AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aile sirketleri neden batar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
137.893
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aile şirketleri neden batar?​

Aile fertleri arasında beklentilerin farklı olması ve çıkar çatışmaların olması, ailevi konuların iş ile karıştırılması ve Kardeşler / kuzenler /ortaklar(ve kardeşlerin/ortakların eşleri)arasında rekabet ve çatışma. En önemlisi de eşler arasındaki çekememezlik, kıskançlık ve bunların kendi eşlerine yansıması.

Ikiz kardeşler neden kavga eder?​

Ikiz kardeşler neden kavga eder?
Kardeş rekabetinden kaynaklanan çatışmalar, ikiz çocukların baskınlık, ebeveynlerin ilgisi ve bağımsızlık için rekabet etmesiyle ortaya çıkabilir. Kavgalar çocukların iyi geçinemediklerinin bir işareti değildir. Çatışmalar gücü test etmek, kişisel kimlik oluşturmak ve aileye karşı duygularını yaymak için kullanılır.
Kardeşler/Kuzenler/Aileler arası dengelerin sağlanamaması. İşin gerektirdikleriyle ailenin ihtiyaçlarının birbirine karışması. Şirket ve kişisel banka hesaplarının ortak kasa olarak görülmesi. Aile üyelerinin ücretlendirilmesinde iş değerlemesine bağlı adil bir uygulamadan ziyade “eşitlik” anlayışının esas alınması.

Aile şirketleri nasıl kurumsallaşır?​

4. Aile Şirketlerinin Kurumsallaşmasında 7 Temel Konu
- Aile anayasası
- Vizyon ve misyonun net olarak belirlenmesi.
- Yönetim Kurulunda bağımsız üyeler.
- İş planın (kısa, orta ve uzun) olması
- Uzman profesyoneller+ menfaat birliği.
- Bağımsız dış denetim + İç denetim.

Aile şirketleri nasıl başarılı olur?​

Aile şirketleri nasıl başarılı olur?
Aile Şirketleri Nasıl Başarılı Olur?
- Kurumsallaşmaya Çalışın. Şirketinizi kurumsallaştırmaya çalışın.
- Lider Yetiştirin. Hep patron gözünden anlattık yine oradan devam ediyoruz.
- Şirket Felsefeniz Olsun. Şirketinizin işletme boyutu önemli değil.
- Uzlaşma Yapın.
- Aile Şirketi Çalışanlar Tarafından Tercih Ediliyor.

Aile işletmelerinin genel özellikleri nelerdir?​

Aile şirketlerinin güçbirliği yapabilme, yoğun çalışma, hızlı karar alabilme, kısa zamanda büyüyebilme gibi avantajlarının yanında, merkeziyetçi bir otoriter yönetim, planlama zayıflığı, anlık kara verme ve bu kararlarla hareket etme ile kurumsallaşamama gibi dezavantajları da mevcuttur.

Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma nedir?​

Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma nedir?
Aile Şirketi Kurumsallaşma Projesinin Amacı Ailenin vizyonu ile şirketin vizyonu arasında bir ortak payda yaratarak aile ve şirket vizyonu arasında çatışmayı engellemek. Şirketin sürdürülebilirliğinin sağlanması için şirket kurumsallaşmasının yanında, aile ilişkilerini de kurumsallaştırmak.

Aile şirketlerinde yönetim nasıl olmalı?​

Şirket yönetiminde aile üyeleri her zaman aynı düşüncede olacak diye bir kural yoktur. Şirketin başarılı olması için yapılması gereken ne varsa ortak bir düşünce ile fakat farklı fikirlerle zenginleştirilerek uygulamaya geçilmelidir. Bu zamanda işini gerçek anlamda yapan çalışan sayısı çok azdır.

Şirketin kurumsallaşması nedir?​

Şirketin kurumsallaşması nedir?
Bir kurumun, bir kuruluşun veya bir işletmenin KİŞİLERE bağımlı olmadan faaliyetlerini sürdürebilmesi ve geliştirebilmesini sağlayan bir yapıya kavuşturulabilmesi işlemine denir.

Aile şirketi nasıl büyür?​

Adım Adım Şirket Nasıl Büyütülür?
- İşinizin Her Ayrıntısına Hakim Olun.
- Etik Kurallar Çerçevesinde Faaliyet Gösterin.
- Mevcut Müşterilerin Muhafaza Edilmesi.
- Risk Almaktan Korkmayın.
- Şirket Maliyetlerini Minimum Seviye İndirim.
- Pazar Payını Artıracak Faaliyetler Yapın.
- Ürün Ve Hizmetleri Çeşitlendirilmesi.

Aile anayasası ne demek?​

Aile anayasası ne demek?
Aile Anayasası Nedir? Aile anayasası hazırlanmasının temelinde, şirket işleyişi ile aile misyonu ve değerlerinin gelecek nesle doğru bir biçimde aktarılabilmesi, mevcut aile üyeleri ile evlilik yoluyla aileye sonradan katılan kişiler ve aile üyeleri ile şirket arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi amaçları yatar.

Bir şirket neden zarar eder?​

– Kötü yönetim: Uzmanlık ve deneyimin olmadığı bir alandaki şirket yönetimi zarara götürebilir. – Verimsiz finans ve mali yönetim: Satmak kadar satıştan sağlanan gelirin ve diğer finans kaynaklarının çok verimli yönetilmesi gerekir. Bu verimli kullanılamazsa zarara neden olabilir.

Kurumsallaşma nasıl başlar?​

Kurumsallaşma nasıl başlar?
Kurumsallaşma sürecine firmanın ihtiyaçları, vizyonu misyonu ve hedefleri doğrultusunda şirket yapısı belirlenerek stratejik birimler oluşturulmalıdır. Şirket yapısı oluşturulurken; işletmelerin büyüklüğüne, çalışma dalına, gelişme planlarına, dağıtım kanallarına v.b. özelliklerine göre farklılık gösterebilir.

Aile anayasası nasıl yapılır?​

Örnek Bir Aile Anayasası Nasıl Olmalıdır?
- Ailenin temel değerleri,
- Ailenin yönetimi,
- Vizyon ve misyon,
- Sosyal sorumluluklar,
- Aile üyelerinden şirket ortağı olanların ilişkilerinin düzenlenmesi,
- Hisse devirleri ve satışlara ilişkin hükümler,
- Hissedar olmayı sağlayan koşullar,

Aile yönetimi ne demek?​

Aile yönetimi ne demek?
“Aile Yönetimi” nedir? “Aile yönetimi” teriminin basit bir tanımı var. En basit haliyle aile yönetimi, aile kararlarının arkasındaki tutum, çerçeve ve süreçleri birleştiriyor. Aile yönetimi ve şirket yönetiminin birbirine paralel oldukları birçok alan vardır.
 
Aile şirketlerinin neden batma riskiyle karşı karşıya olduğunu açıklamışsınız. Aile üyeleri arasındaki beklentilerin farklılıkları, çıkar çatışmaları, iş ile ailevi konuların birbirine karışması, kardeşler, kuzenler, ortaklar arasındaki rekabet ve çatışmalar, eşler arasındaki çekememezlik gibi konular aile şirketlerinin başarısını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca aile şirketlerinin başarısız olmasına neden olan unsurlar arasında, iş ile aile ihtiyaçlarının birbirine karışması, şirketin profesyonel olarak yönetilmemesi, ücretlendirme konusunda adil olunmaması gibi faktörler de bulunmaktadır.

Aile şirketlerinin başarılı olması için ise kurumsallaşma oldukça önemlidir. Aile şirketlerinin kurumsallaşması için aile anayasası oluşturulması, vizyon ve misyon belirlenmesi, bağımsız üyelerin bulunduğu yönetim kurulunun oluşturulması, iş planlarının hazırlanması, uzman profesyonellerle iş birliği yapılması, bağımsız dış ve iç denetimlerin yapılması gibi adımlar atılmalıdır.

Ayrıca aile şirketlerinin başarılı olması için lider yetiştirilmesi, şirket felsefesinin oluşturulması, uzlaşmanın sağlanması, aile şirketinin çalışanlar tarafından tercih edilmesi gibi faktörler de önemlidir. Aile şirketleri ayrıca güçbirliği yapabilme yeteneği, hızlı karar alabilme özelliği, yoğun çalışma gibi avantajlardan da yararlanabilirler.

Kurumsallaşma süreci başlatılırken, firmanın ihtiyaçları, vizyonu, misyonu ve hedefleri doğrultusunda şirket yapısı belirlenmeli ve stratejik birimler oluşturulmalıdır. Aile anayasası oluşturulurken, ailenin temel değerleri, ailenin yönetimi, vizyon ve misyon, sosyal sorumluluklar gibi konular ele alınmalıdır.

Son olarak, aile yönetimi ve şirket yönetimi arasında benzerlikler bulunmaktadır. Aile yönetimi, aile kararlarının arkasındaki tutum, çerçeve ve süreçleri birleştirirken, şirket yönetimi de benzer bir şekilde kurumsallaşma ve profesyonelleşme sürecini gerektirir. Bu noktada doğru stratejilerle, aile şirketlerinin başarılı olması ve sürdürülebilir bir yapı oluşturması mümkündür.
 
Geri
Üst