AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Akaryakittan alinan vergiler nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Akaryakıttan alınan vergiler nelerdir?​

Türkiye’de benzin dahil olmak üzere akaryakıt ürünlerinden temel olarak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) alınmakta. KDV’nin akaryakıtta uygulanması diğer ürünlerdeki uygulamadan bir farklılık göstermiyor.
ÖTV 1 sayılı listede neler var?
1. (I) Sayılı Listedeki Malların Kapsamı (A) Cetveli: Bu cetvelde, genel olarak benzin, motorin, jet yakıtı, fuel oil gibi akaryakıt ürünleri; sıvılaştırılmış petrol gazı (L.P.G. ), doğal gaz ile söz konusu mallara ikame edilmesi mümkün bulunan petrol türevleri, petrokok ve benzeri diğer mallar yer almaktadır.

ÖTV 2 sayılı listede neler var?​

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede, yarı römorklar için çekiciler, binek otomobilleri ve esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş motorlu taşıtlar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, özel amaçlı motorlu taşıtlar, motosiklet, helikopter, uçak, gemi, yat, eğlence ve spor tekneleri gibi …
Yakıt vergisi ne kadar?
Akaryakıtta yüzde 18 olan KDV ile fiyatlar artıkça devletin tahsil ettiği rakamın da arttığını belirten Fesih Aktaş, “19 liraya ulaşan motorinin içerisinde 2 lira 52 kuruş ÖTV ve 2 lira 89 kuruşa varan KDV ile birim maliyette 1 litrede toplamda devlet, 5 lira 41 kuruş vergi almaktadır.
Akaryakıttan alınan vergi 2022 yılı itibariyle %18 oldu. Geçtiğimiz yıl alınan özel tüketim vergisinde değişikliğe gidilerek yeni oranlar resmi gazetede yayınlanmıştı. Yeni alınan karara göre ÖTV tutarları motorinde litre başına 0,5678 lira, 95 oktan benzine 0,4661 lira ve LPG otogazda 0,597 lira zam uygulanmış oldu.
ÖTV zammı Hangi ürünlerde var?
Hangi ürün ve hizmetlerden ÖTV alınacağı kanunlarla belirlenmiştir. ÖTV kanununun 4. Maddesinde bu ürün ve hizmetler belirlenmiştir. Bunlar; lüks araçlar, beyaz eşya, alkol-sigara, akaryakıt, mücevher, kürk vb. ürünlerdir.

Özel tüketim vergisine tabi olmayan taşıtlar nelerdir?​

Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinin (a) alt bendine göre, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan uçak ve helikopterlerin Türk Hava Kurumu tarafından ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır.
ÖTV 3 sayılı listede neler var?
– (III) sayılı listenin A cetvelinde, alkolsüz içecekler ve alkollü içkiler, – (III) sayılı listenin B cetvelinde; puro, sigarillo, sigara, nargile tütünü, enfiye veya çiğnemeye mahsus tütün gibi tütün mamulleri ve makaron, gibi mallar yer almaktadır.

ÖTV 2b beyannamesi nedir?​

Bu belge ÖTV mükellefine veya ithalde gümrük idaresine verilmek üzere düzenlenir. Bu istisna, (II) sayılı listedeki taşıtlardan; kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabında, kayıt ve tescile tabi olmayanların ise ithalinde veya ÖTV uygulanmadan önce ÖTV mükelleflerinden alımında uygulanır.
1 litre mazottan ne kadar vergi alınıyor?
Böylelikle, 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı toplamda 1,3313 lira, 98 oktan kurşunsuz benzininin özel tüketim vergisi ise litre başına 1,5836 lira olacak. Motorinin litresi üzerinden 1,2931 lira, LPG otogazda da 0,8107 lira ÖTV alınacak.
Bir litre motorinin vergi oranı ise 4,16 TL olarak belirlendi. 2022 başlangıç fiyatı da böylece belirlenmiş oldu.
2022 vergi dilimleri ne kadar olacak?
Yukarıdaki gelir vergisi dilimlerinde görebileceğiniz gibi 32.000 TL’ye kadar olan gelirlerde %15 gelir vergisi alınır. 18.000 TL, 2022 gelir vergisi tarifesinde 1. dilimde olduğu için %15’lik orana tabi olursunuz. Sonuç olarak ödemeniz gereken vergi miktarı 18.000 x %15 = 2.700 TL olacaktır.

Benzinin yüzde kaçı vergi 2022?​

AKARYAKIT VERGİ ORANLARI 2022 Akaryakıtta KDV oranı %18’dir. Geçen sene akaryakıt üzerinden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarında artışa gidildi. Bazı Mallara Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Yeniden Belirlenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Geri