Agnostisizm nedir - Agnostisizm ne demek - Agnostisizm hakkında bilgi

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Agnostisizm,Agnostisizm nedir,Agnostisizm nedemektir,
Agnostisizm:Tanrı’nın var olup – olmadığının bilinemeyeceğini savunan görüş Agnostisizm’dir (Bilinemezcilik). Örneğin sofist düşünürlerden Protagoras “Tanrılar üzerine bilgi edinmekte çaresizim; ne var oldukları ne de olmadıkları, ne de ne şekilde oldukları üzerine …” Agnostisizm adını ilk kullanan Thomas Huxley’e göre duyularımızla kavrayamadığımız şeyler konusunda kesin bir şey söyleyemeyiz. Tanrı da duyularla kavranamadığı için var olup-olmadığını söyleyemeyiz.
 
Agnostisizm, Tanrı'nın var olup olmadığını kesin bir şekilde bilinemeyeceğini savunan bir düşünce akımıdır. İlk kez 19. yüzyılda İngiliz filozof ve bilim insanı Thomas Huxley tarafından kullanılan terim, Yunanca "gnosis" yani bilgi kelimesinden gelir ve "bilinemezlik" anlamına gelir. Agnostisizm, Tanrı'nın varlığı veya yokluğu konusunda kesin bir görüşe sahip olamayacağımızı, çünkü Tanrı'nın duyularımızla doğrudan algılanamayacak bir varlık olduğunu ifade eder.

Agnostisizm, din ve felsefe alanlarında sıklıkla tartışılan bir konudur. Agnostikler, ateistlerden farklı olarak Tanrı'nın varlığını reddetmezler, ancak bu konuda kesin bir bilgiye ulaşılamayacağını savunurlar. Örneğin, Protagoras'ın dediği gibi "Tanrılar hakkında bilgi edinmekte çaresizim; ne var oldukları ne de olmadıkları, ne de ne şekilde oldukları hakkında..."

Agnostisizm, insanın sınırlı algı kapasitesi ve bilgiyle sınırlı olmasına odaklanır ve bu nedenle Tanrı gibi metafizik varlıklar hakkında kesin bir bilgiye sahip olmanın imkansızlığını vurgular. Her ne kadar agnostikler Tanrı'nın varlığı hakkında kesin bir görüş belirtmese de, bu görüş Tanrı'ya inanmayanlarla da örtüşebilir. Sonuç olarak, agnostisizm, Tanrı'nın varlığı veya yokluğu hakkında kesin bir çözüm sunmaz, ancak bu konuda belirsizlik ve kuşku durumunu kabul eder.
 
Geri
Üst