AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aile konutu olup olmadigi nasil anlasilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.995
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aile konutu olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

Aile Konutunun Niteliği Bir taşınmazın aile konutu vasfını taşıyor olması için evlilik birliğinin devamı ve eşlerin o taşınmazda sürekli oturma iradesinin varlığı gereklidir. Buradan hareketle evli olmayan partnerlerin birlikte yaşadığı ya da yazlık niteliği taşıyan konutlar aile konutu sayılamayacaktır.

Eşlerin birlikte yaşadığı yere ne ad verilir?​

Türk Medeni Kanunu’nda edinilmiş mallara katılma rejimi yasal mal rejimi olarak kabul edilmiş, ayrıca Türk hukukuna aile konutu kavramı getirilmiştir. Aile konutuyla kastedilen; eşlerin ve varsa çocukların birlikte yaşa- dıkları ve ailenin yaşam merkezi olarak kabul edilen konuttur.

Tapuda aile konutu şerhi ne demek?​

Tapuda aile konutu şerhi ne demek?
Aile konutu şerhi ise eşlerden birinin diğerinin izni olmadan konut üzerinde satma ya da kiralama gibi bir işlem yapmasını engelleyen bir düzenlemedir. Tapuya şerh düşülerek gerçekleştirilen aile konutu şerhi eşlerin konut üzerindeki tasarruf hakkını kısıtlayarak hakları korumayı amaçlayan kanuni bir uygulamadır.

Aile konutu ne zaman sona erer?​

Evlilik, ölümle veya boşanma yahut da iptal kararıyla sona ermiş ise, Türk Medeni Kanununun 194. maddesinin “aile konutuna” sağladığı koruma da sona erer ve diğer eşin rızası alınmadan yapılan tasarruf işlemi yapıldığı andan itibaren geçerlilik kazanır.

Aile konutu nedir Yargıtay?​

Aile konutu Yargıtay’ca ‘eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdikleri, acı, tatlı günlerini yaşadıkları, yaşam faaliyetlerini yoğunlaştırdıkları mekan’ olarak tanımlanmaktadır.

Şerh için nereye başvurulur?​

Şerh için nereye başvurulur?
Tapuya kişisel haklar ya da tasarruf hakkını kısıtlayan haklar gibi çeşitli nitelikle haklar şerh edilebilir. Farklı tip şerhler için farklı belgeler aranabilir. Koyulacak olan şerh için gerekli belgeler ile beraber Tapu Müdürlüğü’ne başvurarak tapuya şerh koydurmak mümkündür.
Eve şerh koydurmak ne demek?​
Tapuya şerh koymak; taşınmaz bir malın sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak için konulan ve uyarı niteliği taşıyan bir uygulamadır. Tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenir. Bu uygulama, taşınmazı satın almak isteyen kişilere sınırlı kullanım hakkının bulunduğunu gösterir.
 
Aile konutu olup olmadığının belirlenmesi için evlilik birliğinin devam etmesi ve eşlerin o konutta sürekli oturma iradelerinin olması gerekmektedir. Evli olmayan partnerlerin birlikte yaşadığı veya yazlık niteliği taşıyan konutlar genellikle aile konutu olarak kabul edilmez.

"Eşlerin birlikte yaşadığı yere" genellikle aile konutu denilmektedir. Türk Medeni Kanunu'na göre, aile konutu; eşlerin ve varsa çocuklarının birlikte yaşadığı ve ailenin yaşam merkezi olarak kabul edilen konut olarak tanımlanmaktadır.

Tapuda aile konutu şerhi ise, eşlerden birinin diğerinin izni olmadan konut üzerinde satma veya kiralama gibi bir işlem yapmasını engelleyen bir düzenlemeyi ifade eder. Bu şerh, eşlerin konut üzerindeki tasarruf haklarını kısıtlayarak haklarını korumayı amaçlayan yasal bir uygulamadır.

Aile konutu, evlilik, ölüm, boşanma veya iptal kararıyla sona erdiğinde, Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddesi gereği koruma da sona erer ve diğer eşin rızası olmadan yapılan tasarruflar geçerlilik kazanır.

Aile konutu Yargıtay tarafından, "eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdikleri, acı tatlı günlerini yaşadıkları, yaşam faaliyetlerini yoğunlaştırdıkları mekan" olarak tanımlanmaktadır.

Şerh koydurmak için Tapu Müdürlüğü'ne başvurulabilir. Kişisel hakları veya tasarruf haklarını kısıtlayan çeşitli şerhler için farklı belgeler gerekebilir. Başvuru esnasında gerekli belgeler ile birlikte Tapu Müdürlüğü'ne müracaat edilerek şerh koydurulabilir.

Eve şerh koydurmak, taşınmaz bir malın sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak amacıyla uygulanan ve uyarı niteliği taşıyan bir işlemdir. Bu uygulama, taşınmazı satın almak isteyen kişilere sınırlı kullanım hakkının olduğunu gösterir ve tapu kütüğünde şerhler bölümüne kaydedilir.
 
Geri
Üst