AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Akarsularin denge profili ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Akarsuların denge profili ne demek?​

Taban seviyesine yaklaşan akarsuyun yatak profili iç bükey bir eğri haline dönüşür. Buna denge profili denir. Akarsuların derine aşındırmasıyla yatak eğimi gittikçe azalır. Batı Avrupa’daki akarsuların çoğu denge profiline ulaşmıştır.

Akarsuyun denize döküldüğü yere ne denir?​

Akarsuyun denize döküldüğü yere ne denir?
Akarsu ağzı, akarsuyun denize döküldüğü yerdir. Akarsu havzası, akarsu kollarının hepsinin toplandığı bölgedir.

Akarsu havzası ne demek?​

Akarsu havzası ne demek?
Havza, bir nehir ya da göl havzası, nehrin kaynağı ile sonlandığı yer arasında kalan, nehre su veren tüm alanı kapsamaktadır. Akarsuyun ana kolu ve yan kolları ile birlikte sularını topladığı ve drene ettiği bu alana akaçlama havzası da denilir.

Menderesler neden artar?​

Akarsuyun geniş vadi tabanı içinde, eğimin azalması nedeniyle yaptığı büklümlere menderes denir. Menderesler yapan akarsuyun, uzunluğu artar ancak akımı azalır.Taban seviyesinin alçalması nedeniyle menderesler yapan bir akarsuyun, yatağına gömülmesiyle oluşan şekle gömük menderes denir.

Türkiye’deki akarsuların genel özellikleri nelerdir?​

Türkiye’deki akarsuların genel özellikleri nelerdir?
Ülkemizdeki akarsuların genel özellikleri şunlardır. – Akış hızları yüksektir. – Genel olarak rejimleri düzensizdir. – Debileri düşüktür. – Hidroelektrik enerji potansiyelleri fazladır.

Akarsuyun akış hızı nelere bağlıdır?​

Akarsuyun akış hızı nelere bağlıdır?
Su döngüsü suyun okyanuslardan, bitkilerden yada topraktan buharlaştıktan sonra atmosferdeki hareketini ve sonunda yağış olarak tekrar geriye dönüşünü ifade eder. Suların yağış yada akarsularla okyanuslara taşınması ile bu döngü tamamlanmış olur. Aslında bu durmaksızın devam eden bir döngüdür (Şekil 10.1).
Akarsu denge profiline ulaşınca ne olur?​
Denge profiline ulaşan akarsuyun; Akış hızı yavaşlamıştır, Aşındırma azalmış, biriktirme çoğalmıştır, Enerji potansiyeli azalmıştır, Üzerinde taşımacılık ve ulaşım yapılabilir. (Akımı yeterli ise)

Denge profiline ulaşmış akarsularda şelale oluşur mu?​

Denge profiline ulaşmış akarsularda şelale oluşur mu?
Denge profili haline gelen akarsular artık derine aşındırma gerçekleştirmezler. Aşındırmalar genellikle yana doğru olmaktadır. Denge profiline ulaşan akarsularda derine aşındırma durumu söz konusu değildir. Bunun dışında bu tip akarsularda eğim kırıkları, şelale, dev kazanı gibi durumlar da görülmemektedir.
 
Akarsuların denge profili, akarsuyun taban seviyesine yaklaşırken yatak profili iç bükey bir eğriye dönüşerek oluşturduğu profildir. Bu durumda akarsuyun akış hızı yavaşlar, aşındırma azalır ve biriktirme artar. Böylece akarsu enerji potansiyeli kaybeder ve üzerinde taşıma ve ulaşım yapılabilir hale gelir.

Akarsuyun denize döküldüğü yere ise "akarsu ağzı" denir. Bu nokta, akarsuyun denize aktığı ve denizle birleştiği noktadır. Akarsu ağzındaki su, akarsuyun taşıdığı tortu ve mineralleri denize boşaltır.

Akarsu havzası ise bir nehir veya göl havzası olarak tanımlanır. Nehrin kaynağı ile denize döküldüğü yer arasındaki alanda, nehrin su topladığı bölgeye akarsu havzası denir. Bu havza içinde ana nehir kolunun yanı sıra diğer küçük nehir kolları da bulunur ve bu nehirlerin suları birleşerek ana nehirde birleşir.

Denge profiline ulaşmış akarsularda genellikle şelale oluşmaz. Çünkü denge profiline ulaşan akarsular artık derine aşındırma yapmazlar. Bu tür akarsularda genellikle yatay aşındırma görülürken, eğim kırıkları, şelaleler veya dev kazanları gibi topografik özellikler de nadiren görülür. Bu durumlar genellikle akarsunun eğimli ve aşındırma yapan kısımlarında meydana gelir.
 
Geri
Üst