Ahlakli olmak icin dine gerek var mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ahlaklı olmak için dine gerek var mı?​

Din değişmediğine göre belirli dönemler için ahlaki olarak yanlış bilgiler ve kabuller içerebilir. Dinin var olmadığı doğada ahlak var. Ahlak, aynı dinin içerisinde de değişkenlik gösterir. O nedenle ahlakın temeli ve çıkışı dinler olamaz.
Din ile güzel ahlak arasındaki ilişki nedir?
Din, toplumdaki olumlu ahlaki değer yargılarının koruyucusudur. Ahlak, insanın davranışlarını yönlendiren kurallar mecmuasıdır. Ahlaki kuralların kaynağı, dinin emir ve yasaklarıdır. Dinen yasak olan ve günah sayılan şeyler ahlaken kötü ve hukuken suç olan hususlardır.
Ahlak ne için gereklidir?
Ahlakın bu bahsettiğim düzeydeki var olma nedeni muhtemelen evrimsel açıdan avantaj sağlaması. Çünkü ahlak insanların size karşı davranışlarını ön görmenizi sağlayan ve işbirliği yapmayı kolaylaştıran bir toplumsal kurum. Belli türden kurallara göre eylemde bulunan canlılar/türler hayatta kalıp üreyebiliyor.

Din mi ahlak mı?​

Ahlak dediğimiz de aslında bir tür din gibidir. Şöyle ki; din her ne kadar bir kutsal kitaba dayandırılsa da ama dinsel inanç olarak daha geniş bir çerçevede baktığımız zaman insanların toplum hayatındaki çeşitli inanış, bakış, davranış yol ve yöntemini içerir. Ahlak da tıpkı öyledir.
Dinsiz insan olur mu?
En dinsiz insanlar bile dine sığınmaya mecburdur. Çünkü insan âciz olduğu için hadsiz düşman ve ihtiyacına cevap veren bir gücün himayesine sığınmaya muhtaçtır. Ayrıca kalbindeki ebediyet isteğini de tatmin etmek ister. İşte insanların bu arzularını tatmin eden yegâne kudret sahibi, Allah’dır.
Islam dini niçin güzel ahlaklı olmamızı ister?
İslam’ın özü insanı layık olduğu değere yükseltmektir. İnsan Allah’ı bilerek, ibadet ederek kul olur. Güzel ahlak ise bunları yapmakta insanın önünü açar. Peygamberimiz Allah’ı tanımayı ve yalnızca O’na ibadet etmemizi öğütlerken ayrıca güzel ahlaklı olmamızı da öğütlemiştir.

Din ve ahlak kavramlarının anlamı nedir?​

Din: Akıl sahibi insanları kendi arzuları ile bizzat hayırlara sevk eden ilâhî bir yoldur. Yüce Allah’ın, insanları dünya ve ahirette mutlu kılmak için peygamberleri aracılığıyla gönderdiği ilahi kurallar bütünüdür. Ahlak: İnsanın doğuştan getirdiği ya da sonradan kazandığı birtakım tutum ve davranışların tümü.
Din ve aile arasındaki ilişki nedir?
Bireylerle toplum arasında bağ kuran ve toplum hayatının devamını sağlayan en temel toplumsal kurumlardan biri olan aile, tabii bir dini grup olması nedeniyle tarih boyunca din ile çok yakın bir ilişki içinde olagelmiştir. Dolayısıyla aile dini yaşamın merkezi kabul edilmektedir.
Ahlak nedir ve önemi?
Ahlâk, tüm insanların taşıması gereken, bir toplumu iyi ve erdemli yapacak huylardan biridir. İslam’da da Ahlakın önemi oldukça büyüktür. Güzel Ahlak, dinimizin buyurduğu iyi ve erdemli insan olmayı öğütler. Her Müslümandan güzel ahlak sahibi olması beklenir.

Ahlaki amacı nedir?​

Ahlaki eylemin amacı, “ödeve uygun olmak” tır. Ödev, kişinin hiçbir çıkar gözetmeksizin, iyiyi istemesi (iyi niyetli olması) ve ahlak yasasına uygun davranmasıdır. Ahlak yasasındaki buyruklar birey tarafından içselleştirildiğinde ödev haline gelir.
Ahlak Dini bir kavram mıdır?
ÜÖ: Ahlak dinsel bir kavram değil, ilkeleri de dinlerin ilkeleri değil. Aksine ahlakın ilkeleriyle dinin şartları birbiriyle çelişir. Ahlak, her ne kadar toplumun kendisine dahil olacak yeni kuşakları denetleme aracı olarak tanımlansa da artık öyle değil.
Dine ihtiyaç var mı?
İnsanın nefsânî ve şeytanî duyguları kontrol altında tutabilmesi için dînî/ahlâkî kurallara ihtiyaç vardır. Bu itibarla Din her türlü ahlâkî faziletlerin başıdır, dolayısıyla fert ve toplum hayatında dine gerek vardır. “Din”, Allah tarafından vaz’ olunmuş İlâhî bir kanundur.
 
Geri
Üst