AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aile mahkemesi hangi davalara bakar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Aile mahkemesi hangi davalara bakar?​

Aile Mahkemeleri TMK.’nun 282 vd. maddelerinde sınırlı olarak belirtilen soy bağının reddi (TMK.’nun 286. vd.) babalık, tanıma, tanımanın iptali gibi davalara bakmakla görevlidir.
Aile mahkemeleri hangi mahkeme sınıflandırmasında yer alır?
Aile mahkemeleri her ilde ve merkez nüfusu yüz binin üzerindeki her ilçede, tek hâkimli bir asliye mahkemesi olarak kurulur.

16 aile mahkemesi neye bakar?​

Aile Mahkemelerinin Görevleri ve Baktığı Davalar – Boşanma davalarına ve evliliği konu edinen davalara bakar. – Evlenmenin butlanı ya da iptali davalarına bakar. – Boşanma davasıyla birlikte veya boşanmadan sonra açılan her türlü maddi ve manevi tazminat davalarıyla ilgilenir.
16 aile mahkemesi hangi davalara bakar?
Nişanın bozulması sonucunda açılan davalar, Evlat edinme ve evlatlık ilişkisinin sonlandırılması davası, Terk ihtarı, Vesayet davaları aile mahkemelerinin görev alanına giren davalardır.

Aile Mahkemesi hangi yargı koluna aittir?​

Adli yargı ilk derece hukuk mahkemelerinden genel mahkemeler asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemeleridir. Özel mahkemeler ise asliye ticaret mahkemesi, iş mahkemesi, aile mahkemesi, icra mahkemesi, kadastro mahkemesi, tüketici mahkemesi ile fikri ve sınai haklar hukuk mahkemesidir.
Aile Mahkemesi nasıl olur?
Aile Mahkemesine başvuru yapmak için öncelikle bulunduğunuz il veya ilçesi adliyesine gidip aile mahkemesine dilekçe yazmaktır. Böylelikle başvurunuz oluşacaktır. Dava esasi olmadan hâkim önce her iki tarafı sulh olmaya davet eder ve aile mahkemesi sulh olmazsa hâkim dava esasına taşımaktadır.

Aile mahkemesi hangi yargı koluna aittir?​

Aile mahkemesinde görevli olan aile mahkemesi aşağıdakilerden birisidir.?
Aile mahkemesinin hangi dava ve işlere bakmakla görevli olduğu; 4787 sayılı kanunun 4. ve 6. maddeleri ile 6284 sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümleri ile belirlenmiştir. Buna göre aile mahkemelerinin görevleri şunlardır:

Aile hukuku nedir? Aile Mahkemesi nedir?​

Aile Mahkemesi Nedir? Aile mahkemesi; hızlı ve etkili tedbirler alarak ailenin, çocuğun veya engellilerin korunmasını sağlayan ve aile hukukundan kaynaklanan dava ve işlere bakmakla görevli özel mahkemedir.
Peki, aile mahkemelerinin görevleri nelerdir?
Buna göre aile mahkemelerinin görevleri şunlardır: 1 Şiddet mağduru veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı… 2 Boşanma davası, 3 Boşanma protokolünün uygulanmasından kaynaklanan davalar, 4 Evlenmenin butlanı veya iptali davası, 5 Yaş küçüklüğü, gaiplik, kısıtlılık veya bekleme müddeti nedeniyle mahkemenin evlenmeye… 6 Nafaka davaları, More

Aile Mahkemelerinin kurulu, görev ve yargılama usulları?​

Aile mahkemeleri; 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun ile kurulan özel bir mahkemedir. Kanuna göre, kural olarak her yargı çevresinde (adliyede) yeteri kadar aile mahkemesi kurulmalıdır.
 
Geri
Üst