- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Akademik özgürlük nedir?
Akademik özgürlük, temel olarak yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim üyelerinin yetkili ve ehliyetli oldukları bilim alanları içerisinde gerçeği arama ve bulma, sonuçlarını yayımlama ve bunları öğrencilerine öğretme konularındaki özgürlükleridir (AAUP, 1978).Akademik özgürlük ve özerklik nedir?
Bilimsel özerklik, bilimin doğasın uygun, hukukî, ahlâkî (etik) kural- lara ve düşünce ve usul serbestliğine sahipliktir. Bilimsel özgürlük ise, bilim adamlarının herhangi bir müdahale olmaksızın araştırma yapma, düşüncelerini üniversite içinde ve dışında yayma hakkıdır.
Bilimsel özgürlük ne demek?
Bilim özgürlüğü aynı zamanda bir araştırma kurumu ve ortamında çalışabilme, araştırma için gerekli koşul ve araç gereçlere sahip olma hakkı ve özgürlüğüdür.Akademik özerklik ne demek?
“Akademik özerklik”, üniversitede akademik ünvana sahip tüm insanların baskı ve yönlendirme olmaksızın özgürce eğitim ve araştırma yapmaları anlamına gelmektedir. Anayasamıza göre akademik özerkliğin sınırı ulusal savunma, güvenlik ve kamu düzenidir.
Üniversitelerin temel iki işlevi nedir?
Bugün üniversitenin görevleri; (1) eğitim-öğretim, (2) bilimsel araştırma, (3) toplum hizmetleri olmak üzere üç grupta toplanmıştır. Üniversiteler verilen görevlerden birini ağırlıklı olarak yerine getirmek üzere işlevsel olarak örgütlenmişlerdir.Bilimsel liyakat nedir?
Mükemmeliyet/Liyakat: Bilim insanları, bilimsel yöntemin en iyi şekilde kullanılmasına, araştırmaların bilinçli önyargılardan uzak şekilde en yüksek standartlarla yapılmasına ve değerlendirme ve ödüllendirmelerde en mükemmele ulaşmaya çalışarak sadece bilimsel liyakate göre karar verilmesine en yüksek özeni …
Üniversiteler bağımsız mı?
Üniversiteler kamu kuruluşları olsalar da, resmi kuruluşlar değildirler. Bu nedenle üniversitelerin –bir sivil toplum kesimi olarak kendileri de dahil olmak üzere- her türlü temsili işlevden bağımsız olmaları, başka bir deyişle “gayrıresmi” bir işlev görmeleri gerekir.Üniversite özerkliği neleri kapsar?