Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ailesinden siddet goren kisi ne yapmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.230
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ailesinden şiddet gören kişi ne yapmalı?​

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan ALO 183 hattı, şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan ve desteğe gereksinimi olan kişilere psikolojik, hukuki ve ekonomik alanda danışmanlık sunmakta ve yararlanabilecekleri hizmet kuruluşları konusunda bilgi vermektedir.
Aile içi şiddet strese sebep olur mu?
Aile içi şiddet, çocuğun üzerinde travma stresi yaratabilmektedir. Bu travmatik olaylara tekrar tekrar maruz kalınması durumunda ise travma sonrası stres bozukluğu yaşayabilirler.
Aile içi şiddet nasıl anlaşılır?
Aile içi şiddet, ailenin bir üyesinin ailenin diğer üyelerine karşı gösterdiği saldırgan davranışlardır. Kişiyi isteği dışında davranmaya zorlayan her türlü tutum ve davranışı (aşağılanmak, tehdit etmek, darp etmek, zorla cinsel ilişki kurmak ya da kurmaya zorlamak, kısıtlamak, zorla evlendirilmek, vb.)

Kocası tarafından dövülen kadın ne yapmalı Diyanet?​

“VURURSA SUÇLAYICI KONUŞMA, ORADAN UZAKLAŞ Akşam mesela sevdiği şeyleri yaptınız, çayın yanında sakince konuşun.” ‘Şiddet gördüğümde ne yapmam gerekir’ diye soran kadına ise “Vurursa tepki vermeyin, oradan uzaklaşın. Odanıza çekilin. ‘Nasıl istiyorsan öyle yapayım’ diye olayı örtmeye çalışın, ama uygun zamanda açın.
Çocuğunu döven anne baba nereye şikayet edilir?
Şiddetin bulunduğunuz aile içinde işlenmesi yahut tarafınıza yönelik işlenmesi durumunda da 155’i arayabilirsiniz.
Aile ici psikolojik şiddet nedir?
Psikolojik şiddet (psikolojik istismar, duygusal şiddet, ya da duygusal istismar olarak da bilinir), failin mağduru duygusal olarak sindirmek ve aşağılamak, ona yaptırım uygulamak veya cezalandırmak için toplumdan soyutlamak üzere baskı uyguladığı bir saldırganlık ve istismar biçimidir.
Şizofreni, paranoid bozukluk, antisosyal veya narsistik kişilik bozuklukları, alkol ve madde kullanımı, dürtü kontrol bozuklukları gibi nedenler aile içi şiddetin nedenleri arasında.
Aile içi şiddet çocukları nasıl etkiler?
Sözel şiddet gören çocukta özgüven eksikliği, tedirginlik, sinirlilik, korku, dep- resyon, içe kapanma, isteksizlik ve ümitsizlik gibi birçok ruhsal problem görülebilmek- tedir (Phillips 2012). Aile içindeki şiddetin çocuklar üzerindeki en büyük etkisi, çocukların ailede işlerin böyle yürüdüğüne inanmalarıdır.
Aile içi şiddetin sonuçları nelerdir?
Korku bozuklukları başlar, kişilik bozukluklarına neden olur şiddet. Aile içinde yaşanan şiddetin alkol ve madde bağımlılığına sebep olduğu da unutulmamalıdır. Yine şiddetin kötü sonuçları arasında, intihar eğilimi, şiddet eğilimi, cinsel işlev bozuklukları ve uyku bozuklukları önemli bir yer tutar.

Kocası tarafından darp edilen kadın ne yapmalı?​

Bunun için bize en yakın karakola, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM), Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Aile Mahkemelerine başvurabiliriz. Acil durumlarda polis/jandarma da koruma sağlamakla yükümlüdür.
Kadına karşı şiddetin cezası nedir?
İşkence suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın 3 yıl olan alt sınırı 5 yıl hapse çıkarılacak. Eziyet suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın 2 yıl olan alt sınırı 2 yıl 6 ay hapse yükseltilecek.
Çocuğuna bakmayan anne nereye şikayet edilir?
Çocuk Koruma Kanunu’na göre, adli, idari merciler, kolluk görevlileri, sağlık ve eğitim kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, korunma ihtiyacı olan çocuğu Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bildirmekle yükümlüdür.

Aile içi şiddet nasıl ortaya çıkıyor?​

İletişimin, diyalogun yetersiz kaldığı, insanların birbirlerine saygılarının ve güvenlerinin zedelendiği noktalarda şiddet sinsice devreye girer. Erkek sözünü geçirmek, kadını baskılamak, eksikliklerini örtmek, iktidarını kabul ettirmek için şiddeti kullanmaya başlar.
Kimler şiddete başvurur?
Bu Kanun gereğince şiddete maruz kalan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan herkes, ilgili makam ve kurumlara başvurabilir. Bu kurum ve makamlar şiddete uğrayan ve şiddete uğrama tehlikesi içinde bulunan kişilerin bizzat başvurması zorunlu değildir.
Dövülen çocuğun psikolojisi nasıl düzeltilir?
Şiddete Maruz Kalan Çocuklara Nasıl Yaklaşılmalı? 3 yaş öncesi şiddet gören çocukların bu travmayı en ideal şekilde atlatabilmelerinin yolu oyun terapisidir. Direkt olarak duygularını ifade edemeyen çocukların oyun dünyaları içinde duygu durumlarını en doğru şekilde ifade edebildikleri oyun terapisi ile görülür.
Şiddetin amacı kadının davranışlarını kontrol etme ve bu şekilde onun üzerinde bir baskı oluşturmaktır. Her tür şiddet olgusu karşımıza çıkabilir. Fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddet ve sosyal taciz en çok karşılaşılan şiddet tipleridir.
Şiddet türlerinden en zor tespit edilen, erkek ya da kadın fark etmeden kişinin kendini sürekli suçlu, güvensiz, çaresiz ve güçsüz hissetmesine neden olan tür, aile içi psikolojik şiddettir.
Psikolojik şiddet neden olur?
Böylelikle mağdurun kendine olan inancını kırar. Aşırı Kıskançlık: Kıskançlık, dozunda olduğu sürece birçok ilişkide kabul edilebilir bir durumdur. Fakat söz konusu kıskançlığın seviyesi karşıdaki kişinin hayatını kısıtlayan ve kendisini eksik hissetmesini sağlayan boyuta ulaşırsa o zaman bu psikolojik şiddete dönüşür.
Şiddete uğradım ne yapmalıyım?

Kimler kadına şiddet uygular?​

Kadına şiddet uygulayan erkeklerin güvensiz, alkol kullanan, şiddet uygulamayı hak olarak gören, gelir ve eğitim düzeyi düşük, şiddet içerikli filmler/diziler izleyen, sevgisiz büyüyen, çocukluklarında şiddet gören veya şiddete tanık olan, davranışlarından sorumluluk duymayan kişiler oldukları bulunmuştur.
Kadına şiddet gunah mi?
İslam’da kadına karşı, değil fiili şiddet, sözlü şiddetin bile yasak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yavuz, Hz. Peygamber’in aile hayatında, özellikle kadınlara karşı nasıl davranılacağı konusunda en güzel örnek olduğunu kaydetti.
 
Geri
Üst