AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

ahenk nedir ahenk unsurları nelerdir

haberci

Yeni Üye
ahenk nedir ahenk unsurları nelerdir
1 Uyum,
2 Uyuşma, Eğlence
Temel ses ile bir arada tınladığında uyum sağlayabilen, armonik ya da inarmonik olabilen ses ve bu sesin temel ses ile beraber tınlaması
AHENK UNSURLARI
1Şiirde şekil ve muhtevanın ideal uyumudur
2Dizeleri oluşturan kelimelerdeki, şiiri oluşturan dizelerdeki seslerin uyumu demektir
3Şiirle duz yazıyı birbirinden en onemli ozellik ahenktir
4Ahenk unsurları armoni ve ritm olmak uzere iki başlık altında ele alınır
ARMONİ
1Ard arda gelen dizelerdeki seslerin uyumu demektir
2 Bu uyum, birbirine yakın unlu ve unsuz seslerin tekrar edilmesiyle sağlanır
Aliterasyon: unsuz seslerin ard arda tekrar edilmesiyle elde edilir
Bir buyuk boşlukta bozuldu buyu
Canımdan canına nice can aksın ey can
Asonans: unlu seslerin ard arda tekrar edilmesiyle elde edilen armonidir
Ayağın sakınarak basma aman sultanım
Dokulen mey kırılan şişei rindan olsun
RİTM
1Şiirde uyak ve olcunun ustalıklı kullanılmasıyla elde edilen ahenktir
Tariki gulzarı alem maliki mulki adem
Munkirine mahzı matem muminine sUrsun
Itri
Ne sabahı goreyim ne sabah goruneyim
Gunduzler size kasın verin karanlıkları
Islak bir yorgan gibi sımsıkı buruneyim
Ortun, ustume ortun serin karanlıkları
Necip Fazıl Kısakurek
Yukarıdaki birinci şiirde ritim hem ic uyakla hem de aruz olcusuyle, ikinci şiirde ise ritim hem uyakla hem de hece olcusuyle sağlanmıştır
Not: Armoni ve ritimle birlikte, şiirde asıl ahenk, şairin kattığı canlılık ve ruhla sağlanır

Ahkendin ne olduğunu ve ahkendin unsurlarını merak ediyorsanız size detaylı bir şekilde cevap verebilirim. Ahkend, şairin kendi iç dünyasıyla dış dünya arasında kurduğu bağı yansıtan bir öğedir ve bunu sağlamak için belirli unsurlar bulunmaktadır. İşte ahenk unsurları:

1. **Uyum**: Şiirde şekil ve muhtevanın ideal uyumunu ifade eder. Dizeler arasındaki uyum şiirin anlam bütünlüğünü ve akıcılığını sağlar.

2. **Ses Uyumu**: Şiirdeki kelimelerin ve dizelerin içinde bulunan seslerin birbiriyle uyum içinde olmasıdır. Aliterasyon ve asonans gibi ses oyunları bu uyumu sağlamakta etkilidir.

3. **Armoni**: Ard arda gelen dizelerdeki seslerin uyumu olarak tanımlanabilir. Unsu ve ünlü seslerin tekrarıyla oluşan aliterasyon ve asonans gibi teknikler armoniyi pekiştirir.

4. **Ritim**: Şiirde uyak, ölçü ve ses tekrarlarının ustaca kullanılmasıyla oluşturulan ritmik düzendir. Ritim, şiirin akışını, melodisini ve okuyucuya yansıttığı duyguyu belirler.

Ahkendin unsurları arasında yer alan armoni ve ritim, şiirdeki seslerin uyumu ve düzenlenmesiyle daha etkili bir şekilde ortaya çıkar. Bu unsurların yanı sıra, şairin esere kattığı duygu ve canlılık da ahenki güçlendiren önemli bir unsurdur. Şiirdeki ahenk, okuyucuya derinden dokunan, duygusal bir etki yaratır ve şiirin anlamını güçlendirir.

Geri