AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Aile hukuku nedir? Aile Mahkemesi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Aile hukuku nedir? Aile Mahkemesi nedir?​

Aile Mahkemesi Nedir? Aile mahkemesi; hızlı ve etkili tedbirler alarak ailenin, çocuğun veya engellilerin korunmasını sağlayan ve aile hukukundan kaynaklanan dava ve işlere bakmakla görevli özel mahkemedir.

Aile mahkemesinde görevli olan aile mahkemesi aşağıdakilerden birisidir.?​

Aile mahkemesinde görevli olan aile mahkemesi aşağıdakilerden birisidir.?
Aile mahkemesinin hangi dava ve işlere bakmakla görevli olduğu; 4787 sayılı kanunun 4. ve 6. maddeleri ile 6284 sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümleri ile belirlenmiştir. Buna göre aile mahkemelerinin görevleri şunlardır:

Aile Mahkemelerinin kurulu, görev ve yargılama usulları?​

Aile mahkemeleri; 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun ile kurulan özel bir mahkemedir. Kanuna göre, kural olarak her yargı çevresinde (adliyede) yeteri kadar aile mahkemesi kurulmalıdır.

Peki, aile mahkemelerinin görevleri nelerdir?​

Peki, aile mahkemelerinin görevleri nelerdir?
Buna göre aile mahkemelerinin görevleri şunlardır: 1 Şiddet mağduru veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı… 2 Boşanma davası, 3 Boşanma protokolünün uygulanmasından kaynaklanan davalar, 4 Evlenmenin butlanı veya iptali davası, 5 Yaş küçüklüğü, gaiplik, kısıtlılık veya bekleme müddeti nedeniyle mahkemenin evlenmeye… 6 Nafaka davaları, More

Asliye Hukuk Mahkemesi, özel hukuka bakan mahkemelerdendir.?​

Asliye hukuk mahkemesi; özel hukuk uyuşmazlıklarına bakmakla görevli asıl mahkemedir (6100 sayılı HMK m.2). Asliye hukuk mahkemeleri, tek hakimli olup her yargı çevresinde (adliyede) kurulması zorunlu mahkemelerdendir (5235 sayılı Kanun m.5). Özel hukuk davalarına bakan mahkemeler esasen üçe ayrılır:

2019 tarihinden itibaren Asliye Hukuk Mahkemesinde açılmıştır.?​

2019 tarihinden itibaren Asliye Hukuk Mahkemesinde açılmıştır.?
Dava, 6335 Sayılı yasa ile değişik 6102 Sayılı TTK’nın 4., 5. maddelerinin yürürlüğe girdiği 01.07.2012 tarihinden sonra Asliye Hukuk Mahkemesinde açılmıştır.

. . Boşanma davasının açılması gerekir?​

Boşanma davası, aile mahkemesinde diğer özel hukuk davalarından farklı usul kuralları uygulanarak yürütülen bir dava türüdür. Boşanma davasının açılması ile birlikte, nafaka, maddi ve manevi tazminat, ev eşyalarının paylaşımı vb. gibi boşanmanın eki niteliğindeki hukuki sorunların da çözülmesi gerekir.

Mahkemenin yakalama emri: mahkeme yakalama emri?​

Mahkemenin yakalama emri: mahkeme yakalama emri?
Mahkemenin Yakalama Emri: Kovuşturma evresinde kaçak sanık hakkında yakalama emri re’sen veya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim veya mahkeme tarafından düzenlenir. (CMK m.98/3).Mahkeme, sanığın yakalama emriyle getirilmesine her zaman karar verebilir (CMK m.199).

Aile İçi Şiddet nedir?​

Aile İçi Şiddet Nedir? Şiddet mağduru ve şiddet uygulayanla aynı haneyi paylaşmasa da aile veya hanede ya da aile mensubu sayılan diğer kişiler arasında meydana gelen her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet aile içi şiddet (ev içi şiddet) olarak tanımlanmaktadır. Aile içi şiddetin önlenmesi için özel bir kanun çıkarılmıştır.

Asliye Hukuk Mahkemesi ve sulh hukuk mahkemesidir.?​

Asliye Hukuk Mahkemesi ve sulh hukuk mahkemesidir.?
Asliye hukuk mahkemesi ve sulh hukuk mahkemesi özel hukuk uyuşmazlıklarına bakmakla görevli temel iki mahkemedir. Genel mahkemelerden olan asliye hukuk mahkemesinin görevi asıl, sulh hukuk mahkemesinin görevi ise istisnadır.
 
Aile hukuku, aile içi ilişkileri düzenleyen ve ailevi ilişkilerden doğan hukuki konuları inceleyen hukuk dalıdır. Boşanma, velayet, nafaka, miras gibi konular aile hukukunun kapsamına girmektedir. Aile Mahkemesi ise aile hukukundan kaynaklanan dava ve işlere bakan mahkemedir. Aile Mahkemesi, ailenin, çocuğun veya engellilerin korunmasını sağlamak amacıyla hızlı ve etkili tedbirler alır.

Aile mahkemeleri, genellikle 4787 sayılı Aile Mahkemeleri Kanunu ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümlerine göre belirlenmiş görevleri yerine getirirler. Bu görevler arasında şiddet mağduru veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kişilerin korunması, boşanma davaları, nafaka davaları, evlenme butlanı veya iptali davaları gibi konuları ele almak bulunmaktadır.

Aile mahkemelerinin kuruluşu, görevleri ve yargılama usulleri, 4787 sayılı kanun ile belirlenmiştir. Her yargı çevresinde yeteri kadar aile mahkemesi kurulması gereklidir. Ayrıca, aile mahkemeleri özel hukuk davalarından farklı olarak belirli konulara odaklanarak hızlı ve etkili kararlar almaya yönelik bir yapıya sahiptirler.

Öte yandan, asliye hukuk mahkemesi özel hukuk uyuşmazlıklarına bakarken sulh hukuk mahkemesi ise çeşitli sulh işlerine bakan mahkemedir. Asliye hukuk mahkemesi genelde her yargı çevresinde tek hakimli olarak kurulmaktadır ve özel hukuk davalarına bakmaktadır. Sulh hukuk mahkemesi ise asliye hukuk mahkemesi gibi özel hukuk meselelerine baktığı gibi çeşitli sulh işlemlerini de yürütmektedir.
 
Geri
Üst