Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Aile mahkemeleri hangi mahkeme siniflandirmasi icinde yer alir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.605
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aile mahkemeleri hangi mahkeme sınıflandırması içinde yer alır?​

Aile mahkemeleri her ilde ve merkez nüfusu yüz binin üzerindeki her ilçede, tek hâkimli bir asliye mahkemesi olarak kurulur.

Mutlak ticari davalar nelerdir?​

Mutlak ticari davalar, tarafların tacir olup olmadığına ve işin bir ticari işletmeyi ilgilendirip ilgilendirmediğine bakılmaksızın ticari sayılan davalardır.

Hangi davalar asliye ticaret mahkemesinde görülür?​

Hangi davalar asliye ticaret mahkemesinde görülür?
Asliye ticaret mahkemesi; dava konusunun değerine veya miktarına bakılmaksızın ticari davalara ve ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevli özel bir mahkemedir (6102 sayılı Ticaret Kanunu m.5/1).

Türkiye’deki aile mahkemeleri hangi mahkeme sınıflandırması içerisinde yer alır?​

Türkiye’deki aile mahkemeleri hangi mahkeme sınıflandırması içerisinde yer alır?
Aile mahkemeleri, asliye mahkemeleri derecesinde olan, aile hukukundan doğan dava ve işlerin bakıldığı özel mahkemeler olarak kurulmuştur.

Aile mahkemelerinde hangi yargılama usulü uygulanır?​

Aile mahkemelerinde kural olarak, yazılı yargılama usulü uygulaması yapılır. Çünkü 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun’da yargılama usulü konusunda açık bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

Aile mahkemeleri nerede yer alır?​

Madde 2- Aile mahkemeleri, Adalet Bakanlığınca Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü alınarak her ilde ve merkez nüfusu yüzbinin üzerindeki her ilçede, tek hâkimli ve asliye mahkemesi derecesinde olmak üzere kurulur.

Hangileri ticari davadır?​

Hangileri ticari davadır?
TİCARİ DAVA ÇEŞİTLERİ Ticari davalar mutlak ticari davalar, nispi ticari davalar ve bir ticari işletme ile ilgili olan havale, vedia ve telif gibi haklarla ilgili davalar olarak 3 başlık altında toplanmaktadır.

Ticari dava kaça ayrılır?​

Ticari dava kaça ayrılır?
Bunlar; Mutlak ticari davalar, Nispi ticari davalar, Ticari işletmeyi ilgilendiren vedia, havale ve telif haklarına ilişkin davalar.
Ticari iş olup olmadığı nasıl anlaşılır?​
Ticari işletmeyi ilgilendiren bütün işler, yani, haklı veya haksız fiil yahut işletmeyi ilgilendiren her iş ayrık durumlar dışında, ticari iş sayılır. Bu işler, eğer bir ticari işletmeyi ilgilendirmiyorsa, ticari iş sayılmazlar.” Şeklinde tanımlamıştır.
Ticaret mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ticari davalara hangi mahkemeler bakar?​
Ticari davalara varsa o yerdeki ticaret mahkemesi bakacaktır. Ticaret mahkemesi yok ise o zaman Asliye hukuk mahkemesinde de ticari dava açılabilecektir.

Aile mahkemesi yargılama usulü nedir?​

Aile mahkemesi yargılama usulü nedir?
Aile Mahkemesinin Özellikleri ve Yargılama Usulü Aile mahkemesinin tarafları sulha davet etmesinin nedeni aile içindeki sevgi, saygı ve hoşgörü kaybolmadan sorunların çözülmesinin sağlanmasıdır. Hakim, tarafları sulha teşvik etmesine rağmen sulh sağlanamazsa yargılamaya devam ederek davanın esasına girer.

Aile Mahkemesine başvuru nasıl yapılır?​

Aile Mahkemesine başvuru nasıl yapılır?
Aile Mahkemesine başvuru yapmak için öncelikle bulunduğunuz il veya ilçesi adliyesine gidip aile mahkemesine dilekçe yazmaktır. Böylelikle başvurunuz oluşacaktır. Dava esasi olmadan hâkim önce her iki tarafı sulh olmaya davet eder ve aile mahkemesi sulh olmazsa hâkim dava esasına taşımaktadır.

Tüketici mahkemesinin görevli mahkeme olarak bir davanın olması gerekir.?​

Tüketici mahkemesinin görevli mahkeme olarak bir davaya bakabilmesi için 6502 sayılı Kanunu’nun amacı içerisinde kanunda tanımlanan taraflar arasında (tüketici ile satıcı veya sağlayıcı vb. arasında) mal ve hizmet satışına dair bir hukuki işlemin olması gerekir.

Tac Mahal mimarisi ile ilgili birçok şey var.?​

Tac Mahal romantik hususiyetleri, müstesna bir durum arzeden mimari olgunluğu ve eşsiz güzelliğiyle dünya üzerinde inşa edilmiş eserlerin muhteşem örneklerinden biridir.

Tüketici mahkemelerinde basit Yargılama Usulü uygulanır.?​

Tüketici mahkemelerinde basit Yargılama Usulü uygulanır.?
Tüketici mahkemelerinde basit yargılama usulü uygulanır (6502 sayılı Kanun m.73/4). Basit yargılama usulünün özellikleri şunlardır: Basit yargılama usulünde mahkemede dava açılması ve davaya cevap verilmesi bir dilekçe ile olur. Cevap süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır.

Tac Mahal, bir Hindu tapınağıdır?​

Tac Mahal, bir Hindu tapınağıdır?
Tac Mahal, her şeyden önce bir müslüman eseri olarak inşa edilen ve Bâbürlü geleneğiyle hânedanın ceddi olan Timurlu anlayışını takip eden bir eserdir; bununla birlikte Hindu ve hıristiyan mimarisinden etkilendiği ileri sürülmüş, hatta aslında türbenin bir Hindu tapınağı olduğunu iddia edenler çıkmıştır.
 
Aile mahkemeleri, Türkiye'de asliye mahkemeleri derecesinde olan özel mahkemelerdir. Her ilde ve merkez nüfusu yüz binin üzerindeki her ilçede, tek hâkimli olarak kurulmaktadırlar. Aile mahkemeleri genellikle aile hukukundan kaynaklanan davalar ile ilgilenir ve özel yargılama usullerine tabidir. Aile mahkemelerinde genellikle yazılı yargılama usulü uygulanmaktadır ve taraflar sulh yoluyla anlaşmaya teşvik edilmektedir. Ayrıca, aile mahkemeleri sulh sağlanamadığı durumlarda davanın esasına girerek karar verme yetkisine sahiptirler.

Diğer yandan, ticari davalara ise asliye ticaret mahkemeleri veya ticaret mahkemeleri bakar. Asliye ticaret mahkemeleri, dava konusunun değerine veya miktarına bakılmaksızın ticari davalara ve ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevlidir. Ticari davalara ilişkin olarak mutlak ticari davalar, nispi ticari davalar ve bir ticari işletmeyi ilgilendiren davalar gibi farklı türler bulunmaktadır.

Son olarak, ticaret mahkemeleri bulunmayan yerlerde ticari davalar genellikle asliye hukuk mahkemelerinde görülebilir. Ticari davalara ilişkin olarak ticaret mahkemelerinin görev alanına giren konular, özel yargılama usullerine tabiidir ve ticari işletmeleri veya ticari ilişkileri ilgilendiren konuların çözümünde uzmanlaşmış mahkemelerdir.
 
Geri
Üst