AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aile içinde iletişim nasıl olmalıdır?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Ailede iletişim nasıl olmalı?


Ailede iletişim, aile içerisinde yaşayan kimselerin sosyal ilişkilerinin temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle iletişim tekniklerini aile üyeleri, özellikle de anne-baba mutlaka iyi öğrenmelidir.

Anne, baba,çocuk arasında,samimi bir duygu ve düşünce alışverişi kurulabilirse, çocuğun başarılı olma ihtimali artar.

Çoğunlukla ebeveynler,anne-babalarının kendilerine karşı uygulamış oldukları tavır ve tutumları benimserler. Yeni ve daha sağlıklı teknikler öğrenemedikleri içindir ki,aynı hataları tekrar edip dururlar.Ailelerinden sürekli nasihat işitmiş anne-babalar, kendi çocuklarına da sürekli nasihat vererek çözmeye çalışırlar.

Sağlıklı iletişimde iyi konuşmacı olmak için iyi dinleyici de olmak gereklidir.Yaygın olarak anne- babaların dinlemek yerine, boyuna konuşmayı tercih etmeleri, çocuğa yeteri kadar konuşma fırsatı vermemeli, aralarındaki iletişimi koparmaktadır. Anne ve babalar genellikle çocuklarıyla, ''emir verme, uyarma, tehdit etme, nasihat verme, yargılama, eleştirme...'' şeklindeki yöntemlerle konuşurlar. Oysa anne ve babaların çocuklarıyla yaptıkları yöntemlerini ve alışkanlıklarını değiştirerek yerine göre susup çocuklarını dinlemeyi öğrenmeleri gerekmektedir.

Anne-baba için çocukları ile sağlıklı iletişim metodlarından en etkilisi ''aktif dinleme'' dir. Aktif dinleme,konuşan kişinin sözlerini açarak, tekrar etmekten ibarettir. Aktif dinlemede anne veya babanın verdiği mesaj, çocuğun bir önceki sözünü yansıtır. Bu iletişim şekli, ebeveyn ile çocuk arasında sıcak bir ilişkinin kurulmasını sağlar ve problemlerin çözümünü kolaylaştırır. Anne-babası tarafından dinlenip anlaşıldığını düşünen çocuk, onlara karşı daha sıcak ve samimi duygular beslemeye başlar.

Çocuk konuşurken anne-baba, onun anlattıklarını dikkatle dinlemelidir. Anne-baba, ancak etkili bir dinlemeyle çocuğun güvenini ve dostluğunu kazanabilir.

Bazen ''aktik dinleme'' metodu çocuğun konuşturulması için geçerli bir yol olmayabilir. Bu durumda ''kapı açma' veya ''konuşmaya davet'' metodu uygulamaktadır.

Genellikle çocuklar, konuşmak için teşvik edilmeye ihtiyaç duyarlar. Çocukları konuşmaya teşvik etmek gerekir. Aile büyükleri ''ne kadar ilginç!'', ''anlatmak ister misin?'' gibi ''kapı açma'' veya ''konuşmaya davet'' yöntemiyle çocukları konuşmaya teşvik etmelidir. Bu şekilde çocuğa ''senin duygu ve düşüncelerine önem veriyorum'' mesajını verir ki, bu durum anne, baba ve çocuk arasında içten duygu-düşünce alışverişini sağlar.

Çocuk ailesi tarafından dinleneceğinden ve düşüncelerine saygı göstereceğinden emin olmalıdır. Bu arada her insan gibi çocukların da bazen konuşmak isteyebileceği ve soru sorulmasından hoşlanmayacağı unutulmamalıdır.

Çocuk, ailesi tarafından dinleneceğinden ve düşüncelerine saygı gösterileceğinden emin olmalıdır.
 
Geri
Üst