Akademisyenler ders vermek zorunda mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Akademisyenler ders vermek zorunda mı?​

Öte yandan, 2547 sayılı Kanunun “Çalışma Esasları” başlıklı 36 ncı maddesinde; “Öğretim üyesi, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim birimi ile sınırlı olmaksızın ve ihtiyaç bulunması halinde görevli olduğu üniversitede haftada asgari on saat ders vermekle yükümlüdür.

Akademisyen başka iş yapabilir mi?​

Tüm öğretim üyeleri tam gün çalışmak zorunda ve mesai saatleri içinde akademisyenlik işi dışında iş yapamaz. Yani öğretim üyelerinin mesai içinde özel iş yapmaları, özel muayenehane veya ofislerinde çalışmaları, avukatlık yapmaları (duruşmalara girmeleri) filan kanunen yasak. Açıkça disiplin suçu oluşturuyor.
Öğretim görevlisi ve okutmanlar ise, haftada asgari on iki saat ders vermekle yükümlüdür.” hükmü bulunmakta olup, araştırma görevlilerine yasal olarak ders verme zorunluluğu getirilmemiştir.
Bir öğretmen üniversitede ders verebilir mi?
Bu hüküm kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğretmen olarak görev yapanların mesailerini aksatmamak şartıyla ders saati ücreti karşılığı şehirde bulunan üniversitelerde alanlarında derse girmelerinde yasal bir engel bulunmamaktadır.
Akademisyen iş kurabilir mi?
§ Öğretim elemanları Üniversite YönetimKurulunun izni ile yaptıkları araştırmaların sonuçlarını, ticarileştirmek amacıile bu bölgelerde şirket kurabilir, kurulu bir şirkete ortak olabilir ve/veyabu şirketlerin yönetiminde görev alabilirler.

Araştırma Görevlisi kaç saat derse girer?​

Kuvvet Lordoğlu, ihraçlarla yaşanan kadro açığını kapatmak için YÖK’ün böyle bir karar aldığına vurgu yaptı. Lordoğlu, kadro verilmeden ve ücretlerinde değişiklik yapılmaksızın araştırma görevlilerinin günde 12 saat derse sokulacağına dikkat çekti.

Doktora yapan araştırma görevlisi dersi verebilir mi?​

Doktora, sanatta yeterlik, tipta uzmanlık veya diş hekimliğinde uzmanlık eğitimini tamamlamış araştırma görevlilerinin talepleri halinde, asli işlerini aksatmamak ve haftalık on iki (12) saati aşmamak kaydıyla üniversitelerin ilgili yönetim kurullarının onayıyla ders vermelerinin uygun olduğuna, Yürütme Kurulu’nun …
Cevap: “Aylık karşılığını ve azami ek ders görevini dolduran öğretmenlere, Kararın 8’inci maddesinde belirtilen eğitim faaliyetlerinde, faaliyetin niteliği farklı da olsa haftada 10 saatten fazla ek ders görevi verilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Geri