AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aile kurumunun degisime neden olan faktorler?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
107.331
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aile kurumunun değişime neden olan faktörler?​

Araştırmada Türk aile yapısının değişim ve dönüşümüne etki eden başlıca unsurların göç, yoksulluk, toplumsal değerler, teknoloji ve kadınların çalışma hayatına girmesi olduğu sonucuna ulaşılmış ve bu unsurlar açıklanmıştır.

Aile nedir ve ailenin önemi?​

Aile nedir ve ailenin önemi?
Aile ; anne, baba, çocuktan oluşan ve çocuklarının topluma ışık olabilmesi için en doğru şekilde yetiştirilmesini sağlayan bir birimdir. Aile, bir bireyin ilk eğitimi aldığı yanlışı ,doğruyu gördüğü ,öğrendiği bir kurumdur. Aile, çocuklarını hayata dair cesaretlendiren, yardımcı olan ve destekleyen ilk eğitimcilerdir.

Aile yapısı değişir mi?​

Kentleşme, üretim biçimlerinin değişimi ve istihdam koşullarının farklılaşması, eğitime katılımın genişlemesi, demografik yapıda gözlemlenen değişimler ve toplumun bütünlüğünü sağlayan kurumların değişen yapı ve biçimleri arasında aile de payına düşen değişimi yaşamaktadır.

Aile sosyal bir kurum mudur?​

Aile sosyal bir kurum mudur?
Aile, ekonomi, din, ahlak, siyaset ve eğitim temel toplumsal kurumlardır.
Aile sosyolojik olarak nasıl incelenir?​
Aile sosyolojisi; ailenin görevi yapısı tarihi süreç içindeki gelişimi aileyi teşkil eden bireyler ve bunların rol ve statüleri ailenin içinde bulunduğu toplumun siyasal dini ekonomik sosyal ve kültürel yapısı hakkında araştırmalar yapan bir sosyoloji alt dalıdır.

Türk ailesi neden zamanla farklılaştı?​

Türk ailesi neden zamanla farklılaştı?
Son asırda Türkiye’de ailenin değişimini etkileyen ana unsur üretim sisteminde ve toplumun temel geçim kaynağındaki farklılaşmadır. Evvela sanayileşme ve akabinde hizmet ekonomisinin baskınlığı ile birlikte aileyi çevreleyen iktisadi alan hızlı ve düzensiz bir değişim sürecine girmiştir.

Aile hayatı nasıl değişti?​

Geniş ailenin dağılması aile içindeki rolleri, otoriteleri ve etkileşimleri değiştirdi. Ailenin kuruluş ve sürdürülme aşamasında görülen, mutlak aile büyüğü etkisi azaldı. Komşuluk ilişkileri gibi resmi olmayan sosyal destek sistemleri az çalışır hale geldi. Tüm dünyada ailelerin sahip olduğu çocuk sayısı azaldı.

Sanayi devrimi aileyi nasıl etkilemiştir?​

Sanayi devrimi aileyi nasıl etkilemiştir?
Sanayileşme kentleşmeyi tetiklemiş, çok sayıda aile topraklarını bırakıp kentsel alandaki fabrikalarda çalışmak üzere kentlere göç etmiştir (Zastrow, 2014, s.259). ve çocuklardan oluşan çekirdek aile ortaya çıkmıştır. Tarım toplumunda olduğu gibi bu dönemde de ataerkil aile düzeni devam etmiştir (Köse, 2016, s.16).

Ailenin temel işlevleri nelerdir?​

Benzer sınıflandırmalardan hareketle ailenin işlevlerini şu şekilde özetlemek mümkündür:
- A- Ailenin Biyolojik (Üreme) İşlevi:
- B- Ailenin Psikolojik Doyum Sağlama İşlevi:
- C- Ailenin Ekonomik İşlevi.
- Ç- Ailenin Eğitim İşlevi :
- D- Ailenin Dini İşlevi :

Aile kutsal bir kurum mudur?​

Aile kutsal bir kurum mudur?
İktisadi temelini gizlemek, başta cinsiyet eşitsizliği olmak üzere her türlü eşitsizliği, sömürüyü haklı göstermek için hem tabiat ana hem de ilahi kudret imdada yetişmiş, aile kutsal ya da doğal ilan edilmiştir.
Hangi anlamda aile bir kurumdur?​
Aile kurumu, çocukların yetiştirilmesi, erken yaşta sosyalleştirme (aile üyelerine statü sağlama), sevgi ve ilgi sağlama, kültürün gelecek nesillere aktarma, ekonomik ve psikolojik tatmini fonksiyonlarını yerine getiren bir kurumdur.

Sosyolojik açıdan aile nedir?​

Sosyolojik açıdan aile nedir?
Aile, toplumun en küçük birimi olarak kabul edilen sosyal bir yapı. En küçük olarak kabul edilen bir aile; baba, anne ve çocuktan oluşur.

Sosyolojide aile ne demek?​

Aile nedir, aile birbirlerine kan bağı, yasal ve duygusal bağlarla bağlı kişilerden oluşan en küçük toplumsal birimdir. Modern toplumlarda aile evlilik yoluyla kurulur. Tarihsel süreç içinde insan toplulukların yaşam biçimleri ve kültürel özellikleri değiştikçe aile biçimleri de değişim göstermiştir.

Sanayileşme ile birlikte toplumda ne gibi değişimler yaşanmıştır?​

Sanayileşme ile birlikte toplumda ne gibi değişimler yaşanmıştır?
Tarıma dayalı geleneksel toplumda üretim, evlerde, el tezgahlarında yapılırken, sanayi devrimi sonrasında üretim fabrikalarda yapılmaya başlanmış, toplumun kurumları, yapısı, norm ve davranış kalıpları değişmiş, geleneksel davranışlar giderek akılcı davranışlara yerini bırakmıştır.
 
Araştırmada Türk aile yapısının değişimine etki eden unsurlar arasında göç, yoksulluk, toplumsal değerler, teknoloji ve kadınların iş hayatına girmesi gibi faktörlerin önemli rol oynadığı belirtilmiş. Bu unsurlar, Türk aile yapısının dönüşümüne katkıda bulunmuş ve aile konseptinin zamanla farklılaşmasına neden olmuştur.

Aile, bir bireyin ilk eğitimi aldığı, yanlışı ve doğruyu gördüğü, öğrendiği bir kurumdur. Çocukların topluma ışık olabilmesi için en doğru şekilde yetiştirilmesini sağlayan aile biriminin önemi büyüktür. Aile, çocuklarını hayata dair cesaretlendiren, destekleyen ve yardım eden ilk eğitimciler olarak görülmektedir.

Türk ailesi zaman içinde farklılaşmıştır çünkü üretim biçimlerinde ve istihdam koşullarında yaşanan değişimler, eğitime katılımın genişlemesi, demografik yapıdaki değişimler ve kentleşme gibi faktörler Türk aile yapısını etkilemiştir.

Aile, sosyal bir kurumdur ve ekonomi, din, ahlak, siyaset ve eğitim gibi temel toplumsal kurumlar arasında yer alır. Aile sosyolojisi ise ailenin görev yapısı, tarihi süreç içindeki gelişimi, aileyi oluşturan bireylerin rolleri ve statüleri ile ailenin içinde bulunduğu toplumun yapısı hakkında araştırmalar yapan bir sosyoloji alt dalıdır.

Sanayi devrimi, aileyi etkileyen önemli bir dönem olmuştur. Sanayileşme süreci kentleşmeyi hızlandırmış, ailelerin yapısı ve işlevleri üzerinde de değişikliklere neden olmuş ve çekirdek aile yapısının oluşmasına katkıda bulunmuştur.

Aile, biyolojik, psikolojik doyum sağlama, ekonomik, eğitim ve dini gibi çeşitli işlevleri yerine getiren bir kurumdur. Bu işlevler aracılığıyla aile, bireylere destek olmakta, toplumun sosyal yapısını korumakta ve gelecek nesillerin yetişmesine katkıda bulunmaktadır.

Sonuç olarak, Türk aile yapısının değişimine etki eden faktörlerin önemli olduğu ve ailenin toplumsal bir kurum olarak önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Aile, zaman içinde yaşadığı dönüşüm sürecinde çeşitli unsurlar tarafından şekillenmiş ve önemli değişimlere uğramıştır.
 
Geri
Üst