AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aidat odemeyen kat malikine ne yapilabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.804
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aidat ödemeyen kat malikine ne yapılabilir?​

Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir.

Ev sahibi aidat vermezse ne olur?​

Ev sahibi aidatı ödemezse, ödemede geciktiği günler için aylık yüzde 10 hesabıyla gecikme tazminatı ödemek zorunda kalıyor. Buna göre, aidatı 15 gün geciktiren ev sahibi, yüzde 5 gecikme tazminatı ödemekle yükümlü oluyor…

Apartman aidatı ödemek zorunlu mu?​

Apartman aidatı ödemek zorunlu mu?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na (KMK) göre evsahibi de kiracı da olsanız, dairenize hiç uğramasanız da düzenli aidat ödemek zorundasınız. Çünkü bu KMK ile getirilen bir yükümlülük.

Iskan alınmadan site aidatı ödenir mi?​

Iskan alınmadan site aidatı ödenir mi?
Hiç kimse inşaatı tamamlanmamış bir binaya aidat ödemek istemez fakat Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 17.maddesinin 3.fıkrasında; ” Kat irtifakı kurulmuş gayrimenkullerde yapı fiilen tamamlanmış ve bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanmışsa, kat mülkiyetine geçilmemiş olsa dahi anagayrimenkulün …

Apartmanda boş olan daire aidat öder mi?​

Kanuni olarak baktığımız zaman kişiler maliki oldukları evde otursalar da oturmasalar da apartmandaki tüm giderlere katılmakla yükümlü oluyor. Bu nokta da tüm ev sahipleri boş olan apartman daireleri için kanunun belirlediği yasal kavramlara göre aidat ödemek zorunda oluyor.

Kat malikinin aidat borcu ne zaman başlar?​

Kat irtifakı alındıktan sonra yeni kat malikleri aldıkları aydan itibaren oturmasalar da aidatı ödemek durumunda oluyorlar.

Aidat vermeyen apartman sakini nereye şikayet edilir?​

Aidat vermeyen apartman sakini nereye şikayet edilir?
Cevap: Apartmanınızın bulunduğu belediyeye gidip şikayet dilekçesi vermelisiniz. Ayrıca belediye makamının bir üst makamı olan Kaymakamlık’a da ilgili konu için dilekçe verebilirsiniz.

Aidat ödemeyen ev sahibi nereye şikayet edilir?​

Aidat ödemeyen ev sahibi nereye şikayet edilir?
KMK hükümlerine göre “yönetici” sıfatıyla kendisi ya da diğer kat maliklerinin her biri aidat ödemeyen dairelerin aleyhine, bulundukları yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurabilirler.
Apartman aidatı ödenmezse ne olur?​
Ödenmeyen aidata geciktiği günler için aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir. Yani 1 gün de gecikse 30 gün de gecikse aynı faiz uygulanır. İcra takibine başvurulduğunda, takip talebine kat malikleri kurulu kararı eklenebileceği gibi, hiçbir belge eklenmeksizin de malikin ödeme yapması istenebilir.
Apartman aidatı en fazla kaç ay ödenmezse icra gelir?​
Kanunun 20. maddesi gereğince herhangi bir süre kısıtlaması olmaksızın; ider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir.

Site aidatı ödemeyenler için ne yapılır?​

Site aidatı ödemeyenler için ne yapılır?
Gider veya aidatı ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından dava açılabilir, icra takibi başlatılabilir. Belirttiğimiz gibi sadece yöneticinin değil her bir kat malikinin dava açma ve icra takibi başlatma yetkisi vardır.

Iskanı olmayan evler yıkılacak mı?​

Iskanı olmayan evler yıkılacak mı?
@koraysuna yıkılma olmaz değil, projeye uygun değilse ilgili yerler yıkılır gerekli düzenlemeler yapılır öyle iskan verilir.

Oturulmayan eve aidat ödenir mi?​

Yukarıda yer alan Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan “aidat” hükümlerine göre, boş daireler için de aidat ödemesinin yapılması gerekiyor. Oturmadıkları evin aidatını ödemek istemeyen kat malikleri de bu ev için aidat vermek ile yükümlü oluyor.
 
Aidat ödemeyen kat maliki veya ev sahibi ile ilgili detaylı bilgiler paylaşılmış. Kat maliklerinin veya yöneticinin aidat ödemeyen kişiye karşı dava açma veya icra takibi başlatma hakkı olduğu vurgulanmış. Aidat ödemesi geciken kişilerin aylık yüzde 10 gecikme tazminatı ödemek zorunda olduğu belirtilmiş. Ayrıca, apartman aidatının ödenmesinin zorunlu olduğu ve boş daireler için de kat maliklerinin aidat ödemesi gerektiği ifade edilmiş.

Apartmanda oturulmayan daireler için de aidat ödemenin gerektiği ve kanuni kavramlara göre tüm ev sahiplerinin bu giderlere katılmakla yükümlü olduğu açıklanmış.

Aidat vermeyen apartman sakini veya ev sahibi için şikayet edilebilecek mercilerin belediye veya sulh hukuk mahkemesi olduğu belirtilmiş. Ayrıca, aidat ödenmemesi durumunda gecikme tazminatı işleyeceği ve icra takibi başlatılabileceği bilgisi paylaşılmış.

Iskan alınmamış binalardan da aidat talep edilebileceği ve gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra iskan verilebileceği ifade edilmiş. Iskanı olmayan evlerin yıkılmasının söz konusu olmadığı belirtilmiş.

Son olarak, geciken aidat ödemeleri için herhangi bir süre kısıtlaması olmaksızın dava açma veya icra takibi başlatma hakkının olduğu ve site aidatı ödemeyen kat malikleri için de dava açma ve icra takibi hakkının bulunduğu bilgisi paylaşılmıştır.
 
Geri
Üst