AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aile Mahkemesi ne oluyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aile Mahkemesi ne oluyor?​

Aile Mahkemeleri, aile hukukundan doğan dava ve işlere bakmakla görevlendirilmiş özel bir mahkemedir. Aile Mahkemelerinin görev alanına giren konular 4787 Sayılı Kanun ile açıkça belirlenmiştir. Aile Mahkemeleri ülkemizde her ilde ve nüfusu yüz binin üzerinde olan her ilçede tek hakimli olarak kurulmaktadır.

Sulh Ceza Mahkemesi ne iş yapar?​

Sulh hukuk mahkemesi; belirli özel hukuk davalarına bakmak üzere kurulmuş olan, asıl görevli mahkeme olan asliye hukuk mahkemesi ile birlikte iki genel mahkemeden biridir (5235 sayılı Kanun m.4). Sulh hukuk mahkemeleri, tek hakimli olup her yargı çevresinde (adliyede) kurulması gereken mahkemelerdendir.

Aile hukuku nedir? Aile Mahkemesi nedir?​

Aile hukuku nedir? Aile Mahkemesi nedir?
Aile Mahkemesi Nedir? Aile mahkemesi; hızlı ve etkili tedbirler alarak ailenin, çocuğun veya engellilerin korunmasını sağlayan ve aile hukukundan kaynaklanan dava ve işlere bakmakla görevli özel mahkemedir.

Aile mahkemesinde görevli olan aile mahkemesi aşağıdakilerden birisidir.?​

Aile mahkemesinin hangi dava ve işlere bakmakla görevli olduğu; 4787 sayılı kanunun 4. ve 6. maddeleri ile 6284 sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümleri ile belirlenmiştir. Buna göre aile mahkemelerinin görevleri şunlardır:

Aile Mahkemelerinin kurulu, görev ve yargılama usulları?​

Aile mahkemeleri; 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun ile kurulan özel bir mahkemedir. Kanuna göre, kural olarak her yargı çevresinde (adliyede) yeteri kadar aile mahkemesi kurulmalıdır.

Peki, aile mahkemelerinin görevleri nelerdir?​

Peki, aile mahkemelerinin görevleri nelerdir?
Buna göre aile mahkemelerinin görevleri şunlardır: 1 Şiddet mağduru veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı… 2 Boşanma davası, 3 Boşanma protokolünün uygulanmasından kaynaklanan davalar, 4 Evlenmenin butlanı veya iptali davası, 5 Yaş küçüklüğü, gaiplik, kısıtlılık veya bekleme müddeti nedeniyle mahkemenin evlenmeye… 6 Nafaka davaları, More
 
Aile Mahkemeleri, aile hukukundan kaynaklanan dava ve işlere bakmakla görevli özel mahkemelerdir. Aile hukuku, ailenin kuruluşundan sona ermesine, eşler arasındaki ilişkilere, boşanma, velayet, nafaka gibi konuları düzenleyen hukuk dalıdır. Aile Mahkemelerine başvurularak çözüme kavuşturulması gereken konular arasında şiddet mağdurlarının korunması, boşanma davaları, velayetin belirlenmesi, nafaka talepleri gibi durumlar yer almaktadır.

Aile Mahkemeleri, 4787 sayılı Kanun ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümleri doğrultusunda görev yaparlar. Aile Mahkemeleri genellikle her ilde ve nüfusu yüz binin üzerinde olan her ilçede tek hakimli olarak kurulmaktadır.

Aile Mahkemelerinin görevleri arasında şunlar bulunmaktadır:
1. Şiddet mağduru veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı iletişim trafiğinin devam etmesi halinde bu kişilerin bulunabileceği tehlikenin değerlendirilerek gerekli tedbirlerin alınması,
2. Boşanma davaları,
3. Boşanma protokolünün uygulanmasından kaynaklanan davalar,
4. Evlenmenin butlanı veya iptali davaları,
5. Yaş küçüklüğü, gaiplik, kısıtlılık veya bekleme müddeti nedeniyle mahkemenin evlenmeye izin vermesi gereken durumlar,
6. Nafaka davaları gibi konular yer almaktadır.

Aile Mahkemeleri, 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun hükümleri çerçevesinde kurulmuş özel mahkemelerdir. Yargılama usulleri ve görevleri yasal düzenlemelere uygun olarak belirlenmiştir.
 
Geri
Üst