Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ahmet Arif

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Doğum Tarihi
21 Nisan 1921

Ölüm Tarihi
2 Haziran 1991

Ülke
Türkiye

Burç
Boğa

Hasretinden Prangalar Eskittim adlı tek şiir kitabıyla çok geniş bir okur kitlesine ulaşan Ahmed Arif Ahmed Arif 21 Nisan 1927’de Diyarbakır’da doğdu, aynı kentte yaptığı ortaöğreniminden sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’ne girdi.
1950’den sonra siyasi görüşleri nedeniyle sık sık tutuklanıp uzun süreler cezaevinde yattığı için öğrenimi yarım kaldı. Ankara gazetelerinde teknik sekreterlik, düzeltmenlik gibi işlerde çalıştı. 1948-1954 arasında Yeryüzü, Beraber, Seçilmiş Hikayeler, Yeni Ufuklar, Kaynak dergilerinde yayımlandığı şiirlerden sonra uzun bir suskunluk dönemine girdi. İçinde 19 şiir bulunan Hasretinden Prangalar Eskittim 1968’de yayımlandı ve şiir kitaplarından görülmedik bir baskı sayısına ulaştı.
Ahmed Arif ilk şiirini Garip şiirinin baskın olduğu dönemde yayımladığı halde bu akımdan etkilenmedi. Nazım Hikmet’in açtığı yolda kendine özgü bir şiir oluşturdu.
Ahmet Arif 2 Haziran 1991’de Ankara’da öldü.

Ahmet Arif, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biridir. 21 Nisan 1921'de Diyarbakır'da doğmuş, ancak çocukluğu ve gençliği burada geçmemiştir. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü'ne başlamış ancak siyasi nedenlerle eğitimini tamamlayamamıştır. Siyasi görüşleri nedeniyle defalarca tutuklanmış ve cezaevlerinde uzun süreler geçirmiştir.

Şiirlerinde insan sevgisi, özgürlük ve doğaya duyduğu saygı gibi temaları işleyen Ahmed Arif, özellikle "Hasretinden Prangalar Eskittim" adlı kitabıyla geniş bir okur kitlesine ulaşmıştır. Bu kitap, içinde 19 şiir barındırmasına rağmen büyük ilgi görmüş ve Ahmed Arif'in en tanınmış eserlerinden biri olmuştur.

Ahmet Arif'in şiirlerinde Garip akımının etkilerini görmemek mümkündür. Bu dönemde kendine özgü bir dil ve anlatım tarzı geliştirmiştir ve Nazım Hikmet'in açtığı yolda ilerlemiştir.

Ahmet Arif, 2 Haziran 1991 tarihinde Ankara'da hayata gözlerini yummuştur. Türk edebiyatına bıraktığı eserlerle ve özellikle şiirleriyle unutulmaz bir yere sahip olan Ahmed Arif, Türk edebiyatının önemli bir kilometre taşı olarak anılmaktadır.

Geri