Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ahsap emprenye nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.231
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ahşap emprenye nasıl yapılır?​

Daldırma Yöntemi; Büyük bir kazan içine emprenye yapılacak ahşaplar dizilir. kazan ahşapların üstüne çıkacak şekilde emprenye ilacı ile doldurulur. Vakum Basınç Yöntemi; Emprenye uygulanacak ahşaplar basınçlı vakum kazanına doldurulur . Vakum yapılarak ahşabın içindeki hava alınır.

Kütükler neden ıslatılır?​

Ahşabı tahrip eden canlıların yaşayıp gelişebilmesi için oksijen, ısı ve suya ihtiyaçları vardır. Bu nedenle ahşap kuru tutulursa (nem oranı ‘nin altında) çürüme belli bir ölçüde kontrol altına alınabilir.

Ahşabı korumak için ne sürülür?​

Ahşabı korumak için ne sürülür?
Ahşabı korumak için; yağlı boya, pinotex, vernik ve özel koruyucularla yapılan boyama yöntemleri uygulanmaktadır. Yağlı Boya: Günümüzde ahşabın korunması için en çok uygulanan işlem, ahşabın yağlı boya ile boyanmasıdır.

Ahşap emprenye banyosu ne işe yarar?​

Kimyasal maddelerin çeşitli yöntemler kullanılarak ahşabın içine emdirilmesine emprenye denir. Hava ve kullanım koşulları gibi ahşabı erken yaşlandıran etkenlere maruz kalan ahşabın dayanıklılığını arttıran ve koruma sağlayan bir işlemdir.

Ahşap neden emprenye edilir?​

Ahşabın olumsuz şartlara karşı dayanıklılığını arttırabilmek ve ağaç kaynaklarının tükenmesini önlemek için emprenye işlemi; dünyanın geleceği düşünüldüğünde ekolojik ve ekonomik açıdan en uygun çözümdür. Emprenye, çeşitli yöntemlerle değişik kimyasal maddelerin ahşabın bünyesine emdirilmesi işlemidir.

Dış mekanda hangi kereste kullanılır?​

Dış mekanda hangi kereste kullanılır?
Dış mekan için ahşap Çam ağacı yumuşak kereste türü olduğundan dolayı dış hava koşullarında kolay eğrilme gösterir, suda kalması durumunda şişebilir ve kolayca çürümeye meyillidir, ayrıca kolay kurtlanma gösterir. Tüm bunların olmaması için dış mekanda “impregne” edilmiş çam ağacı kullanılması gerekmektedir.

Dış cephede hangi ağaç kullanılır?​

Ülkemizde masif ahşap cephe kaplama malzemesi olarak sıklıkla çam, ladin, köknar, kayın, meşe, kestane, dişbudak, gürgen, sedir, karaağaç ve ceviz gibi ağaçlar kullanılmakta, ayrıca maun, sipo, sapelli, iroko, bosse, doussie, kosipo, meranti, teak gibi ithal türler de tercih edilmektedir (2, 21).

Ağacın kuruması için ne yapılır?​

Ağaç kurutma işlemi iki farklı şekilde yapılır. Bunlar ise, Tabi Kurutma: Açık havada ya da vantilatör yardımı ile yapılacak uzun süreli bir kurutma işlemidir. Suni Kurutma: Kereste istiflendiği bölgenin çevresinde sıcak hava dolaştırılması ile kerestenin içindeki suyun sıcak hava ile uzaklaştırılması işlemidir.

Telefon direkleri neden çürümez?​

Telefon direkleri neden çürümez?
Emprenye işlemi sayesinde ahşabın hizmet ömrü en az on kat artmaktadır. Örneğin, doğal halde 5 yılda çürüyen bir elektrik direği, emprenye işlemi gördükten sonra açık hava şartlarında ve toprakla temas halinde bile, boya dahil hiçbir bakım gerektirmeden en az 50 yıl dayanmaktadır.

Hangi ahşap koruyucu?​

Fonksiyonel bir ürün arıyorsanız Polisan Politex Vernik Ahşap Koruyucu’yu tercih edebilirsiniz. Ürünü hem dekoratif amaçla hem koruyucu olarak kullanabilirsiniz. Alkid bağlayıcı esaslı ürün, ahşap yüzeylerde parlak ve şeffaf görünüm sunar. Bu sayede ahşabın doğal deseninin korunmasını sağlar.

Ahşap üzerine ne sürülür?​

Ahşaba yağ ya da bal mumu uygulayabiliriz. Bal mumu yüzeyde tabaka oluştururken yağ ahşap tarafında emilir. En genel alamda bu yağları katılaşanlar ve daima likit kalanlar olarak ikiye ayırabiliriz. Bunların en iyisi katılaşanlardır, çünkü ahşabı korur, suya dayanıklıdır ve yıkanınca çıkmaz.

Emprenye ahşap boyanır mı?​

Emprenye ahşap boyanır mı?
Ürün kullanıma hazırdır ve inceltme gerektirmemektedir. Fırça ile Uygulama: Ürünü fırça ile ahşap yüzeyi tamamen ıslatacak şekilde uygulayın. Emprenye işlemi sonrası ahşap üzerine boya/ vernik uygulaması yapmak için en az 24 saat kurumasını bekleyin.
 
Ahşap emprenye işlemi genellikle ahşabın dayanıklılığını arttırmak ve olumsuz dış etkenlere karşı koruma sağlamak amacıyla yapılan bir uygulamadır. Emprenye işlemi, kimyasal maddelerin çeşitli yöntemlerle ahşabın içine emdirilmesini ifade eder. Bu işlem, ahşabın erken yaşlanmasına sebep olan hava ve kullanım koşullarına maruz kalan etkenlere karşı direncini arttırır ve ahşabı korur.

Emprenye işlemi genellikle daldırma yöntemi veya vakum basınç yöntemi ile gerçekleştirilir. Daldırma yönteminde, ahşaplar büyük bir kazan içine yerleştirilir ve emprenye ilacı ile doldurulur. Vakum basınç yönteminde ise ahşaplar basınçlı vakum kazanına yerleştirilir ve vakum yaparak ahşabın içindeki hava alınır.

Ahşabın emprenye edilmesi, ağacın ömrünü uzatır ve çeşitli olumsuz etkenlere karşı dayanıklılığını artırır. Özellikle dış mekanlarda kullanılacak ahşap malzemelerin emprenye edilmesi, onların daha uzun süre dayanıklı kalmasını sağlar. Emprenye işlemi sayesinde ahşap malzemeler çürüme, böcek ve mantar gibi zararlı etmenlerden korunur.

Ahşabı korumak için ise yağlı boya, pinotex, vernik gibi koruyucular veya özel koruyucular kullanılabilir. Yağlı boya günümüzde en yaygın kullanılan koruma yöntemlerinden biridir. Ayrıca, ahşabın doğal görünümünü koruyarak uzun ömürlü olmasını sağlayan polisan politex vernik gibi ürünler de tercih edilebilir.

Emprenye edilmiş ahşap malzemeler genellikle boyanabilir veya verniklenebilir. Emprenye işlemi sonrası ahşap üzerine boya veya vernik uygulanacaksa, yeterli kuruma süresi beklenmelidir. Bu süre genellikle en az 24 saat olarak önerilir, böylece emprenye işlemi etkili bir şekilde tamamlanmış olur ve boya veya vernik uygulaması daha sağlıklı olur.
 
Geri
Üst