AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aile mahkemesine kimler basvurabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aile mahkemesine kimler başvurabilir?​

4787 Sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yargılama Usûllerine Dair Kanunun 6. maddesine göre bedensel ve zihinsel gelişmesi tehlikede olan veya manen terk edilmiş durumda bulunan küçüğü ana ve babadan alıp, bir aile ya da kuruma yerleştirmeye dair tedbirlerin aile mahkemesince alınabileceği hükme bağlanmıştır.

Aile Mahkemesine Nasıl Başvurulur?​

Aile Mahkemesine Nasıl Başvurulur?
Aile Mahkemesine başvuru yapmak için öncelikle bulunduğunuz il veya ilçesi adliyesine gidip aile mahkemesine dilekçe yazmaktır. Böylelikle başvurunuz oluşacaktır. Dava esasi olmadan hâkim önce her iki tarafı sulh olmaya davet eder ve aile mahkemesi sulh olmazsa hâkim dava esasına taşımaktadır.

9 aile mahkemesi nedir?​

Aile Mahkemeleri, aile hukukundan doğan dava ve işlere bakmakla görevlendirilmiş özel bir mahkemedir. Aile Mahkemelerinin görev alanına giren konular 4787 Sayılı Kanun ile açıkça belirlenmiştir. Aile Mahkemeleri ülkemizde her ilde ve nüfusu yüz binin üzerinde olan her ilçede tek hakimli olarak kurulmaktadır.

Aile Mahkemesine neden gidilir?​

Aile Mahkemesine neden gidilir?
Yukarıda da bahsedildiği üzere aile hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü için görevli mahkeme aile mahkemeleridir. Bu uyuşmazlıklar yetkili aile mahkemesinde açılacak dava ile çözüme kavuşturulur. Bu dava ve işlere örnek olarak şunlar verilebilir: Nişanın bozulması nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası
Aile Mahkemesine dava nasıl açılır?​
Boşanma davası açma, boşanma talepli dava dilekçesinin, adliyede tevzi bürosuna başvurulması ile açılır. Burada hesaplanan harç ve giderler ödenir. Boşanma davalarında görevli mahkeme “Aile Mahkemesi” dir. Aile mahkemesinin bulunmadığı illerde ise aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesi görevli olacaktır.

Aile Mahkemesi hangi sınıfta yer alır?​

Aile Mahkemesi hangi sınıfta yer alır?
Aile mahkemeleri; asliye ticaret mahkemesi, tüketici mahkemesi ve iş mahkemesi gibi bir özel mahkeme statüsündedir.

Aile Mahkemesi ne işe yarar?​

Aile mahkemesi; ailenin korunmasını sağlayan, aile hukukundan kaynaklanan dava ve işlere bakmakla yetkili özel mahkemelerdir. Boşanma davaları, aile mahkemesinin görev alanıdır. Çocuğun velayeti, çocuğun ve kadının şiddete karşı korunması vb. gibi tedbirler, aile mahkemesine aittir.

Aile hukuku hangi davalara bakar?​

Aile hukuku hangi davalara bakar?
Aile mahkemelerinin görevleri ve baktığı davalar şunlardır: – Şiddet mağduru kadınların, çocukların, kişilerin korunması ve kişilere yönelik şiddetin engellenmesi maksadıyla tedbir kararları verir. – Boşanma davalarına ve evliliği konu edinen davalara bakar. – Evlenmenin butlanı ya da iptali davalarına bakar.

Aile mahkemeleri hangi mahkeme içinde yer alır?​

Madde 2- Aile mahkemeleri, Adalet Bakanlığınca Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü alınarak her ilde ve merkez nüfusu yüzbinin üzerindeki her ilçede, tek hâkimli ve asliye mahkemesi derecesinde olmak üzere kurulur. Aile mahkemelerinin yargı çevresi, kurulduğu il ve ilçenin mülkî sınırlarıyla belirlenir.
 
Aile mahkemesine başvurabilecek durumlar ve işleyiş hakkında detaylı bilgi verilmiş. Aile mahkemelerinin kuruluşu, görevleri ve nasıl başvurulacağı hakkında temel bilgiler paylaşılmış.

Aile mahkemeleri özellikle aile hukukundan kaynaklanan dava ve işlere bakan özel mahkemelerdir. Bu mahkemeler, 4787 Sayılı Kanun ile belirlenen konulara ilişkin davalara bakmaktadır. Örneğin, boşanma davaları, velayet gibi konular bu mahkemelerin görev alanına girmektedir. Aile mahkemeleri her ilde ve nüfusu yüz binin üzerinde olan her ilçede tek hakimli olarak kurulmaktadır.

Aile mahkemesine başvuru yapmak için bulunduğunuz il veya ilçe adalet sarayına giderek dilekçe yazmanız gerekmektedir. Once başvurunuz oluştuktan sonra hâkim, tarafları sulh olmaya davet eder ve eğer sulh sağlanamazsa mahkeme dava esasına geçer.

Aile hukukundan kaynaklı uyuşmazlıkların çözümü için aile mahkemesi önemli bir mercidir. Özellikle şiddet mağduru kadınların, çocukların ve kişilerin korunması, boşanma davaları, evlenmenin iptali gibi konularda aile mahkemesine başvurulabilir.

Ayrıca aile mahkemeleri; asliye ticaret mahkemesi, tüketici mahkemesi ve iş mahkemesi gibi özel mahkemeler arasında yer almaktadır. Bu mahkemeler ailenin korunması, çocukların ve kadınların şiddete karşı korunması gibi konularda yetkilidirler.
 
Geri
Üst