AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ağrının Kültürel Özellikleri

haberci

Yeni Üye
Ağrının Kültürel Özellikleri nedir
Ağrının Kültürü
Sancı Kültürü hakkında veri
Sancı ırk kültürü
Ağrının Kültürel Özellikleri
Sancı yöresi, MÖ 2000 yılına kadar dayanan bir yöredir, Türklerden önce Hititler, Hurriler, Urartular, Yunanlar, Bizanslılar ve Araplar yaşamıştır Yörede dokumacılık Urartular zamanında yapılmaya başlanmıştır
Sızı Geleneksel Yiyecek ve İçecekleri
Yörenin en kayda değer yemeği abdigor köfesidir Dövülmüş etten yumruk büyüklüğünde yapılır Bunun dışındaki bir diğer yemeği ise saç kavurmadır Et, saç üstünde yağ ile kavrulur
Ağrı Geleneksel El Sanatları
Yörede el sanatları yagın olarak devam etmektedir
Yörede yapılan el sanatları aşağıdaki gibidir;
Ağaç Oymacılığı
Dokumacılık
Türküler
Sancı yöresi türküleri aşağıdaki gibidir;
Ağrı Dağından Uçtum
Sancı Oyun Havası
Basma (Basso)
Ben Bağa Vardım Elmadan Aldım
Çoban Ali
Evlerinin Önü Yonca (Hareli Baso)
Gülistan Oyun Havası
İstanbul'a Ismarladım Fesimi
Kaz Kaz
Keman Yayı İnce Kaşın
Kişne Kır'at
Konma Bülbül Konma Nergis Daline
Küp Kıran Ovaları
Lurke
Meryem (Meyriko)
Örük (Papburi)
Sinesine Sinesine Ben Giderim Sinesine
Şu Dağlar Garlı Dağlar
Tarama Yar Tarama
Tillara
Yüksel Barı
Zeynep (Zeyniko)
Insanlar Oyunları
Sancı yöresinde Halay ve bar oynanmaktadır
Sancı yöresine ait ahali oyunları;
Basso (Basma)
Koçaklama barı
Laççi
Meryem
Papuri
Sallama
Sarma
Sarı bülbül
Serhat barı
Sürgün barı
Tilara
Zeyno
Romane
Atabarı
Yüksel barı
cevreş barı
benni
henni
hesiko
çaban Ali
kocaklama barı *

Ağrı'nın kültürel özellikleri oldukça zengindir. Yörenin tarihine bakıldığında, M.Ö. 2000 yılına kadar uzanan köklü bir geçmişi bulunmaktadır. Hititler, Hurriler, Urartular, Yunanlar, Bizanslılar ve Araplar gibi çeşitli medeniyetler bu bölgede yaşamıştır. Bu da kültürel çeşitliliği ve zenginliği açıklar.

Ağrı'nın kültüründe önemli bir yere sahip olan el sanatları arasında ağaç oymacılığı ve dokumacılık gelmektedir. Bu el sanatları hala devam etmekte olup, bölgenin kültürel mirasını yansıtmaktadır.

Yöresel yemekler arasında ise abdigor köftesi ve saç kavurma gibi lezzetler öne çıkmaktadır. Abdigor köftesi, dövülmüş etten yapılan yumruk büyüklüğünde köftelerdir. Saç kavurma ise etin yağ ile saç üstünde kavrulmasıyla hazırlanan bir yemektir.

Ağrı yöresine ait türküler de kültürel olarak önemlidir. Sancı yöresine ait türküler arasında "Ağrı Dağından Uçtum", "Sancı Oyun Havası", "Basma", "Ben Bağa Vardım Elmadan Aldım" gibi birçok güzel eser bulunmaktadır. Bu türküler, bölgenin kültürel dokusunu yansıtmaktadır.

Sancı yöresinde ise Halay ve bar gibi geleneksel oyunlar oynanmaktadır. Ahali oyunları arasında ise "Basso (Basma)", "Koçaklama barı", "Meryem", "Papuri", "Sallama", "Sarı bülbül" gibi çeşitli oyunlar bulunmaktadır. Bu oyunlar da bölgenin folklorik zenginliğini ortaya koymaktadır.

Geri