AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Akarsularin taskin olmasi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.473
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Akarsuların taşkın olması ne demek?​

“Taşkın”; bir akarsuyun çeşitli sebeplerle yatağından taşıp, çevresinde bulunan arazilere, yerleşim yerlerine, altyapı tesislerine ve canlılara zarar vermesidir. Taşkınlar gerçekleştiği bölgede ekonomik ve sosyal faaliyetleri kesintiye uğratan küresel ve doğal bir olaydır.

Su taşkınlığı nedir?​

Su taşkını, bir bölgede toprağın belirli bir süre için tamamen veya kısmen su altında kalmasıdır. Sel ile farkı; akıntı olmaması, diğer bir deyişle suyun yer değiştirmemesidir. Su taşkınları yağışlarla oluşabileceği gibi, sel suyunun coğrafî yapı nedeniyle bir bölgede hareketsiz kalmasıyla da görülebilir.

Sel ve su taşkınları nasıl oluşur?​

Sel ve su taşkınları nasıl oluşur?
Sel; nehir, göl veya okyanus gibi su kütlelerinden su taşması halinde meydana gelir. Seller suyun üst üste geldiği veya setlerin kırıldığı zaman suyun bir kısmının olağan sınırlarından kaçmasına neden olabilir ya da alansal bir taşkında doymuş bir zeminde yağmur suyunun birikmesi ile ortaya çıkabilir.

Şiddetli yağışlar sel ve taşkın nedir?​

Şiddetli yağışlar sel ve taşkın nedir?
Sağanak yağışlar ya da ani kar ve buz erimelerinin oluşturduğu sular, yamaçlardan aşağı hızla iner ve birleşerek çoğalır. Böylece sel baskını meydana gelir.Seller daha çok yukarı havzalarda ve yan derelerde ani olarak meydana gelirler. Fazla miktarda katı materyal (taşıntı) içeren yüksek su akışlarını ifade ederler.

Taşkın Seddesi nedir?​

Sedde, taşkın duvarı veya kapalı yatak yardımıyla taşkın akımlarını belirli bir taşkın yatağında tutmak. Akarsu havzasına düşen yağışların yüzey akışa geçen kısmını azaltan veya geciktiren önlemler havza amenajmanı ile yerine getirilebilir.

Taşkın en çok nerede görülür?​

Türkiye’de Sel ve Taşkın Olan Bölgeler Can ve mal kaybına yol açan sel felaketleri Karadeniz dışında en fazla Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde görülüyor. Bu bölgelerin jeolojik özellikleri de bu afetlerin yaşanmasında önemli bir faktör.

Taşkın insan ne demek?​

Taşkın insan ne demek?
Kişinin aşırı sevinç, konuşkanlık, hareketlilik ve bazen saldırganlık durumu ile güvensizlik, derin üzüntü ve kendini yok etme dilekleri arasında düzgün aralıklarla gidip geldiği bir çıldırı.

Sel ve taşkınların oluşmasına neden olan faktörler?​

Sel ve taşkınların oluşmasına neden olan faktörler?
Yanlış arazi kullanımı, bitki örtüsünün tahribi, altyapı yetersizliği, hızlı nüfus artışı ve gerekli önlemlerin alınmaması gibi faktörler bu durumun başlıca sebepleridir. Türkiye’de sel ve taşkın olayları; yağışların artması ve kar erimelerine bağlı olarak en fazla nisan, mayıs ve haziran aylarında görülmektedir.

Sel ve taşkınların oluşmasına neden olan unsurlar?​

Sel ve taşkınların oluşmasına neden olan insan faaliyetlerine örnekler verelim;
- Şehirlerde belediyelerin yeterli alt yapıyı sağlamıyor olması
- Bitki örtüsünün yok edilmesi.
- Ormanların tahrip edilmesi ve yok edilmesi.
- Plansız sanayileşme.
- Plansız ve çarpık kentleşme.
- Akarsu yataklarının yerinin ve akış yönünün değiştirilmesi.

Sel ve taşkın aynı şey mi?​

Seller, sağanak yağışlar ya da ani kar ve buz erimelerinin oluşturduğu suların yamaçlardan aşağı çoğalarak, hızla inmesidir. Taşkınlar ise arazilerin akarsu ya da çok miktarda yağmur vb. diğer nedenlerle oluşan su kütlelerinin baskınına uğramasıdır.

Şiddetli yağış ne anlama gelir?​

Şiddetli yağış ne anlama gelir?
Şiddetli Yağış: Belirli zaman içinde belirli miktarda su bırakan yağışları Şiddetli Yağış olarak tanımlanır ve aşağıdaki formülle ifade edilir. Standart zamanlardaki hesaplanan şiddetli yağış eşik miktarları aşağıda verilmektedir.
 
Akarsuların taşkın olması, suyun normal yatağının dışına çıkarak çevresindeki arazilere, yerleşim yerlerine, altyapı tesislerine ve canlılara zarar vermesi anlamına gelir. Bu durum, ekonomik ve sosyal faaliyetlerin kesintiye uğramasına neden olabilecek küresel ve doğal bir olaydır.

Su taşkını ise bir bölgede toprağın belirli bir süre için tamamen veya kısmen su altında kalmasıdır. Su taşkınları genellikle yağışlarla oluşsa da sel suyunun coğrafi yapı nedeniyle bir bölgede hareketsiz kalmasıyla da meydana gelebilir.

Sel ve su taşkınları, genellikle suyun yatağından taşması sonucu meydana gelir. Seller, suyun yatağından taşmasıyla ve suyun üst üste gelmesi veya setlerin kırılmasıyla oluşur. Su taşkınları ise sel ile farklı olarak suyun yer değiştirmemesi, yani akıntının olmaması durumunda gerçekleşir.

Şiddetli yağışlar da sel ve taşkınlara neden olabilir. Bu yağışlar, ani kar ve buz erimeleri ya da sağanak yağışlar sonucu suyun yamaçlardan hızla aşağı inmesi ve birleşerek sel baskınlarına sebep olmasıyla meydana gelir.

Sel ve taşkınlara neden olan faktörler arasında yanlış arazi kullanımı, bitki örtüsünün tahribi, altyapı yetersizliği, hızlı nüfus artışı ve gerekli önlemlerin alınmaması gibi unsurlar önemli rol oynar. Bu doğal afetler genellikle yağışların artması ve kar erimeleri nedeniyle nisan, mayıs ve haziran aylarında Türkiye'de sıkça gözlemlenir.

Sel ve taşkınlar genellikle insan faaliyetlerine de bağlı olabilir. Şehirlerde yetersiz altyapı, bitki örtüsünün yok edilmesi, orman tahribatı, plansız sanayileşme, plansız kentleşme, akarsu yataklarının değiştirilmesi gibi etkenler, sellerin ve taşkınların oluşmasına katkıda bulunabilir.

Son olarak, seller hızla akan su kütlelerinin yamaçlardan aşağı çoğalarak oluşturduğu taşkınlara işaret ederken, taşkınlar ise arazilerin akarsuların taşması veya yoğun yağışlar sonucu su baskınına uğraması durumunu ifade eder.
 
Geri
Üst