AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aile mahkemesi neye bakar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aile mahkemesi neye bakar?​

Evlat edinme ve evlatlık ilişkisinin sonlandırılması davası, Terk ihtarı, Vesayet davaları aile mahkemelerinin görev alanına giren davalardır.

Aile Mahkemesine kim bakar?​

Madde 2- Aile mahkemeleri, Adalet Bakanlığınca Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü alınarak her ilde ve merkez nüfusu yüzbinin üzerindeki her ilçede, tek hâkimli ve asliye mahkemesi derecesinde olmak üzere kurulur. Aile mahkemelerinin yargı çevresi, kurulduğu il ve ilçenin mülkî sınırlarıyla belirlenir.

Aile Mahkemesi istinaf ne kadar sürer?​

Aile Mahkemesi istinaf ne kadar sürer?
Boşanma İstinaf Ne Kadar Sürer? Yerel mahkemenin vermiş olduğu kararlar, taraflardan ikisi ya da herhangi biri tarafından istinaf edilirse, dava süreci devam etmektedir. Bunun sonucunda ise mahkeme kararı kesinleşememektedir. İstinaf süreci ise ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında sürmektedir.

Aile mahkemesi ne kadar sürer?​

Aile mahkemesi ne kadar sürer?
Boşanma davasında davanın açılması, tensip zaptının hazırlanması, cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesi en son olarak da 2. cevaba cevap dilekçesi aşaması tamamlandığında ilk duruşmanın aile mahkemesinde verilmesi süresi ortalama 90 gün ile 120 gün arasında değişmektedir.

Aile mahkemesine nasıl başvurabilirim?​

Aile Mahkemesine başvuru yapmak için öncelikle bulunduğunuz il veya ilçesi adliyesine gidip aile mahkemesine dilekçe yazmaktır. Böylelikle başvurunuz oluşacaktır. Dava esasi olmadan hâkim önce her iki tarafı sulh olmaya davet eder ve aile mahkemesi sulh olmazsa hâkim dava esasına taşımaktadır.

Aile Mahkemesi nereye taşındı?​

Davalara bakmaya yetkili olan Ankara Aile Mahkemeleri taşındı. Ankara aile Mahkemeleri 2021 Ağustos ayı itibari ile Sıhhıye de ki Merkez Adliyeden 4 Nolu Ek Hizmet Binasına taşındı. Ankara Adliyesi 4 Nolu Ek Hizmet Binası, 2181. Cadde No:3 Söğütözü Çankaya/ANKARA adresinde bulunmaktadır.

Boşanma istinaf mahkemesi ne kadar sürer 2021?​

Boşanma istinaf mahkemesi ne kadar sürer 2021?

Boşanma davası Istinafta kesinleşir mi?​

Boşanma davası Istinafta kesinleşir mi?
Boşanma davaları bakımından istinaf süresi, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftadır. Taraflar bu iki haftalık süreyi davaya itiraz etmeksizin geçirdiği takdirde veya kararı istinaf etmeyeceklerini mahkemeye bildirmek suretiyle istinaf hakkından feragat ettikleri takdirde boşanma kararı kesinleşmiş olur.
Aile Mahkemesine başvuru nasıl yapılır?​
Aile mahkemesi Her ilçede kurulur mu?​
Aile mahkemeleri, Adalet Bakanlığı tarafından Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun görüşü alınarak kurulur. Aile mahkemeleri her ilde ve merkez nüfusu yüz binin üzerindeki her ilçede, tek hâkimli bir asliye mahkemesi olarak kurulur. Aile mahkemelerinin yargı çevresini kurulduğu il ve ilçenin mülki sınırları belirler.

Bir boşanma davası kaç yıl sürer?​

Bir boşanma davası kaç yıl sürer?
Boşanma davalarında Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen karara karşı temyiz yasa yolu açık olup Yargıtay nezdinde temyiz başvurusu yapılabilecektir. Tüm bu süreçler değerlendirildiğinde çekişmeli boşanma davasının 4-5 yıl kadar sürebilmesi mümkündür.
 
Aile mahkemeleri, evlat edinme, evlatlık ilişkisinin sonlandırılması gibi davaların yanı sıra terk ihtarı ve vesayet davaları gibi konularda da yetkilidir. Aile mahkemeleri, her ilde ve merkez nüfusu yüzbinin üzerindeki her ilçede, tek hâkimli ve asliye mahkemesi derecesinde kurulmaktadır. Yargı çevresi de kurulduğu il ve ilçenin sınırlarıyla belirlenir.

Aile mahkemelerine başvurmak için bulunduğunuz il veya ilçenin adliyesine gidip aile mahkemesine dilekçe yazmanız gerekmektedir. Dava esası olmadan hakim, tarafları sulh olmaya davet eder; ancak sulh sağlanamazsa dava esasına geçilir.

Boşanma davalarında dava açılması, cevap dilekçelerinin hazırlanması gibi aşamaların tamamlanmasından sonra ilk duruşmanın aile mahkemesinde verilmesi genellikle 90 ile 120 gün arasında olmaktadır. Boşanma davalarda istinaf süreci ise yerel mahkemenin verdiği kararın taraflar tarafından istinaf edilmesi durumunda yaklaşık 6 ay ile 1 yıl arasında sürmektedir.

Boşanma davalarında Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen karara karşı temyiz yolu açık olup Yargıtay'da temyiz başvurusu yapılabilmektedir. Tüm bu süreçler değerlendirildiğinde, çekişmeli bir boşanma davasının 4-5 yıl kadar sürebilmesi mümkün olabilmektedir.
 
Geri
Üst