AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ahmet Yesevi Şiirlerine Neden Hikmet Adını Vermiştir

haberci

Yeni Üye
Niçin Ahmet yesevi Şiirlerine Hikmet adını vermiştir
Ahmet yesevinin şiirlerine hikmet denmesinin sebebi
Türklere islamiyetin esaslarını ve tasavvuf anlayışını aydınlatmak nedeniyle bu eser i yazmış ve şiirlere de hikmet adını vermiştirHer dörtlükte bir hikmet vardır hikmet tasavvufi bir terimdir
Hikmetlerde din konuları şairin anlayış ve sezgilerine göre işlenir Hikmet adı, genellikle Ahmet Yesevî'nin şiirlerine verilmiştir Zaten kendisi de meydana getirdiği ana, Divani Hikmet ismini vermiştir Ahmet Yesevî şiirlerinin çoğunu aruzla yazmıştır Hece vezniyle yazdığı manzumelerinde de en fazla (7 + 7 14) ölçüsünü kullanmıştır
Ahmet Yesevî'den bir hikmet örneği
Ol Kaadirniın kudret bilen nazar kıldı
Hurrem bolup yir astığa girdim mına
Ilginç bendeng bu dünyadan güzer kı'dı
Mahrem bolup yir astığa girdim mına
Zâkir bolup, şâkir bolup Haknı taptım
Şeyda bolup, rüsvâ bolup candın öttüm
Andın songra vahdet meydin katre tattım
Hemdem bolup yir astığa girdim mına
Ahmet Yesevî
Dörtlüklerin anlamlan şöyledir :Kuvvetli Tanrım şöyle bir kudretle baktı, bundan sevinç duyarak yer altına girdim işte Tanrım, ilginç kulun dünyasından geçti derhal Bir arkadaş olarak yer altına girdim işteZikreyledim, şükreyledim, Hakka taptım; delli oldum, ayıplandım, candan geçtim Ondan daha sonra birlik şarabından bir damla tattım Peygamber'le hemdem olup yer altına girdim
Ahmet Yesevî bu hikmetini, Peygamberin vefat yaşı olan 63 yaşına geldiği süre, yer aşağıda yaptırdığı ve kalan ömrünü içinde dinmek istediği çilehane'de yazmıştır Çünkü Yesevî'ye tarafından halbu ki Peygamber bu yaşta yer altına girmiştir, kendisinin de bu yaştan daha sonra yer yüzünde yaşamasına bir sebep yoktur *

Ahmet Yesevi'nin şiirlerine "Hikmet" adını vermesinin sebepleri oldukça değerli ve anlamlıdır. Ahmet Yesevi, Türklere İslamiyet'in esaslarını ve tasavvuf anlayışını aşılamak, aydınlatmak amacıyla bu eserleri yazmıştır. Hikmet, tasavvufi bir terim olup, her dörtlükte derin anlamlar barındıran öğüt ve bilgelikleri ifade eder. Bu yönüyle Ahmet Yesevi'nin şiirlerinin içerisinde hikmetler bulunmaktadır.

Hikmetlerde genellikle din konuları işlenir ve şairin anlayışına, sezgilerine göre anlatılır. Ahmet Yesevi'nin şiirlerinde de bu şekilde, içinde derin manalar barındıran hikmetler bulunmaktadır. Zaten Ahmet Yesevi, yazdığı ana eserine "Divani Hikmet" adını vermiştir. Şiirlerinin çoğunu aruz vezniyle yazmış olsa da hece vezniyle yazdığı manzumelerinde en fazla 7+7 14 ölçüsünü kullanmıştır.

Ahmet Yesevi'nin verdiğiniz örnekteki hikmet dörtlüğü de oldukça anlamlı ve derindir. Bu dörtlükte kudretin ve Tanrı'nın gücünün anlatıldığı, insanın Tanrı'ya olan bağlılığının vurgulandığı güzel bir örnek sunulmuştur. Peygamberin vefat yaşı olan 63 yaşına geldiği dönemde yazdığı bu hikmet, derin bir anlam içermektedir.

Dolayısıyla, Ahmet Yesevi'nin şiirlerine "Hikmet" adını vermesinin sebebi, içinde derin anlamlar barındıran öğütler ve bilgelikler sunması, Türklere İslamiyet'in ve tasavvufun esaslarını aktarmaya çalışması, dinî ve felsefî konuları derinlikle işlemesi ve insanın manevi yolculuğuna ışık tutmasıdır. Ahmet Yesevi'nin şiirlerinde hikmet arayışı, okuyucuları derin düşüncelere sürükleyen bir yolculuğa çıkarır.

Geri