Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Aile hekimi hangi ilaclari yazabilir 2021?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aile hekimi hangi ilaçları yazabilir 2021?​

Aile Hekimleri, SUT’ta Aile Hekimi uzmanının ve uzman hekimin yazabilecekleri tüm ilaçları reçete edebilirler. Ancak SUT’ta ilgili uzmanın (göz hastalıkları uzmanı, cildiye uzmanı, psikiyatri uzmanı gibi) yazabilecekleri ilaçları yazamazlar.

Hangi sağlık Ocağındayım?​

KİMLİK NUMARASI” (AH 12312312312) yazdıktan sonra “7777”veya “6998” numaralarına kısa mesaj göndermelidir. Ancak yapılan bu işlem ücretsiz değildir. Türk Telekom hattı kullanan vatandaşlar aile hekimi sorgulama işlemi için “AH T.C. KİMLİK NUMARASI” yazıp “5115” veya “6998” numaralarına kısa mesaj göndermelidir.

Lustral ilacı aile hekimi yazabilir mi?​

Lustral ilacı aile hekimi yazabilir mi?
Hastanın uzman bir doktora erişimi mümkün değilse, uzman bir hekim tarafından raporla birlikte reçete edilen ve düzenli kullanılması gereken ilaçlar bulunuyorsa ya da 3 aydan daha uzun süre devam etmeyecek olan antidepresan ilaç kullanımına gerek görülüyorsa aile hekimleri psikiyatri ilaçlarını reçete edebilir.

Sağlık ocağına ne için gidilir?​

Sağlık ocağına ne için gidilir?
Aile Hekimliği, çocuk, genç, yaslı tüm bireylere hem koruyucu hem de tedavi edici sağlık hizmetleri sunan uzmanlık dalıdır. Aile hekimleri dahili, jinekolojik, çocuk sağlığı, ruhsal sorunlarla ilgili temel hastalıkları tedavi edici ve koruyucu sağlık bilgilerine sahip uzman doktorlardır.

Kolesterol ilaçları isimleri nelerdir?​

Günümüzde çeşitli sayıda statin bulunmaktadır. Bunlar:
- atorvastatin (lipitor, ator, tarden, kolestor, saphire vb)
- fluvastatin (lescol)
- lovastatin (lovakor)
- pravastatin (pravachol)
- simvastatin (zocor, zovatin, lipovas, simvakol vb)
- rosuvastatin (crestor vb)
- pitavastatin (alipza)

Kolesterol ilacı reçetesiz alınır mı?​

SGK, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yaptığı değişiklikle, kolesterol hastaları için ilaca erişime sınırlandırma getirdi. Önceki gün yürürlüğe giren uygulamaya göre daha önce ilaç kullanmayan kolesterol hastaları ihtiyaç halinde ilaçlarını ancak uzman hekim raporuna göre alabilecek.

Lustral kim yazar?​

Lustral kim yazar?
Unutulmamalıdır ki bir psikiyatrist tarafından reçete edilerek kullanılan tüm antidepresanlar gibi Lustral de depresyonun semptomlarını tedavi eder.
 
Aile hekimlerinin 2021'de hangi ilaçları reçete edebileceği, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında belirlenmiştir. Buna göre, aile hekimleri Aile Hekimi uzmanının ve uzman hekimin reçeteleyebileceği tüm ilaçları yazabilirler. Ancak SUT'ta belirtilen uzmanların (göz hastalıkları uzmanı, cildiye uzmanı, psikiyatri uzmanı gibi) yazabilecekleri ilaçları reçetelendiremezler.

Özellikle psikiyatri ilaçları konusunda, hastanın uzman bir doktora erişimi olmadığı durumlarda veya uzman bir hekim tarafından raporla birlikte reçetelenmiş ve düzenli kullanılması gereken ilaçlar varsa, aile hekimleri psikiyatri ilaçlarını reçete edebilirler. Örneğin, antidepresan ilaçlarına 3 aydan daha uzun süre devam etmek gerekiyorsa ve hastanın psikiyatriste ulaşması zor ise aile hekimleri bu ilaçları reçete edebilirler.

Kolesterol ilaçları ise statin grubunda yer almaktadır. Bazı kolesterol ilaçlarının isimleri şunlardır:
- Atorvastatin (Lipitor, Ator, Tarden, Kolestor, Saphire vb)
- Fluvastatin (Lescol)
- Lovastatin (Lovakor)
- Pravastatin (Pravachol)
- Simvastatin (Zocor, Zovatin, Lipovas, Simvakol vb)
- Rosuvastatin (Crestor vb)
- Pitavastatin (Alipza)

Kolesterol hastalarının bu ilaçlara erişimi konusunda SUT'ta bazı sınırlamalar getirilmiştir. Daha önce ilaç kullanmayan kolesterol hastaları artık ilaçlarını ancak uzman hekim raporuna göre alabilmektedirler.

Son olarak, Lustral adlı antidepresan ilacın, depresyon semptomlarını tedavi eden bir ilaç olduğu ve bir psikiyatrist tarafından reçete edilerek kullanıldığı belirtilmelidir. Bu gibi durumlarda, doğru tedaviyi almak ve ilaçları düzenli kullanmak için uzman bir hekime danışmak önemlidir.
 
Geri
Üst