AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aile danismani terapi yapar mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.706
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aile danışmanı terapi yapar mı?​

Aile bireylerinden en az birinin yaşadığı problem psikopatolojik olan bir rahatsızlıkla ilgiliyse aile danışmanı bu duruma müdahale etmemeli ve bireyi uzman psikologlara ya da psikiyatristlere yönlendirmelidir. Bu kapsamda aile danışmanı terapi yapmaz; aile için danışmanlık hizmeti verir.

Aile Danışmanlığı neleri kapsar?​

Aile danışmanlığındaki amaç; aile içinde yaşanan sorunlar, ölüm, kronik hastalıklar, ayrılık, boşanma gibi durumlarda bireylere psikolojik açıdan destek olmaktır. Bu anlamda işlenen konu açık ve nettir. Aile bireylerinin yaşadıkları sorunların çözümü ve kişilerin birbirlerine olan davranışlarında iyilik hali sağlanır.

Aile Danışmanlığının özellikleri nelerdir?​

Aile Danışmanlığının özellikleri nelerdir?
Aile Danışmanında Olması Gereken Özellikler
- Etkin iletişim becerisi sergilemek,
- Meslek etiğine uygun davranışlar sergilemek,
- Karmaşık problemleri tanımlama ve çözüm sunma becerisi sergilemek,
- Stresli ve duygusal durumlarla baş edebilme yeteneği göstermek,
- İkna becerisi sergilemek,

Aile Danışmanlığı Sertifikası ile neler yapılabilir?​

Aile danışmanlığı eğitimi ve belgesi alanlar, kadın ve aile sağlığı merkezlerinde, aile mahkemelerinde bilirkişi danışmanı olarak, rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler. Mesai saatleri dışında uzman olarak, aile ve sosyal politikalar bakanlığının il merkez müdürlüklerinde çalışma imkanı bulabilirler.

Aile terapisi için nereye başvurulur?​

E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra sitenin ana sayfasında yer alan arama kutucuğuna aile danışmanlığı başvurusu ifadesini yazın. Daha sonra karşınıza çıkan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı/Aile Danışmanlığı Başvurusu sonucuna tıklayın.

Aile danışmanlığı nedir kimler olabilir?​

Aile danışmanlığı nedir kimler olabilir?
KİMLER BAŞVURABİLİR? Aile Danışmanlığı Yönetmeliği Resmi gazetenin 4 Eylül 2012 tarihli sayısında yayımlandı. Bu eğitime başvurabilecek meslek grupları Sosyal Hizmet, Çocuk Gelişimi, Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Hemşirelik, Tıp ve Sosyoloji Mezunlarıdır.
Aile Danışmanlığı çeşitleri nelerdir?​
Aile Terapisinin Türleri En sık kullanılan aile terapisi türleri ise Bowenian, Yapısal, Sistemik ve Stratejik olarak sıralanabilir.
Aile danışmanlarının ne gibi özellikleri olmalıdır?​
Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren, psikoloji, sosyoloji, sosyal hizmet, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, hemşirelik, tıp ve çocuk gelişimi bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir. Çeşitli üniversite ve eğitim kurumlarının Aile Danışmanlığı sertifika programları mevcuttur.

Aile Danışmanlığı Merkezi kimler açabilir?​

Aile Danışmanlığı Merkezi kimler açabilir?
Psikoloji, Sosyoloji, Sosyal Hizmetler ve üniversitelerin ilgili bölümünde mezun olup Aile Danışmanlığı Eğitim Sertifikası bulunan herkes aile danışma merkezi açabilir.
 
Aile danışmanı terapi yapar mı sorusuna detaylı bir yanıt vermek isterim:

Aile danışmanı genellikle aile içi ilişkilerde yaşanan sorunlara, iletişim problemlerine, çatışmalara, kriz durumlarına, aile bireylerinin duygusal ihtiyaçlarına yönelik destek sağlayan profesyoneldir. Aile danışmanlığı, genellikle bireylerin duygusal ve psikolojik sorunları üzerinde yoğunlaşmaz, aile içi ilişkilerin düzenlenmesi, iletişim sorunlarının çözülmesi, ortak kararlar alınması gibi alanlarda destek sunar.

Ancak unutulmamalıdır ki, aile danışmanı terapist değildir. Aile bireylerinden biri veya birkaçı ciddi psikopatolojik sorunlar yaşıyorsa, buna bağlı olarak ruh sağlığı problemleri varsa, aile danışmanının müdahale etmesi yerine o kişileri uygun uzmanlara yönlendirmesi daha doğru olacaktır. Bu gibi durumlarda psikologlar, psikiyatristler veya diğer uzmanlar terapi sürecini yönetmelidir.

Aile danışmanlığı genellikle aile içi ilişkilerin düzeltilmesine, iletişimin geliştirilmesine, çatışmaların çözümüne odaklanır. Aile danışmanı, aile üyelerine farklı bakış açıları sunarak sorunları daha iyi anlamalarına ve çözüm yolları bulmalarına yardımcı olur. Bu sayede aile içi uyum ve sağlıklı iletişim arttırılmaya çalışılır.

Sonuç olarak, aile danışmanı terapi yapmaz ancak aile bireylerine danışmanlık hizmeti verir. Aile içi ilişkilerde yaşanan sorunları anlamaya, çözüm yolları üretmeye ve iletişimi geliştirmeye yardımcı olur. Aile danışmanlığı, aile üyelerinin duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarına destek olurken, gerekli durumlarda profesyonel terapistlere yönlendirme yapabilir.
 
Geri
Üst