AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aile ikamet izni ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Aile ikamet izni ne demek?​

Türkiye Aile ikamet izni, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 34 ve 37 maddelerinde düzenlenmiş olup, aile birliğinin korunması amacıyla yabancı uyruklu aile bireylerine tanınan kısa dönem ikamet izni türüdür. Yabancı uyrukluya izin kanunun “destekleyici” olarak bahsettiği kişi üzerinden verilmektedir.

Oturma izni biterse ne olur?​

İkamet tezkeresinin süresi bitmeden veya sürenin bitim tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde yetkili emniyet makamlarına müracaat etmeniz gerekmektedir. Bu süreyi geçiren yabancılara verilecek ikamet izinlerinden ihlal edilen sürenin harcı bir kat fazla ile tahsil edilir.

Aile ikamet iznine kimler başvurabilir?​

Aile ikamet iznine kimler başvurabilir?
Türk vatandaşlarının, 5901 sayılı Kanunun 28 inci maddesi kapsamında olanların veya ikamet izinlerinden birine sahip olan yabancılar ile mültecilerin ve ikincil koruma statüsü sahiplerinin; a) Yabancı eşine, c) Kendisinin veya eşinin bağımlı yabancı çocuğuna, aile ikamet izni düzenlenebilir.

Oturum izni ne kadar sürede çıkar?​

İkamet İzni Kartı Ne Zaman Gelir? İkamet izni kartı (residence permit card) İL GÖÇ İDARESİ MÜDÜRLÜĞÜ’ne evraklar eksiksiz olarak tamamlandıktan sonra sizlere ver tebliğ kağıdında bildirildiği gibi maksimum 90 güne kadar adresinize gönderilmektedir.

Yabancıları nereye şikayet edilir?​

İdare mahkemesine başvuru ve özellikleri: Yabancı veya yasal temsilcisi ya da avukatı, sınır dışı etme kararına karşı, kararın tebliğinden itibaren yedi gün içinde idare mahkemesine başvurabilir. Mahkemeye başvuran kişi, sınır dışı etme kararını veren makama da başvurusunu bildirir.

Oturma izni ne zaman yenilenir?​

Oturma izni ne zaman yenilenir?
Öğrenci Oturma İzni Uzatması Öğrenimin uzadığına dair getirilen her yıl için, birer senelik uzatma yapılabilir. Yani belge 2 yıllık bir öğrenim sürecini ifade etse de uzatma bir senelik talep edilebilir, sonraki yıl yeniden başvuru yapılması gerekir.
Türkiye Aile ikamet izni, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 34 ve 37 maddelerinde düzenlenmiş olup, aile birliğinin korunması amacıyla yabancı uyruklu aile bireylerine tanınan kısa dönem ikamet izni türüdür. Aile statüsünde yer alan yabancı uyruklulara verilmektedir.
Oturma ve çalışma izni olmayan yabancılar nereye şikayet edilir?​
Süresi dolan ikamet tezkeresi nasıl uzatılır?​
8-İkamet iznimi (tezkeremi) uzatmak için ne yapmalıyım? İkamet tezkeresinin süresi bitmeden veya sürenin bitim tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde yetkili emniyet makamlarına müracaat etmeniz gerekmektedir.

Aile ikamet izni olanlar çalışabilir mi?​

Aile ikamet izni olanlar çalışabilir mi?
İkamet iznine sahip olmak yasal çalışabilmek için yeterli midir? Hayır. Türkiye’nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe, yabancıların Türkiye’de bağımlı veya bağımsız çalışmaya başlamadan önce çalışma izni almaları zorunludur.

Süresi dolan oturma izni nasıl alınır?​

İkamet izni uzatma başvuruları göç idaresi tarafından kullanıma sunulan elektronik sistemler aracılığı ile yapılır. Başvuru elektronik olarak tamamlandıktan sonra posta veya kargo yolu ile iadeli taahhütlü olarak il göç idaresine gönderilmesi gerekir. Bu işlem için 5 iş günü süre tanınmıştır.

Vizesi dolan yabancılar ne kadar ceza öder?​

Vize ihlali yapan yabancı kaçak konumuna düşmektedir. Bu durumda vize ihlali yapan yabancının ceza olarak bir ücret ödemesi gerekir. Bu ceza yıllık ikamet izni harcının 2 katı olarak hesaplanır.

Oturma izni olanlar çalışabilir mi?​

Oturma izni olanlar çalışabilir mi?

Türkiye’de çalışma iznine sahip olan bir yabancının aile üyelerinin ikamet izni hakkı var mıdır?​

6735 sayılı Kanuna göre verilen çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti, 6458 sayılı Kanunun 27 nci maddesi uyarınca ikamet izni yerine geçer. Ancak, Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi, Şartlı Mülteci ve Geçici Koruma statüsünde bulunan yabancılara düzenlenen çalışma izinleri ikamet izni yerine geçmez.

Oturma izni sonucu ne zaman belli olur?​

 
Aile ikamet izni, Türkiye'de aile birliğinin korunması amacıyla yabancı uyruklu aile bireylerine verilen kısa dönem ikamet izni türüdür. Bu izin, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 34 ve 37. maddelerinde düzenlenmiştir. Aile birliği konseptinde yer alan yabancı uyruklulara verilen bu izin, destekleyici bir kişi üzerinden sağlanmaktadır.

Oturma izni süresi bitmeden veya sürenin bitim tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde yetkili emniyet makamlarına başvurularak iznin uzatılması gerekmektedir. Bu süreyi geçirenlerden ihlal edilen sürenin harcı bir kat fazlasıyla tahsil edilir.

Aile ikamet izni başvurusunda bulunabilecek kişiler arasında Türk vatandaşlarının, belirli kanun maddeleri kapsamında bulunan yabancılar, mülteciler, ikincil koruma statüsü sahipleri ve bunların aile bireyleri yer almaktadır.

İkamet izni kartı, başvurunun evraklar eksiksiz olarak tamamlandıktan sonra İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne iletilmesinin ardından maksimum 90 gün içerisinde adresinize gönderilmektedir.

Yabancılar için şikayetlerin idare mahkemesine yapılabileceği belirtilmiştir. Özellikle sınır dışı etme kararlarına karşı yedi gün içinde başvuru yapılabilir.

Aile ikamet iznine sahip olanlar, genel olarak Türkiye'de çalışamazlar. Türkiye'nin taraf olduğu anlaşmalarda farklı koşullar olmadıkça, yabancıların Türkiye'de çalışabilmesi için ayrıca çalışma izni almaları gerekmektedir.

Vizesi dolan yabancılar ceza ödemek durumunda kalabilirler. Vize ihlali durumunda ödenecek ceza, yıllık ikamet izni harcının 2 katı olarak belirlenmiştir.

Oturma izni olanlar Türkiye'de çalışabilmektedirler. Ancak, çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti bulunan bir yabancının aile üyelerine oturma izni verilmemektedir. Çalışma izni, ikamet izni yerine geçer.

Son olarak, oturma izni uzatma başvurularının İl Göç İdaresi tarafından sunulan elektronik sistemler üzerinden yapılabileceği ve başvurunun tamamlandıktan sonra belgelerin posta veya kargo yoluyla idareye iletileceği belirtilmiştir. Başvuru için 5 iş günü süre verilmektedir.
 
Geri
Üst