AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ahmet Talat Onay

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38
Doğum Tarihi
1885

1885 yılında Çankırı’nın Perdedar Mahallesi’nde doğdu. Eğitimci bir ailenin oğluydu. Babası Hafız Numan Efendi İstanbul’da muallim eğitim aldıktan sonra başmuallim olarak Çankırı’da çalışmıştı. Ahmet Talat orta öğrenimini Çankırı, Kastamonu ve Ankara’da tamamladı. Darülfünün Edebiyat Şubesi’ne girdi. 1910 yılında mezun oldu. Bu dönemde Türklük ve Türkçülük kavramlarıyla tanıştı. Sırasıyla Ankara Darülmuallimin Rüşdiyesi edebiyat öğretmeni, Kastamonu Sultanisi edebiyat öğretmeni, İzmir Sultanisi edebiyat öğretmeni olarak görev yaptı.
Bu dönemde Anadolu ve Duygu gazetelerinin başyazarlığını yapmaktadır. Yazdığı makalelerle milli duyguların canlandırılmasına çalışır. İzmir’in işgaline karşı gösterdiği tepkiler sebebiyle tutuklanır. Kastamonu’ya edebiyat öğretmeni olarak atanır. Milli mücadeleyi desteklemeye Tiraje, Köroğlu ve özellikle Açıksöz dergilerinde yazdığı yazılarla devam eder. Zonguldak Milli ğitim Müdürlüğü görevini Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü görevi takip eder. Kendi isteğiyle Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü’ne geçiş yapar. Burada Bolu Salnamesi’nin hazırlanmasında çaba sarfeder. 12 Ağustos 1923’de 2. Dönem Çankırı Milletvekili seçilir. Ahmet Talat bundan sona 4. ve 7. dönemlerde Çankırı, 5. ve 6. dönemlerde Giresun milletvekili seçilir.
Özel hayatında acılar çekmiş bir insandır Ahmet Talat. Dört çocuğunu da çeşitli hastalıklar sebebiyle kaybeder. Son dönem yazın hayatında bu acıların etkisi ağır basmaktadır.
Başlıca Eserleri
Âşık Dertli : Bolu 1928. Halk Şiirlerinin Şekil ve Nev’i, İst.1928.(C.Kurnaz tarafından yeniden yayınlandı) Çankırı Şairleri,Cilt I,Çankırı,1931;Cilt II,Çankırı 1933. Türk Şiirlerinin Vezni,İstanbul,1933. (C.Kurnaz tarafından yeniden yayınlandı) Âşık Tokatlı Nuri,Çankırı 1933. Dâstân-ı Ahmet Haramî, Çankırı 1933. Sarı Çiğdemler (Şiirler), Haz. Cemal Kurnaz,İst.1993. Eski Türk Edebiyatında Mazmunlar ve İzahı, Haz. Cemal Kurnaz, Ankara 1992. Milli Mücadele Yazıları, Haz.Cemal Kurnaz-Şefika Kurnaz, İstanbul 1995.
 
Ahmet Talat Onay, 1885 yılında Çankırı'nın Perdedar Mahallesi'nde dünyaya gelmiştir. Eğitimci bir ailenin çocuğu olarak doğan Ahmet Talat, babası Hafız Numan Efendi'nin izinden giderek eğitim hayatına başlamıştır. Orta öğrenimini Çankırı, Kastamonu ve Ankara'da tamamlamış ve ardından Darülfünun Edebiyat Şubesi'ne girmiştir. Türklük ve Türkçülük kavramlarıyla bu dönemde tanışmış ve mezuniyetinin ardından çeşitli okullarda edebiyat öğretmeni olarak görev yapmıştır.

Ahmet Talat, Anadolu ve Duygu gazetelerinin başyazarlığını yapmış ve milli duyguların canlanması için yazdığı makalelerle dikkat çekmiştir. İzmir'in işgali sırasında gösterdiği tepkiler nedeniyle tutuklanmış, ancak milli mücadeleyi desteklemekten vazgeçmemiştir. Yazılarıyla Tiraje, Köroğlu ve Açıksöz dergilerinde yer almış ve desteklemiş olduğu fikirleri halkla paylaşmıştır.

Özel hayatında acılar yaşamış olan Ahmet Talat, dört çocuğunu hastalıklar sonucu kaybetmiştir. Bu acılar son dönem yazın hayatını etkilemiş ve eserlerine yansıtmıştır. Edebiyat alanındaki çalışmaları ve eserleri ile de tanınan Ahmet Talat, milli mücadele döneminden etkilenen önemli bir şahsiyettir.

Başlıca eserleri arasında Âşık Dertli, Halk Şiirlerinin Şekil ve Nev'i, Çankırı Şairleri, Türk Şiirlerinin Vezni, Âşık Tokatlı Nuri, Dâstân-ı Ahmet Haramî, Sarı Çiğdemler ve Eski Türk Edebiyatında Mazmunlar ve İzahı gibi önemli eserleri bulunmaktadır. Milli mücadele dönemine ait yazıları da yayınlanmış ve bugüne kadar birçok eseri yeniden yayımlanmıştır.
 
Geri
Üst