AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ahlakin kaynagi nedir kisaca?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ahlakın kaynağı nedir kısaca?​

Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür. Kaynağı kişinin kendisidir. Yani dışarıdan bir zorlama olmadan kendiliğinden uygulanır.

En yüksek iyinin ne olduğu?​

İnsanın gerçekleştirmek zorunda olduğu en yüksek iyinin ne olduğuna dair bir görüş mutlulukçuluktur. Bu düşünceye göre insan eylemlerinin belirleyicisi mutluluktur. Mutluluk nedir, nasıl sağlanır gibi konularda da tartışmalar bulunmaktadır. Mutluluğun ne olduğuna dair bir yanıt hazcılık (hedonizm) dir.
Ahlak kanıtı, insanın ahlak tecrübesinde olan ve bu tecrübe Tanrı’nın varlığın bir postulatı olarak koymaya veya Tanrı’nın ideal ahlak değerin kaynağını oluştuğunu göstermeye çalışır (Aydın, 1991, 3s). Postulat, kesin olarak kabul edilen ama ispatlanamayan kavramlara verilen addır.
Ahlakın modern zamandaki kaynağı nedir?
Hz.Muhammed’in (S.A.V.) bir hadisinde ifade ettiği gibi, “Bilgisiz (ilimsiz) ibadetin bir yararı yoktur.” Dolayısıyla, bir anlamda, ahlakın kaynağının benim için “bilgi” olduğu söylenebilir.
Ahlakın kaynakları nelerdir?
Sonuç olarak İslâm’da ahlâkın asıl kaynağı Kur’an ve onun ışığında oluşan sünnettir. Nitekim Hz. Âişe bir soru münasebetiyle Hz. Peygamber’in ahlâkının Kur’an ahlâkı olduğunu belirtmiştir (Müslim, “Müsâfirîn”, 139). Bu sebeple İslâm ahlâk düşüncesi Kur’an ve Sünnet’le başlar.

Sokrates iyi nedir?​

“İyinin biçimi olan yaşam tarzlarının kendileri”. Bu form, diğer tüm formları anlamanın temelidir, diğer her şeyi anlamamıza izin veren şeydir. Platon, Sokrates ve Glaucon (508 a–c) arasındaki konuşma yoluyla, İyi’nin biçimini güneşle benzeştirir, çünkü bizim şeyleri görmemize izin verir.

Dini tecrübe ve ahlak delili nedir?​

Dinî tecrübe delili genel olarak, insanın yaratıcı veya kutsal kabul ettiği Varlık karşısında yaşadığı manevî tecrübeler, Tanrıyla karşılaşma, birleşme, benliğini O’nda yok etme gibi farklı hislerden hareket ederek, Tanrı’nın varlığını ispat etme gayreti olarak tanımlanabilir.
 
Geri
Üst