AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Akarsularin aktigi cukura ne denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Akarsuların aktığı çukura ne denir?​

Vadi ya da koyak, akarsuyun içinde aktığı, kaynaktan ağıza doğru sürekli inişi bulunan ve birkaç kilometre ile binlerce kilometre arasında olabilen coğrafi alandır. Kısaca vadi, iki dağın arasında zamanla oluşan çukurluktur. Vadiler, akarsuların yaptığı aşınmayla yanlamasına, derinlemesine gelişir.

Bir akarsu içerisindeki malzemeyi nasıl taşır?​

Bir akarsu içerisindeki malzemeyi nasıl taşır?
Akarsular (dere, çay, ırmak, nehir vb.), “vadi” denilen doğal kanallar içinde akmakta ve yataklarını, derine, yana ve geriye doğru aşındırmaktadır. Akarsular geçtiği yüzeyi aşındırır, aşındırma sonucu ana kayadan kopardığı parçaları taşır ve gücünün azaldığı yerde biriktirir.

Akarsular nedir nasıl oluşur?​

Akarsular nedir nasıl oluşur?
Akarsu; yüzeydeki suların bir yatak içerisinde toplanarak akmasıyla oluşan sulardır. Akarsuyun doğduğu yere; akarsu kaynağı, döküldüğü yere ise; akarsu ağzı denmektedir. Akarsular küçükten büyüğe doğru olarak; çay, öz, ırmak, nehir şeklinde olmaktadır.

Akarsuların özellikleri nelerdir?​

Ülkemizdeki akarsuların genel özellikleri şunlardır. – Akış hızları yüksektir. – Genel olarak rejimleri düzensizdir. – Debileri düşüktür. – Hidroelektrik enerji potansiyelleri fazladır.

Akarsuyun ortalama akış düzenine ne denir?​

Akarsuyun ortalama akış düzenine ne denir?
Akarsu Akımı (Debisi) : Akarsuyun herhangi bir kesitinden birim zamanda geçen su miktarına (m3) akım veya debi denir Akarsu Rejimi : Akarsuyun akımının yıl içerisinde gösterdiği değişmelere rejim ya da akım düzeni denir.

Iki farklı su havzasını birbirinden ayıran sınıra ne ad verilir?​

Iki farklı su havzasını birbirinden ayıran sınıra ne ad verilir?
Su bölümü çizgisi, iki akarsu havzasını birbirinden ayıran doğal sınırdır. Genellikle dağların dorukları ile sırtlardan geçerler.
Akarsu aşındırması nedir kısaca?​
1) Kimyasal aşındırma: Akarsuyun geçtiği yerlerdeki kolay eriyebilen kayaları eriterek beraberinde taşıması olayıdır. 2) Mekanik aşındırma: Akarsuların aşındırması daha çok mekanik yolla gerçekleşir.

Akarsu korozyon nedir?​

Akarsu korozyon nedir?
akarsuyun içinde taşıdığı maddeleri zemine, yatağın yanlarına çarparak yaptığı aşındırma ya da rüzgarın kum tanelerini bir yüzeye vurarak tafoni gibi kovuklar oluşturması buna girer. korozyon ise kimyasal etki ile havanın ve suyun yaptığı aşındırmadır.

Akarsular kaç bölgeye ayrılır?​

Akarsular kaç bölgeye ayrılır?
Akarsular kabaca; düzenli rejimli, düzensiz rejimli ve karma rejimli akarsular olarak üçe ayrılır.

En küçük akarsu nedir?​

Çay, coğrafi terim olarak dereden büyük, ırmaktan küçük akarsuya denir. Bu sınıflandırma akarsuyun uzunluğu, genişliği ve taşıdığı su miktarına göre belirlenmektedir.

Hangi akarsu düzenli rejime sahiptir?​

Hangi akarsu düzenli rejime sahiptir?
Düzenli rejimli akarsu: Taşıdığı su miktarının yıl içinde fazla değişmeyen akarsuyun rejimidir. Yağışın düzenli olduğu ekvatoral iklim bölgesinde görülür. Düzensiz rejimli akarsular: Yağış rejiminin düzensiz olduğu alanlarda görülür. Akdeniz, Muson, Savan ve Karasal iklim alanlardaki akarsuların rejimidir.

Denge profiline ulaşmış bir akarsuyun özellikleri nelerdir?​

Denge profiline ulaşmış bir akarsuyun özellikleri nelerdir?
Denge profiline ulaşan akarsuyun;
- Yatak eğimi azalmıştır,
- Akış hızı yavaşlamıştır,
- Aşındırma azalmış, biriktirme çoğalmıştır,
- Enerji potansiyeli azalmıştır,
- Üzerinde taşımacılık ve ulaşım yapılabilir. (Akımı yeterli ise)

Taban seviyesinin önemi nedir?​

Taban seviyesindeki bir alçalma rölyef üzerinde büyük etki yaratır. Bu durumda akarsu boyu önceki deniz tabanı üzerinde uzar ve aşağı çığır eğimi daha dikleşir. Böylece akarsuyun eğimi artar.

Havzaları ayıran ve arazinin en yüksek yerinden geçen sınıra ne denir?​

Havzaları ayıran ve arazinin en yüksek yerinden geçen sınıra ne denir?
 
Bu sınıra “alay” denir. Alay, arazinin en yüksek kesiminden iniş yolu izleyerek, en alçak kesimde birleşir ve iki havzayı ayırır. Alaylar, havzaların en yüksek bölgelerini takip ederek genellikle sırtlardan geçerler. Bu sınır aynı zamanda bir nevi doğal su bölümü çizgisi olarak da kabul edilir ve bir havzanın sularının diğerine akmasını engeller.
 
Geri
Üst