AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ahsap yapilarin bozulmasina neden olan etkenler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ahşap yapıların bozulmasına neden olan etkenler?​

Ahşap Yapılarda Bozulma Sebepleri

Ahşaptaki küf hangi bozulma türü?​

Ahşap malzemenin; mantarlar, böcekler, termitler, bakteriler, deniz zararlıları gibi bazı organizmalar tarafından basit şekere dönüştürülerek tahrip edilmesi olayına çürüme olayı denir.
Ahşabın çürümesi önemli bir sorundur. Rutubet ve mantarlar ahşabın çürümesine neden olmaktadırlar. Zehirli mantarlar ahşabı çürütürken, zararsız olarak nitelenen zehirsiz küf mantarları ise; ahşabın görünümünü ve rengini bozmaktadır. Bunlardan etkilenmemek için emprenye işlemi uygulanmalıdır.
Ahşap neden bozulur?
Ahşap neme maruz kalırsa şişer, kuruyunca büzüşür, fazla kuruysa çatlar ve nem oranı çok fazla olursa çürümeler başlar. Ahşabın özündeki su miktarının azalması, ahşabın kurumasına, çatlamasına ve büzülmesine neden olur. Bu sebeple suyu ve nemi bünyesine hızla emen ahşabın yapısı bozulur.
Ahşap kusurları ve hasarları nasıl oluşmaktadır?
1-Renk Değişimi; Çoğunlukla mantar etkisiyle meydana gelir. Reçinelerde yaş halkalarında mavileşme, kayınlarda sarı lekelerin oluşması olarak göze çarparlar. Aynı zamanda bu lekeli yerler diğer bölgelere göre daha yumuşak dokuludur. 2-Çürüme; Çürümeler genelde mantar etkisiyle ortaya çıkar.

Abiyotik canlılar nedir?​

Biyoloji ve ekolojide abiyotik faktörler veya abiyotik bileşenler, canlıların ve ekosistemin işleyişini etkileyen; canlı olmayan, fiziksel veya kimyasal olarak çevrenin birer parçalarıdırlar. Abiyotik faktörler ve bunlarla ilişkili olaylar biyolojiyi desteklemektedir.

Ahşap kaç derece ısıya dayanır?​

Kuru ahşabın termal olarak yumuşaması yaklaşık 180°C’de başlar ve 320°C ve 380°C arasında en yüksek seviyeye ulaşır. Ardından ahşaptaki lignin, selüloz ve hemiselüloz ayrılmaya başlar. Nemli ahşapta yumuşama daha önce yaklaşık 100°C’de başlar. Ahşabın tutuşma sıcaklığı, ısıya maruz kaldığı süreden etkilenir.
Ahşabı kısa sürede bozabilmektedirler. Ahşap böceklenme sorununun yanı sıra ahşabın ana yapısını bozacak diğer maddeler, termitler ve mantarlardır. Termitler, beyaz karıncalardır. Genelde ıslak ve nemli ahşap türlerine gelmektedirler ve ciddi tahribata neden olurlar.
Ahşabın kullanım ömrü ne kadardır?
Ancak bir fikir vermek olmak için mimarlık literatüründe ahşap yapı elemanları için 80 ila 100 yıl arası kullanım ömrünün gözönüne alındığını belirtebiliriz.
Ahşap nem oranı kaç olmalı?
Ahşabın özellikleri %12-15 nem durumunda belirlenmelidir. Örneğin su ile temas eden bir ahşap % 200 yeni kesilmiş iğne yapraklı bir ağaç % 130-60, piyasada kuru edilen bir ahşap % 25-15 , suni kurutma yoluyla kurutulmuş bir ahşap % 12 rutubetli durumdadır.

Yoğunlaştırılmış ahşap nedir?​

Yoğunlaştırılmış ahşap yapımı iki aşamadan oluşuyor. İlk olarak ahşap sodyum hidroksit ve sodyum sülfit içeren bir çözeltinin içinde kaynatılıyor. Böylece malzemenin temel bileşenleri olan lignin ve hemiselüloz uzaklaştırılmış oluyor. Hemen ardından ahşap 100 derece sıcaklıkta mekanik olarak presleniyor.

Ahşap ekonomik mi?​

Ahşap oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olup ekonomik anlamda oldukça katkı sağlayan bir malzemedir. Ahşap özellikle ABD, Kanada ve İskandinav ülkelerinde ekonomik olarak önemli bir yere sahiptir. Ormancılık endüstrisinin geliştiği tüm ülkelerde orman bölgeleri artmaktadır.
Genellikle ağaç ve ahşapları delerek içine yuva yaparlar. Ağaç kurtlarının ağız yapısı çok sağlam olduğundan tahta ve ahşap nesneleri rahatlıkla kesebilirler. Mobilya kurdu olarak adlandırılan bu kurtlar evimizde ahşaptan oluşan her türlü nesnenin içini oyarak orada yuvalanırlar.
 
Geri
Üst