AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aile yardimi vergiye tabi mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.538
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aile yardimi vergiye tabi mi?​

Buna göre sigorta primlerinin hesabına esas tutulacak kazançların aylık tutarının tespitinde nazara alınmayacak aile yardımı tutarı aşağıdaki gibi hesaplanmaktadır. [Aile Zammı (Yardımı): Sadece kamu personeli için gelir vergisinden istisna olup, özel sektörde çalışanlar için vergiye tabidir.]

Aile yardımı istisnası nasıl hesaplanır?​

“Brüt Aylık Asgari Ücret X % 2 X Çocuk Sayısı (İki Çocuğa Kadar)=İstisna Tutarı, Ödenen Çocuk Zammı – İstisna Tutar=Prime Esas Kazanca Dâhil Edilecek Çocuk Zammı” formülü vasıtasıyla hesaplanacaktır.
Aile Yardimindan kesinti yapilir mi?​
657 sayılı Kanunun 203 üncü maddesine göre, aile yardımı ödeneği devlet memurlarına her ay aylıklarıyla birlikte ödenmektedir. Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir. Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez.

Aile yardımı vermek zorunlu mu?​

Aile yardımı vermek zorunlu mu?
Aile Yardımı da çocuk yardımı gibi zorunlu ödenen bir yardım değildir. Ancak iş sözleşmeleri ile hükümlere bağlanmışsa işverenin ödeme zorunluluğu bulunmaktadır.

Asgari ücret vergi muafiyeti kimleri kapsıyor?​

Asgari ücret vergi muafiyeti kimleri kapsıyor?
İşçi ve memur tüm çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançları ocak ayından itibaren gelir vergisinden istisna tutulacak. İstisna tutulan kazançlardan gelir vergisi de alınmayacak.

Aile yardımı ödeneği nasıl hesaplanır?​

Aynı zamanda devlet memurunun eşinin ölümü halinde ya da boşanmaları durumunda bu yardım parası kesilir. Aile yardım parasının hesaplanması eşi için 2,273, çocuklarının her biri için 250, 0- 6 yaş arası çocuklar için 500 gösterge üzerinden kat sayı ile çarpılmasıyla belirlenir.

Aile yardımı net mi brüt mü?​

Mezkur Toplu İş Sözleşmesi’nin 30’uncu maddesinde; “Toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışan sendika üyesi evli ve eşi çalışmayan işçilere aile yardımı olarak, Devlet Memurlarına ödenen aile yardımı miktarı net olarak ödenir.” denilmiştir.
Aile yardımı 2022 Kimler Alabilir?​
Maddeleri şu şekildedir; “Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi ve çocuklarından her biri için ödenir.”

Aile yardımını kim öder?​

Aile yardımını kim öder?
İşveren ödediği bu yardımları, yaşları dikkate alınarak çocuk başına hesaplanan tutarlarda SGK ve vergi matrahından istisna edilmektedir. Aile Yardımı da çocuk yardımı gibi zorunlu ödenen bir yardım değildir. Ancak iş sözleşmeleri ile hükümlere bağlanmışsa işverenin ödeme zorunluluğu bulunmaktadır.

Çalışana aile yardımı ne kadar?​

Çalışana aile yardımı ne kadar?
Aile yardımlarına ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aile yardımları da çalışmayan eş için 521 lira, 6 yaşındaki küçük çocuklar 115 TL, 6 yaşından büyük çocuklar için 57 lira olarak güncellenmiştir.
 
Aile yardımı vergiye tabi mi sorusuna detaylı bir cevap vermek gerekirse, aile yardımı kavramı genel olarak kamu personeli için gelir vergisinden istisna olup, özel sektörde çalışanlar için vergiye tabidir. Aile yardımı tutarı hesaplanırken kullanılan formül ise şu şekildedir: Brüt Aylık Asgari Ücret x % 2 x Çocuk Sayısı (İki Çocuğa Kadar) = İstisna Tutarı, Ödenen Çocuk Zammı - İstisna Tutar = Prime Esas Kazanca Dahil Edilecek Çocuk Zammı.

Aile yardımı ödeneği devlet memurlarına her ay aylıklarıyla birlikte ödenmektedir. Bu ödenek hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmamakta ve borç için haczedilememektedir. Ancak, karı ve kocanın her ikisi de memur iseler, bu ödenek yalnızca kocaya verilmektedir.

Aile yardımının zorunlu olup olmadığı konusunda ise belirli bir zorunluluk bulunmamaktadır. İş sözleşmeleri ya da toplu iş sözleşmeleri ile belirlenmişse, işverenin ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır.

Asgari ücret vergi muafiyeti ise işçi ve memur tüm çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançlarının ocak ayından itibaren gelir vergisinden istisna tutulması anlamına gelmektedir. Yani bu tutara kadar olan kazançlardan gelir vergisi alınmamaktadır.

Aile yardımı ödeneği ise devlet memurunun eşinin ölümü veya boşanması durumunda kesilmektedir. Aile yardımı parasının hesaplanması ise eş için 2,273 lira, her bir çocuk için 250 lira ve 0-6 yaş arası çocuklar için 500 lira gösterge üzerinden kat sayı ile çarpılarak belirlenmektedir.

Son olarak, aile yardımı miktarının net mi brüt mü olduğuna dair bir açıklama ise Mezkur Toplu İş Sözleşmesi'nin 30. maddesinde belirtilmiş olup, sendika üyesi evli ve eşi çalışmayan işçilere ödenen aile yardımı miktarının net olarak ödendiği ifade edilmiştir.

Bu veriler doğrultusunda, aile yardımı ödeneği, kime ödeneceği, nasıl hesaplanacağı ve vergilendirilip vergilendirilmediği konularında detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.
 
Geri
Üst