AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ahmet Yesevi Şiirlerine Neden Hikmet Adını Vermiştir

zeberus

Yeni Üye
Neden Ahmet yesevi Şiirlerine Hikmet adını vermiştir
Ahmet yesevinin şiirlerine hikmet denmesinin sebebi

Türklere islamiyetin esaslarını ve tasavvuf anlayışını öğretmek amacıyla bu eser i yazmış ve şiirlere de hikmet adını vermiştir.Her dörtlükte bir hikmet vardır hikmet tasavvufi bir terimdir.

Hikmetlerde din konuları şairin anlayış ve sezgilerine göre işlenir. Hikmet adı, genel olarak Ahmet Yesevî'nin şiirlerine verilmiştir. Zaten kendisi de meydana getirdiği divana, Divan-i Hikmet ismini vermiştir. Ahmet Yesevî şiirlerinin çoğunu aruzla yazmıştır. Hece vezniyle yazdığı manzumelerinde de en çok (7 + 7 = 14) ölçüsünü kullanmıştır.

Ahmet Yesevî'den bir hikmet örneği

Ol Kaadir-niın kudret bilen nazar kıldı

Hurrem bolup yir astığa girdim mına

Garip bendeng bu dünyadan güzer kı'dı

Mahrem bolup yir astığa girdim mına

Zâkir bolup, şâkir bolup Hak-nı taptım

Şeyda bolup, rüsvâ bolup candın öttüm

Andın songra vahdet meydin katre tattım

Hemdem bolup yir astığa girdim mına

Ahmet Yesevî

Dörtlüklerin anlamlan şöyledir :Güçlü Tanrım şöyle bir kudretle baktı, bundan sevinç duyarak yer altına girdim işte. Tanrım, garip kulun dünyasından geçti şimdi. Bir dost olarak yer altına girdim işte.Zikreyledim, şükreyledim, Hakka taptım; delli oldum, ayıplandım, candan geçtim. Ondan sonra birlik şarabından bir damla tattım. Peygamber'le hemdem olup yer altına girdim.

Ahmet Yesevî bu hikmetini, Peygamberin ölüm yaşı olan 63 yaşına geldiği zaman, yer altında yaptırdığı ve kalan ömrünü içinde geçirmek istediği çilehane'de yazmıştır. Çünkü Yesevî'ye göre madem ki Peygamber bu yaşta yer altına girmiştir, kendisinin de bu yaştan sonra yer yüzünde yaşamasına bir sebep yoktur.

Geri