Ahlak felsefesinin sorusu nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
175.615
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ahlak felsefesinin sorusu nelerdir?​

Buna göre ahlak felsefesi, ahlak alanında hakim olan ilkeleri, “iyi” ve “kötü” nün ne olduğunu, ahlaklılığın ne anlama geldiğini ele alır. Ahlaklılığın ne olduğu üzerinde durur; özünü ve temellerini araştırır. İnsanın davranışlarında özgür olup olmadığını sorgular. Hangi eylemlerin ahlaklı olabileceğini irdeler.

Ahlaki belirleyen temel ölçütler nelerdir?​

Ahlak felsefesinin temel kavramları iyi, kötü, vicdan, ahlak yasası, kural, etik, irade ve ahlaki eylemdir.
Ahlaki eylemlerin amacı nedir?
Ahlaki eylemin amacı, “ödeve uygun olmak” tır. Ödev, kişinin hiçbir çıkar gözetmeksizin, iyiyi istemesi (iyi niyetli olması) ve ahlak yasasına uygun davranmasıdır. Ahlak yasasındaki buyruklar birey tarafından içselleştirildiğinde ödev haline gelir.
Etiğin temel soruları nelerdir?
Etiğin Temel Sorunları Bir bilgi alanı olan etiğin temel sorusu, “doğru, adil, iyi” anlamında “mutlu” (evdaimonia) yaşamın ne olduğudur. Teorik olarak bu soru “adalet nedir?” “erdem nedir?” şeklinde araştırılmıştır.

Ahlak yasasını belirleyen özellikler nelerdir?​

Objektif Özellikler Belirler : Evrensel ahlak yasaları insandan bağımsız olarak vardır. Ahlak yasalarını belirleyen insan yaşamı değil , insan yaşamını belirleyen evrensel ahlak yasalarıdır. Sokrates : Ahlaksal eylemlerimizin amacı mutluluktur. Ahlaki mutluluğa erişmek ise ancak bilgi ile mümkündür.

Din felsefesinin temel soruları nelerdir?​

Din felsefesinin temel soruları
Platon a göre ahlak nedir?
Platon , ahlakı ‘Devlet’ adlı eserinde ele almış ve tek tek bireylerden değil toplum üzerinden anlatmıştır. Platona göre ahlak, ‘iyi ideasına’ ulaşmakla mümkündür. Mutluluğun kaynağı, en iyi olandır. En iyiye ulaşmanın yolu ise erdemlerden; doğruluktan ve adaletten geçer.
Ahlakın amacı nedir din?
İyiye ve doğruya yönelmiş eylemi talep eden kurallardır. Bazı davranışlara üstün değerler yüklenerek yapılması teşvik edilir. Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür.
Jeremy Bentham ahlaki eylemin amacının “fayda” olduğunu söyler. Kantʼa göre insan davranışlarının amacı “iyi isteme” diye nitelenen “ödev ahlakı”dır.
Bilim felsefesinin de temel sorularından biri bilimin işlevi ve amacının ne olduğudur. Bilim pratik, entellüktüel, ahlaksal olmak üzere 3 temel fonksiyonu bulunmaktadır. Patik değeri; bilimsel verilerin gündelik yaşamda da kullanılabilir olduğunu gösterir.
Ahlak yasasını belirleyen görüş nedir?
Ahlak yasalarını belirleyen insan yaşamı değil , insan yaşamını belirleyen evrensel ahlak yasalarıdır. Sokrates : Ahlaksal eylemlerimizin amacı mutluluktur. Ahlaki mutluluğa erişmek ise ancak bilgi ile mümkündür. Bilgi insanları doğru eylemelere, bilgisizlik ise yanlış eylemlere götürür.
Ahlak yasası olarak belirleyen görüş nedir?
(Panteist anlayış) Böylece ahlak yasası, insanın dışında objektif bir temele oturmuş olur. Kant: Ona göre bir eylem, “ödev” duygusundan dolayı gerçekleştirilmişse, ahlakidir. Kant’a göre bir eylemin gerisindeki ilke, eylemin kendisinden ve sonucundan daha önemlidir.

Din felsefesinin temel kavramları nelerdir?​

Din felsefesinin temel kavramları; Tanrı, inanç, kutsal, peygamber, vahiy, dini tecrübe, fıtrat, tevhit, ibadet, iman, yüce, ruh, cennet, cehennem. “Din Felsefesi Uzerine Konferanslar” adli yapitin dan bu yana bir Din Felsefesi nden söz edilmektedir.

Sanat felsefesi hangi soruları sorar?​

“Sanat nedir?”, “Güzellik nedir?”, “Sanat eseri nedir?”, “Sanat kendini hangi yolla ifade eder?”, “Sanattaki güzel ile doğadaki güzel aynı şey midir?”, “Güzeli, güzel yapan şey nedir?”, “Güzel sanatçının kafasında mıdır?”, “Güzel, sanat eserinde midir?” ve benzerleri gibi soruları kendine konu alan felsefe disiplinine.
Platonun diyalogları nelerdir?
Phaidon, Philebos ve Şölen’in yanı sıra Platon Bütün Yapıtları dizisinde düşünürün diğer diyalogları; Mektuplar, Kriton, Ion, Alkibiades I-II, Euthyphron, Küçük Hippias, Meneksenos, Gorgias, Sokrates’in Savunması, Devlet Adamı, Menon, Sofist ve Lakhes de bulunuyor.
 
Geri
Üst