AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Agrobacterium tumefaciens ne ise yarar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Agrobacterium tumefaciens ne işe yarar?​

Agrobacterium tumefaciens Agrobacterium, baklagillerde (simbiyont) azot fiksasyonu yapan Rhizobiaceae familyasına ait bir AlphaProteobacterium’dur. Azot fiksasyonu yapan simbiyontların tersine tümör oluşturan Agrobacteriumlar parazittir ve bitkiye bir yarar sağlamazlar.

Kök Kanseri Nedir?​

Kök kanseri, pek çok odunsu ve otsu bitki türünün kök ve kök boğazlarında urlar meydana getirerek oluşturduğu bir kanser türüdür. Hastalığın oluşmasına daha çok Agrobacterium tumefaciens bakterisi neden olmaktadır.
Taç tümörleri başlarda küçük, beyaz, yumuşak çıkıntılar olarak gözlenir. Büyüdükçe yüzeyi kahverengileşir. Bakteriyle enfekte olan bitkide büyüme yavaşlar, bitki abiyotik şartlara daha duyarlı hale gelir. Tümörlü bölge diğer fitopatojen-lerle daha kolay enfekte olabilir.
Bitki kanseri nedir?
Çok hücreli organizmalarda hücre çoğalmasını ve farklılaşmasını düzenleyen bu mekanizmalarda ortaya çıkan problemler, hücrelerin ve hücre gruplarının kontrolsüz olarak çoğalmasına ve büyümesine yol açabilir. Tümör oluşumuna ve kansere sebep olan bu durum bitkilerde de ortaya çıkabilir.
Agac kanseri nedir?
Hastalık Aşaması Kanserli dallarda yapraklar susuz gibi görünürken, kıvrılma da oluşur. Zamanla yapraklarda sararma ve erken yaprak dökme yaşanır. Tomurcuklar da açamadan kahverengi bir renk alır ve kururlar. İlerleyen hastalık ağaç kabuğunda çökükler ve dökülmelere de sebep olur.

Ağaç Kanseri Nedir?​

Ağaçlar kanser olur mu?​

Kısa cevap: Olur ama genellikle iyi huylu Bitkilerde de aynı olguya ve kanserli kitlelere rastlanıyor ama bunun sebebi genelde enfeksiyonlar. Bakteriler, virüsler, mantarlar ve böceklerin taşıdığı enfeksiyonlar bitkilerde kansere yol açabiliyor.
Biyoteknolojik kullanımı Agrobakterilerin genlerini bitkilere ve mantarlara aktarma yeteneği biyoteknolojide, özellikle bitki geliştirmek için genetik mühendislikte, kullanılır.
Ağaçlarda Kanser olur mu?
Bakteriler, virüsler, mantarlar ve böceklerin taşıdığı enfeksiyonlar bitkilerde kansere yol açabiliyor. Söz gelimi meşe ağaçlarında gelişen tümörler aynı zamanda böcek larvalarına yuva görevi üstleniyor. Bitkiler kansere yakalansalar da, kanserin sonuçları onları pek etkilemiyor.
Ağaç kanseri nedir?
 
Geri
Üst