AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Aile hekimligi uzmanlik egitimi ne zaman basladi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Aile hekimliği uzmanlık eğitimi ne zaman başladı?​

Ülkemizde Aile Hekimliği uzmanlığı olarak adlandırılan bu tıp disiplini için eğitim 1985 yılında tıp Fakültesi sonrası en az 3 yıl olarak başlatılmıştır. Daha sonra Tıp Fakültelerinde Aile Hekimliği anabilim dalları kurulmaya başlamıştır.

Aile hekimliği ilk nerede başladı?​

Ülkemizde, Aile Hekimliği uzmanlık eğitimi ilk olarak 1985 yılında üç büyük ildeki (İstanbul, Ankara, İzmir) Sağlık Bakanlığı Eğitim Hastanelerinde (toplam dokuz adet) başlamıştır.
Aile hekimliği modeli ilk kez hangi yıl uygulamaya girmiştir?
Aile hekimliği modeli ilk olarak 15 Ekim 2005 tarihinde Düzce’de başlamış ve daha sonraki yıllarda tüm illerde kademeli olarak aile hekimliği uygulamasına geçilmiştir. Aile hekimliği uygulaması farklı ülkelerde farklı şekilde uygulanmaktadır. İngiltere’de sağlık hizmetinin temel direği aile hekimidir.
Aile hekimliği modeli nedir?
Bir hizmet modeli olarak aile hekimliği anlayışı ise, her ailenin bir bütün olduğu, aile bireylerinin yaş ve has- talık gözetmeksizin birlikte incelenmesi gerektiği görü- şünden hareketle geliştirilmiş bir sağlık hizmeti anlayışı ya da biçimidir ( 2).

Aile hekimliği uzmanlık eğitimi kaç yıl?​

Ülkemizde 1985 yılından bu yana yapılmakta olan aile hekimliği uzmanlık eğitimi 3 yıl sürelidir. 2010 yılında yapılan yasal düzenleme ile zorunlu rotasyon süresi 18 aya indirilmiş ve aile hekimliği uygulama eğitimine yer açılmıştır.

Aile hekimliği Ana Bilim Dalı kaç yıl?​

Ülkemizde bu donanımı kazanmak için uzmanlık eğitimi süresi 3 yıldır. Bu üç yıl içinde aile hekimliği uzmanları kendi disiplinleri ile ilgili ilkeleri öğrenirken aynı zamanda İç Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genel Cerrahi, Psikiyatri branşlarında rotasyon yaparlar.
Aile hekimi nerede olduğunu nasıl öğrenebilirim?
Aile hekiminizi, e-Devlet/e-Nabız uygulaması üzerinden aile hekimi sorgulaması yapılarak veya en yakın Aile Sağlığı Merkezi veya bulunulan ilçedeki Toplum Sağlığı Merkezi/İlçe Sağlık Müdürlüğüne bizzat başvurarak öğrenebilirsiniz.
Aile hekimleri ne kadar maaş alıyor?
Göreve yeni başlayan bir aile hekimi 7.200 TL maaş alırken, meslekte 25 yılın üzerinde görev alanlar 18 bin TL’ye kadar maaş ödemesi alırlar. 2022’de uzman aile hekimi maaş tutarı, 7.200 TL ve 18 bin TL arasında değişmektedir.
2010 yılı sonunda tüm illerimizde Aile Hekimliği uygulamasına geçilmiştir. 02.11.2011 tarihli ve 28103 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “11.10.2011tarihli ve 663 sayılı KHK” ile Aile Hekimliği Kanunu olarak ismi ve içeriğinde değişiklik yapılmıştır.
Türkiye`de Sağlık Ocağı Kavramı ve Gelişimi İlki 1963 yılında Muş ili sınırları içerisinde kurulan sağlık ocaklarının sayısı bugün 6000`i geçmiş olup, bu rakam tüm avrupa ülkelerindeki birinci basamak sağlık ünitelerinden daha yüksektir.
Aile hekimliği bölümü hangi hastalıklara bakar?
Aile Hekimliği, çocuk, genç, yaslı tüm bireylere hem koruyucu hem de tedavi edici sağlık hizmetleri sunan uzmanlık dalıdır. Aile hekimleri dahili, jinekolojik, çocuk sağlığı, ruhsal sorunlarla ilgili temel hastalıkları tedavi edici ve koruyucu sağlık bilgilerine sahip uzman doktorlardır.
Aile hekimliği uzmanlık gerektirir mi?
Sahadaki sözleşmeli aile hekimleri, THSK’nın ilanındaki kontenjanlara başvurabilmek için TUS’a girip aldıkları puan ile THSK’ya başvuracak. THSK, başvuran adayları puan ölçütüne göre yerleştirecek.

Aile hekimleri Uzman Doktor mu?​

Aile Hekimliği uzmanı, hizmet verdiği kişilerin fiziksel, ruhsal ve sosyal durumunu yakından bilen ve bu açılardan sağlıklı hallerinin devamlılığı ve geliştirilmesi için çalışan uzman hekimdir.

Aile hekimliği kaç yıl?​

Aile hekimliği Eğitim Programı Kaç yıl?
Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitim Programı (UzmEP): Program Süresi: 36 aydır.
 
Geri
Üst