AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aile Hakimleri evli olmak zorunda mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aile Hakimleri evli olmak zorunda mı?​

Hakim, tarafları sulha teşvik etmesine rağmen sulh sağlanamazsa yargılamaya devam ederek davanın esasına girer. Aile Hakimlerinin Özellikleri: 4787 sayılı kanun gereği aile mahkemesinde görevlendirilen hakimler; evli, çocuk sahibi ve otuz yaşını doldurmuş hakimlerden seçilir.

2 aile mahkemesi hangi davalara bakar?​

Nişanın bozulması sonucunda açılan davalar, Evlat edinme ve evlatlık ilişkisinin sonlandırılması davası, Terk ihtarı, Vesayet davaları aile mahkemelerinin görev alanına giren davalardır.

Aile mahkemeleri hangi mahkeme sinifinda yer alir?​

Aile mahkemeleri hangi mahkeme sinifinda yer alir?
Aile mahkemeleri; asliye ticaret mahkemesi, tüketici mahkemesi ve iş mahkemesi gibi bir özel mahkeme statüsündedir. Kural olarak, her yargı çevresinde yeterince aile mahkemesi kurulmalıdır. Ancak, aile mahkemesinin kurulamadığı adliyelerde; asliye hukuk mahkemeleri, aile mahkemesi sıfatıyla yargılama yapar.

Ara karar verildi ne demek?​

Ara karar verildi ne demek?
Bir davanın bakılmasını kolaylaştırmak için yargıdan önce önlem niteliğinde verilen karar. Duruşma sırasında, iki yanın dinlenmesinden sonra verilen karar.

Aile mahkemesinde görevli olan aile mahkemesi aşağıdakilerden birisidir.?​

Aile mahkemesinin hangi dava ve işlere bakmakla görevli olduğu; 4787 sayılı kanunun 4. ve 6. maddeleri ile 6284 sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümleri ile belirlenmiştir. Buna göre aile mahkemelerinin görevleri şunlardır:

Aile hukuku nedir? Aile Mahkemesi nedir?​

Aile Mahkemesi Nedir? Aile mahkemesi; hızlı ve etkili tedbirler alarak ailenin, çocuğun veya engellilerin korunmasını sağlayan ve aile hukukundan kaynaklanan dava ve işlere bakmakla görevli özel mahkemedir.

Peki, aile mahkemelerinin görevleri nelerdir?​

Peki, aile mahkemelerinin görevleri nelerdir?
Buna göre aile mahkemelerinin görevleri şunlardır: 1 Şiddet mağduru veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı… 2 Boşanma davası, 3 Boşanma protokolünün uygulanmasından kaynaklanan davalar, 4 Evlenmenin butlanı veya iptali davası, 5 Yaş küçüklüğü, gaiplik, kısıtlılık veya bekleme müddeti nedeniyle mahkemenin evlenmeye… 6 Nafaka davaları, More

Aile Mahkemelerinin kurulu, görev ve yargılama usulları?​

Aile Mahkemelerinin kurulu, görev ve yargılama usulları?
Aile mahkemeleri; 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun ile kurulan özel bir mahkemedir. Kanuna göre, kural olarak her yargı çevresinde (adliyede) yeteri kadar aile mahkemesi kurulmalıdır.
 
Aile Hakimleri evli olmak zorunda mı sorusuna cevap vermeden önce, aile hakimlerinin genel görevleri hakkında bilgi vermek istiyorum. Aile mahkemeleri, aile hukukundan kaynaklanan dava ve işlere bakmakla görevli özel mahkemelerdir. Aile mahkemesinin görevleri arasında şunlar yer alabilir: şiddet mağdurlarının korunması, boşanma davaları, nafaka davaları, evlat edinme ve evlatlık ilişkisinin sonlandırılması davaları gibi konular bulunmaktadır.

Aile hakimlerinin özellikleri ise belirli şartlarla belirlenmiştir. 4787 sayılı kanun gereği aile mahkemesinde görevlendirilen hakimler; evli, çocuk sahibi ve otuz yaşını doldurmuş hakimlerden seçilir. Bu şartlar yasal mevzuatta belirlenmiş olup, aile hakimlerinin belirli deneyim ve yaşam tecrübesine sahip olmalarını sağlamayı amaçlamaktadır.

Ayrıca, aile mahkemeleri özel bir mahkeme statüsünde olup, asliye ticaret mahkemesi, tüketici mahkemesi ve iş mahkemesi gibi bir özel mahkeme kategorisindedir. Kural olarak, her yargı çevresinde yeterince aile mahkemesi kurulmalıdır. Ancak, aile mahkemesinin kurulamadığı adliyelerde, asliye hukuk mahkemeleri aile mahkemesi sıfatıyla yargılama yapabilir.

Son olarak, aile mahkemelerinin kuruluş, görev ve yargılama usulleri 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun ile belirlenmiştir. Bu kanuna göre, her yargı çevresinde yeterli sayıda aile mahkemesi kurulması gerekmektedir ve aile mahkemeleri belirli dava ve işlere özgü yargılama usullerini uygularlar.
 
Geri
Üst