AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aile icinde kararlar nasil alinir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aile içinde kararlar nasıl alınır?​

Ailemiz bir karar alırken bizim de bazı isteklerimiz olabilir. Bu kararlar içerisinde mutlaka bizim de isteklerimiz yer almalıdır. O yüzden karar alma süreci içerisinde aile büyükleri mutlaka çocuklara da fikirlerini sormalıdır. Çocukların alınacak kararlar konusunda ne istedikleri sorulmalıdır.

Sınıf içinde kararlar nasıl alınır?​

Sınıfta kararlar alırken nelere dikkat etmeliyiz a) Sınıf kuralları belirlenirken kararları ortak almalıyız. b) Kararları alırken birbirimizi incitmemeliyiz. c)Sınıfla ilgili işleri iş bölümü ile yapmalıyız. ç) Etkinlikleri dayanışma içinde ve yardımlaşarak yapmalıyız.

Evde kararları kim verir?​

Evde kararları kim verir?
Ailede akrabalarla ilişkilerde kararı, yüzde 50,9 ile kadınlar veriyor. Diğer konulara nazaran erkeklerin etkin rol üstlendiği akrabalarla ilişkilerdeki karar oranı yüzde 44,7’ye çıkıyor. Ailede çocukların akrabalarla ilişkilerdeki karar oranı yüzde 3,4 olurken, evin yaşlılarında bu oran yüzde 0,9’da kalıyor.

Ailemizde hangi konularda düşüncelerimizi özgürce ifade edebiliriz?​

Ailemizde hangi konularda düşüncelerimizi özgürce ifade edebiliriz?
Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü. Düşünce ve kanaat özgürlüğü.

Ailede karar alınırken herkesin düşüncesini ifade etmesi neden önemlidir?​

Ailenizde kararlar alınırken herkesin düşüncesini ifade etmesi önemlidir çünkü; Herkesin düşüncesine saygı gösterilmiş olur ve böylelikle her birey aile içinde kendisinin düşüncesinin de önemli olduğunu bilir. Aile bireylerinin kendilerini ailenin bir parçası olduğunun farkına vardırır.

Demokraside kararlar nasıl alınır?​

Cevap: Demokrasinin olduğu yerler kararlar fikir çokluğuna göre alınır. Oylama veya fikir alma yöntemleri ile ortak benimsenen karar alınır ve uygulanır.

2 sınıf aile bireylerinden hangi konuda yardım alabiliriz?​

2 sınıf aile bireylerinden hangi konuda yardım alabiliriz?
Mesela annemiz giysilerimiz yıkadığı zaman onları asarken yardım edebiliriz. Ayrıca evde aile büyüklerimiz temizlik yaparken yine onlara yardım ederiz. Yemek kurulurken tabak, çatal ve kaşık gibi birçok sofra eşyalarını yerleştirmede ailemize yardımcı oluruz.

Okuldaki bütün kararları kim alır?​

Okuldaki bütün kararları kim alır?
Diğer bir modelde ise, yönetici, öğretmen, uzman, veli ve gerektiğinde öğrenci ve çevre grup temsilcilerinden oluşan okul yönetim kurulu, okulu etkileyen bütün kararları (bütçe, personel, program vb. ile ilgili) alır.

Aile içinde ortak karar almanın önemi nedir?​

Çocuklar ailenin birer parçasıdır ve farklı fikirleri vardır. O yüzden bizi ilgilendiren kararlar söz konusu olduğu zaman, aile içerisinde fikirlerimizi söylemeye kesinlikle çekinmemeliyiz. Ailemiz bir karar alırken bizim de bazı isteklerimiz olabilir. Bu kararlar içerisinde mutlaka bizim de isteklerimiz yer almalıdır.

Demokraside çoğunluğun aldığı karara niçin herkes uymalıdır?​

Soru: Çoğunluğun aldığı karara niçin herkes uymalıdır? Cevap: Oylamada bir karar alınmalıdır ancak herkesin aynı görüşte olması mümkün değildir. Bu yüzden oylama ile insanların fikirleri öğrenilerek en çok olan oya tabi olunur.

Aile büyüklerinize hangi konularda yardımcı oluyorsunuz?​

Aile büyüklerinize hangi konularda yardımcı oluyorsunuz?
Örneğin sofra kurulurken ve kaldırılırken yardımcı oluyorum. Odamı kirletmemeye özen gösteriyorum. Odamı ve yatağımı kendim topluyorum. Eğer babam evde bir tamirat-tadilat işiyle uğraşıyorsa ona yardımcı oluyorum.

Aile içindeki görev ve sorumluluklarımız nelerdir?​

Aile içindeki görev ve sorumluluklarımız nelerdir?
Aile toplumun en temel taşıdır. Ailede her bireyin kendine ait sorumlulukları bulunmaktadır….Çocukların sorumlulukları;
- Anne ve babanın sözünde durmak.
- Ev işlerinde, anne ve babaya yardımcı olmak.
- Odalarını düzenli ve temiz tutmak.
- Abi, abla veya kardeşlere yardımcı olmak.
- Tüm aile bireylerine karşı saygılı olmak.

Ailede alınan kararlarda görüş belirtmek ve görevi üstlenmek neden önemlidir?​

Cevap: Aile, birlikte yaşayan insanların bütünüdür. Bu nedenle aile içerisinde bir karar alınacağı zaman herkesin görüşünü bildirmesi birlik ve beraberlik açısından çok önemlidir. Bu sayede herkes kendini önemli hisseder ve aile içerisinde değerinin olduğunu düşünür.
 
Aile içinde kararlar alınırken her bireyin katılımı ve düşüncelerinin önemsenmesi, ailedeki bireyler arasında iletişimi güçlendirir ve herkesin kendini değerli hissetmesini sağlar. Bu sayede aile içinde saygı, anlayış ve dayanışma artar ve ortak kararlar alınırken tüm bireylerin ihtiyaçları göz önünde bulundurulur. Aynı şekilde sınıf içinde de kararlar alınırken ortak bir zeminde bir araya gelinmeli, herkesin görüşü dinlenmeli ve kararlar demokratik bir şekilde ortaklaşa alınmalıdır.

Aile içindeki görev ve sorumluluklar da ailedeki bireyler arasındaki denge ve düzeni sağlar. Her bireyin belirli görevleri ve sorumlulukları üstlenmesi aile içindeki iş birliğini arttırır ve herkesin katkı sağladığı hissiyatını güçlendirir. Çocukların da aile içinde kendilerine düşen görevleri yerine getirerek sorumluluk sahibi bireyler olmaları sağlanır.

Demokraside ise kararlar genellikle çoğunluğun fikrine göre alınır. Bu durumda herkesin ortak karara uyması, toplumsal düzenin devamlılığı ve istikrarın sağlanması açısından önemlidir. Herkesin fikri alındıktan sonra çoğunluğun kabul ettiği karara saygı duyulmalı ve buna göre hareket edilmelidir.

Karar alma süreçlerinde herkesin fikrini belirtmesi, görüşlerin paylaşılması ve tartışılması hem aile içinde hem de diğer toplumsal gruplarda etkili iletişimi ve ortak akıl oluşturmayı sağlar. Bu da kararların daha sağlıklı, adil ve sürdürülebilir olmasını sağlar.
 
Geri
Üst