Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ahlaki degerler degisir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ahlaki değerler değişir mi?​

Ahlâkın özünde bir değişme olmaz, olsa bile biçim ve şekil alanına oranla özdeki değişmeler daha azdır. Örneğin başkalarına saygımızı ifade etmek için eylemlerimizde zaman içinde çeşitli değişmeler olsa da saygı kavramı az değişir. Zira ahlâk daha yüce ve yaşamsal konularla ilgilidir.

Değerler zamanla değişir mi?​

Toplumsal değerler; bütün halklarda, tarihsel gelişme evresinin getirileriyle, zaman içinde değişime uğramıştır. Utanç, kutlama biçimleri, değişmeyen beslenme şekilleri gibi değerler ise zamanla yok olmakta ya da bir şekilde görmezden gelinmektedir.
Ahlâk neye göre belirlenir?
Bunlar: Hukuk kuralları, Din kuralları, Ahlak kuralları, Örf ve adetlerdir. Burada değineceğimiz konu ahlak kurallarıdır. Ahlak kurallarını diğer kurallardan ayıran nokta, ahlak kurallarını insanın kendisi koyması ve cezasını yine insanın kendisi (vicdanı) vermesidir.
Ahlaki ve insani değerler nelerdir?
İnsani değerler pek çoktur ve çok çeşitli şekillerde çerçevelenebilir:

Kültürel değerler değişir mi?​

Kültür durağan değildir. Zaman içinde değişir. Maddi öğeler daha hızlı değişir. Ayrıca her toplumda kültürel değişim hızı birbirinden farklıdır.

Değerler kişiden kişiye değişir mi?​

Değer kavramı, öncelikle genel anlamda kişinin nesne ile ilişkisinden doğan nitelik olarak anlaşılır. Bu anlamda değer öznel bir görüş açısından değerlendirilir. Dolayısıyla da değer kişiden kişiye değişebilmekte, farklı türde değer düzeyleri ortaya konulabilmektedir.
Ahlak nereden gelir?
Ahlak, Arapça “hulk”(huy) kelimesinin çoğulu olup huylar, seciyeler anlamına gelir.
Etik felsefenin eski bir dalı mıdır?
Etik önceden felsefe kapsamında ele alınmaktaydı. Ancak Aristotales tarafından ilk olarak bağımsız bir felsefe dalı olarak incelenmiştir. Aristotales ile birlikte etik felsefenin bir dalı olarak ele alınmış ve insan eylemleri üzerine yoğunlaşmıştır.
 
Geri
Üst