AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aile arabuluculugu Turkiyede var mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.019
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aile arabuluculuğu Türkiyede var mı?​

Yalnızca aile içi şiddet iddiası içeren uyuşmazlıklarda arabuluculuk hiçbir şekilde yapılamaz. Aile içi şiddet iddiası süreçte sonradan ortaya çıksa dahi arabulucunun burada süreci sona erdirmesi gerekmektedir. Türkiye’de henüz arabuluculukta da avukatlıkta olduğu gibi uzmanlık yok ve uzmanlık eğitimi de verilmemekte.

Aile arabuluculuğu nedir?​

Aile arabuluculuğu nedir?
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı’nın yaptığı açıklamada ‘Aile arabuluculuğu ile taraflar ilişkileri yıpranmadan, aile mahremiyeti korunarak, husumetler büyümeden, diğer kişilere yansımadan sorunu barışçıl biçimde çözecekler’ deniyor.

Arabuluculuktan nasıl vazgeçilir?​

Arabuluculuğun Sona Ermesi: Arabuluculuk süreci aşağıdaki hallerde sona erer: Tarafların anlaşmaya varması. Arabulucu tarafından bir sonuca varılamayacağının ve daha fazla çaba sarf edilmesinin gereksiz olduğunun arabulucu tarafından tespit edilmesi.

Kimler aile arabulucusu olabilir?​

Kimler aile arabulucusu olabilir?
Kimler Arabulucu Olabilir, Şartları Nelerdir? Türkiye’de sadece en az beş yıllık mesleki deneyimi olan hukuk fakültesi mezunları arabuluculuk yapabilir. Adalet Bakanlığı siciline kayıtlı arabulucu olabilmek için bakanlıkça lisanslanan eğitim kurumlarından teorik ve pratik en az kırk sekiz saat eğitim alınması gerekir.
Aile arabuluculuğu zorunlu mu?​
Boşanmada Arabuluculuk Zorunlu Mu? Türkiye’de ticaret hukuku, iş hukuku ve tüketici hukuku meselelerinde arabulucuya başvurmak dava şartı olarak kanun ile düzenlenmiş ve zorunludur. Bu konularda öncelikle arabuluculuk sürecini tüketmeyen taraflar dava açtığında, dava, dava şartı eksikliğinden reddedilmektedir.

Aile Mahkemesi arabuluculuk zorunlu mu?​

Aile Mahkemesi arabuluculuk zorunlu mu?
Zaman geçtikçe daha popüler hale gelen ve bununla paralel olarak hizmet alanında artışlar görülen arabuluculuk faaliyeti, aile hukukunda da geçerliliğini koruyan bir hizmettir. Öyle ki bu kapsamdaki davaların bir kısmında arabuluculuk hizmeti zorunludur.

Aile mahkemelerinde arabuluculuk var mı?​

Davadan feragat halinde arabuluculuk ücretini kim öder?​

Davadan feragat halinde arabuluculuk ücretini kim öder?
Kanuna göre, yalnızca işçi-işveren uyuşmazlıklarındaki dava şartı olan arabuluculuk görüşmelerinin ilk iki saat ücretini (sonuçta anlaşma olmaması halinde) devletin karşılaması gerekiyor. Görüşme süresi iki saati aşarsa, aşan kısmı (anlaşma olmasa da) taraflar ödüyor.

Arabulucunun reddi mümkün mü?​

12/1/2011 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunundaki ön incelemeye ilişkin düzenlemeler saklıdır. (2) Aksi kararlaştırılmadıkça, taraflardan birinin arabulucuya başvuru teklifine otuz gün içinde olumlu cevap verilmez ise bu teklif reddedilmiş sayılır.

Aile danışmanlığı zorunlu mu?​

Aile danışmanlığı zorunlu mu?
Mahkemeler, davanın her aşamasında çiftleri danışmana yönlendirebilecek. Hakimler, çiftlerin boşanmalarına karar verirken danışmanların hazırladıkları raporları dikkate alacak. 81 ildeki SHM’lerde bir aile danışmanı mutlaka bu iş için görevlendirilecek.
Boşanma davalarında arabuluculuk zorunlu mu?​
Boşanma avukatı dava açmadan ya da dava açtıktan sonra tarafları bir araya getirebilir ve anlaşmazlığın taraflar arasında iletişim kurmak yoluyla sağlanmasına imkân tanınmasını sağlayabilir. Ancak avukatların bu girişimlerine arabuluculuk denemez.

Arabuluculuk hangi hallerde zorunlu?​

Arabuluculuk hangi hallerde zorunlu?
Zorunlu arabuluculuk, bu uyuşmazlıklar açısından dava şartıdır. Yani, arabulucuya gitmeden açılan dava, dava şartı yokluğu nedeniyle reddedilir. Ticari davalar ve iş davalarına konu olan bazı talepler (kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, maaşlar vb.) zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmıştır.

Aile Uyuşmazlıklarında arabuluculuk dava şartı mı?​

Aile hukuku kaynaklı davalarda bilhassa Boşanma davalarının neredeyse tümünde psikolojik, sözel, ekonomik, cinsel, sosyal, fiziksel şiddet vardır. Hal böyleyken yargılama yapılmadan şiddet olup olmadığının ayrımının yapılması olası değildir. Bu nedenle de aile hukuku uyuşmazlıklarında ARABULUCULUK asla MÜMKÜN DEĞİLDİR.

Arabulucuya başvuru ücreti ödenir mi?​

Arabulucuya başvuru ücreti ödenir mi?
(5) Arabulucu, arabuluculuk sürecine ilişkin olarak belirli kişiler için aracılık yapma veya belirli kişileri tavsiye etmenin karşılığı olarak herhangi bir ücret talep edemez. Bu yasağa aykırı olarak tesis edilen işlemler hükümsüzdür. MADDE 3 – (1) Aksi kararlaştırılmadıkça arabuluculuk ücreti taraflarca eşit ödenir.

Arabulucu olmak için ne gerekiyor?​

Arabulucu Kimdir, Kimler Arabulucu Olabilir?
- Hukuk fakültesi mezunu olmak,
- Mesleğinde en az 5 yıllık kıdemi bulunmak,
- Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından tutulan sicile kayıtlı olmak şeklinde ana şartlar sıralanabilir.

Arabuluculuk sınavına kimler katılabilir?​

Arabuluculuk sınavına kimler katılabilir?
E- Arabuluculuk sınavına başvuracakların; 1) Türk vatandaşı olmak, 2) Hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye’deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak, 3) Tam ehliyetli olmak, 4) 26/9/2004 tarihli ve 5237 …
Arabulucu olmak için avukat olmak şart mı?​
Arabuluculuk İçin Avukat Olmak Şart Mı? Hayır avukat olmak şart değildir. Hukuk fakültesi mezunu olmak ve herhangi bir meslekte 5 yıllık kıdeme sahip olmak aranan bu şart için yeterlidir.

Anlaşmalı boşanma arabuluculuğa uygun mu?​

Anlaşmalı boşanma arabuluculuğa uygun mu?
Güncel Arabuluculuk Kanunumuz ve ilgili mevzuat gereği Boşanma ve Velayete ilişkin düzenlemeler Kamu düzenini ilgilendirdiğinden Arabuluculuk yöntemi ile anlaşmazlığı çözmeye müsait alanlar değildir.

Mezun olmadan aile danışmanlığı sertifikası alınır mı?​

1) aile danışmanı olabilmek için hangi bölümlerden mezun olmak gereklidir? sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olmak gereklidir.
 
Aile arabuluculuğu Türkiye'de var mı sorusuna detaylı cevap vermek gerekirse, evet, Türkiye'de aile arabuluculuğu hizmeti bulunmaktadır. Adalet Bakanlığı'nın Arabuluculuk Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen aile arabuluculuğu ile tarafların ilişkileri yıpranmadan çözüm bulmaları amaçlanmaktadır. Aile arabuluculuğu, aile içi uyum ve sorunların sağlıklı bir şekilde çözülmesini hedefler. Ancak, aile içi şiddet iddiası olan uyuşmazlıklarda arabuluculuk yapılamaz ve süreç, şiddet iddiasının ortaya çıkması durumunda arabulucu tarafından sonlandırılmalıdır.

Aile arabuluculuğu yapabilmek için belirli şartlar vardır. Aile arabulucusu olmak isteyen kişilerin en az beş yıllık mesleki deneyime sahip olmaları ve hukuk fakültesi mezunu olmaları gerekmektedir. Adalet Bakanlığı siciline kayıtlı arabulucu olabilmek için bakanlıkça lisanslanan eğitim kurumlarından en az kırk sekiz saatlik teorik ve pratik eğitim alınması gerekmektedir.

Arabuluculuğun sonlandırılması durumları arasında tarafların anlaşmaya varması ve arabulucu tarafından çözüm bulunamayacağının belirlenmesi sayılabilir. Arabuluculuk süreci, tarafların ortak kararıyla sonlanabilir ya da arabulucu tarafından daha fazla çaba sarf edilmesinin gereksiz olduğu tespit edilebilir.

Boşanmada arabuluculuk zorunlu olup olmadığına dair bir bilgi vermek gerekirse, Türkiye'de ticaret hukuku, iş hukuku ve tüketici hukuku meselelerinde arabulucuya başvurmak dava şartıdır ve zorunludur. Ancak, anlaşmalı bir boşanma sürecinde arabuluculuk zorunlu değildir.

Son olarak, aile mahkemelerinde arabuluculuk hizmeti sunulabilir ve bazı aile hukuku davalarında arabuluculuk hizmeti zorunlu olabilir. Aile uyuşmazlıklarında arabuluculuğun dava şartı olup olmadığı konusunda da belirtmek gerekirse, aile hukuku kaynaklı davaların bir kısmında arabuluculuk zorunlu olmayabilir, ancak her durum için ayrı ayrı incelenmesi gerekebilir.
 
Geri
Üst