büyüklerinden. İsmi, Ahmed Şemseddin’dir. Doğum tarihi bilinmemektedir.
Akbıyık Sultan, Hacı Bayram-ı Veli’nin talebelerinden idi. Mal ve mülk ile meşguliyeti sebebiyle, hocası bir gün ona; “Yavrum dünya fani (gelip geçici)dir. Mal, mülk elde kalmaz. Ne kadar mal olsa, murad alınmaz. Gafil olma, geri dönülmez. Baki (devamlı) olan işle meşgul olman lazımdır.” dedi. Akbıyık Sultan da; “Hocam! Dünya ahiretin tarlasıdır. Dünya malı ile meşgul olmak icab etmez mi?” deyince, hocası; “Evladım, mademki, dünyayı terk edemiyorsun, öyle ise bizi terk et.” buyurdu. Akbıyık Sultan dışarıya çıkarken, sarığı kapıya ilişip başından düştü. Bunu, hocasının kerameti bilip, bir daha başına bir şey giymedi.
Akbıyık Sultan, gönlü Allahü tealanın sevgisi ile dolu olarak kendi halinde yaşadı. Mal ve mülk ile meşgul olmadığı halde, serveti gittikçe arttı. Bu arada Alaeddin Ali el-Arabi’nin derslerini dinledi ve ilim tahsiline devam etti.
Daha sonra, hocası Hacı Bayram-ı Veli tarafından tekrar talebeliğe kabul edildi. Tasavvuf yolunda yüksek derecelere kavuştu. Hacı Bayram-ı Veli’nin sekiz meşhur halifesinden biri oldu. Varna Seferine iştirak etti. İstanbul’un fethi sırasında, Akşemseddin ile beraber Sultan’ın yanında bulundu. Sultan İkinci Murad Han’ın 1437 senesinde kendisine verdiği köyün gelirleri sayesinde, malının hesabını bilmiyecek kadar zengin olan Akbıyık Sultan, bütün servetini sadaka olarak dağıttı. Bursa’da yaptırdığı imarette, fakirleri ve garipleri yedirir, muhtaç olanlara yardımda bulunurdu.
İstanbul’da bir, Bursa’da iki mahalle ve dergahı, Akbıyık adıyla anılan camisi bulunmaktadır.
1456 (H.860) senesinde Bursa’da vefat etti. Yaptırdığı dergahın yanındaki türbesine defnedildi.
 
Akbıyık Sultan, Osmanlı Devleti'nin önemli dönemlerinde yaşamış bir evliya olarak tanınmaktadır. Hacı Bayram-ı Veli'nin talebelerinden olan ve asıl adı Ahmed Şemseddin olan Akbıyık Sultan, mal ve mülk ile meşgul olmasına rağmen hocası tarafından dünyanın geçici olduğu ve asıl önemli olanın ahiret olduğu konusunda uyarılmıştır. Bu uyarı üzerine Akbıyık Sultan, tasavvuf yolunda ilerlemiş ve Hacı Bayram-ı Veli'nin sekiz meşhur halifesinden biri olmuştur.

Akbıyık Sultan, Varna Seferine katılmış ve İstanbul'un fethi sırasında da Sultan İkinci Murad Han'ın yanında yer almıştır. Sultan Murad Han'ın kendisine verdiği köyün gelirleri sayesinde zenginleşen Akbıyık Sultan, servetini tamamen sadaka olarak dağıtmıştır. Bursa'da fakirlere, gariplere ve muhtaçlara yardım etmek için bir imaret yaptırmış ve hayır işleriyle tanınmıştır.

1456 yılında Bursa'da vefat eden Akbıyık Sultan, yaptırdığı dergahın yanındaki türbeye defnedilmiştir. Bugün hala İstanbul ve Bursa'da anısını yaşatan mahalleler, dergahlar ve camiler bulunmaktadır. Akbıyık Sultan'ın yaşamı, tasavvuf yolundaki ilerleyişi ve hayırseverliğiyle dini ve toplumsal hayatta önemli bir model oluşturmaktadır.
 
Geri
Üst